Allt om rosacea – de rodnande kinderna

Jag får regelbundet frågor om hudsjukdomen rosacea och tycker att det är dags att vi reder ut den ordentligt. Jag har pratat med Hanna Seth, utbildningsansvarig på Dermalogica som har rosacea som ett av hennes “favoritämnen” inom hudvård.

Det sägs att mellan 5-10 % av Sveriges befolkning har rosacea. En anledning till varför det är så vanligt här är förmodligen att det oftare drabbar de med tunn och känslig hud vilket många svenskar har. Rosacea är en kronisk hudsjukdom som drabbar fler kvinnor än män. Den brukar debutera när personen är mellan 30-50 år.

Men vad innebär den?

Definition av Rosacea:

– Progressiv, kronisk inflammation av hudens blodkärl

– Debuterar i 30-50-årsåldern

– Inga komedoner (pormaskar).

– Papler (bölder) och pustler (varblåsor) uppkommer som ett resultat av inflammation, inte bakterier.

– Papler och pustler uppträder på de rodnande partierna (på grund av stagnerad lymfa)

– Erytem (hudrodnad) och telangiektasier (små vidgade kärl) är alltid förekommande.

När en lider av rosacea så kan en se en rodnad och känna värme i de centrala delarna av ansiktet som näsa, kinder, panna och haka. Det är också vanligt att känna sig torr. Enligt Hanna är det värmen som torkar ut huden inifrån.

” I de senare stegen av rosacea kan man se akneliknande utslag och även strukturförändringar av läderhuden (hudens mellersta lager). Det finns också en typ av rosacea som kan drabba ögonen.”, berättar Hanna.

Vad händer i huden när rosacean är igång? 

” Blodkärlen vidgas och mer blod pumpas till det lokala området. På grund av det höga trycket så blir dräneringen av vävnadsvätska inte så effektiv (stagnerar) och huden kan svullna. När detta skett under många tillfällen och när rodnaden börjar bli mer och mer ihållande, belastas läderhuden och kollagen och elastin bryts ner. Det är detta som i förlängningen leder till strukturförändringar. De akneliknande utslagen kommer sig av att vävnadsvätskan inte dräneras och då blir det utslag i området.”, förklarar Hanna.

Rosacea smittar inte!

Det är individuellt vilka saker som triggar rosacea. För dagbok över dina skov för att komma fram till vilka triggers just din hud är känslig för.

För att förebygga mot rosacea kan du undvika:

  • värme/hetta utifrån som till exempel klimat, dusch och bastu.
  • stark sol som vidgar blodkärlen och torkar ut huden.
  • kardiovaskulär motion som gör att hjärtat pumpar mer blod.
  • starkt kryddad mat
  • alkohol
  • stress
  • starkt uttorkande/exfolierande hudvårdsprodukter
  • oljebaserade hudvårdsprodukter – ockulsiva cremer/oljor som stänger in värmen i huden gör det värre.

Om du har ett skov och huden känns varm och öm tipsar Hanna om att använda en mild rengöring och vila med en sval handdukskompress över huden i en halvtimme. Svalkan kan hjälpa till att dränera och vilopausen gör att din stress reduceras. Tänk på att inte överbelasta huden. Du bör alltså inte välja anti-age produkter om du har rosacea utan istället använda milda lugnande produkter som inte är feta eller aktiva.

Hudvårdsmässigt ska du följa några enkla regler vid ett skov:

  • mindre friktion – alltså inte gnugga och skrubba huden).
  • mindre värme. Använd ljummet vatten för rengöring och dusch.
  • mindre antal hudvårdsprodukter. En mild rengöring, svalkande ansiktsvatten och skyddande fuktcreme får räcka. Eventuellt ett lugnande serum om huden klarar av det.
  • balanserad livsstil med sömn, mat och vatten hjälper till att dämpa symptomen.
  • lugna motionsformer som yoga, tai chi och pilates.

Det finns flera behandlingar på marknaden som kan motverka svullnad, dämpa rodnad och även ta bort missprydande blodkapillärer. Gå till en erfaren hudterapeut för att få hjälp att hitta rätt produkter och hudvårdsrutiner. En hudläkare kan skriva ut antibiotika om det skulle behövas.

 

OBS! Misstänker du att du har rosacea? Besök en hudläkare för att få en korrekt diagnos så att du inte förväxlar sjukdomen med någon annan.