Skintology har sållat sig till gänget med fantastiska svenska hudvårdsmärken. Igår var jag och hälsade på i deras labb. Drömmigt!
Jag träffade tjejerna bakom Skintology för första gången förra året och jag blev imponerad redan då. De är som två uppslagsverk.
Deras nya kontor/showroom/labb ligger i Vasastan och var galet snyggt inrett trots att de precis flyttat dit. Vi pratade produkter, nördade ner oss i ingredienser och lekte i labbet. Deras senaste nyhet är The Basics Oil Gel.
Skintology The Basics Oil Gel
Är det en gelé, olja eller ett serum? Konsistensen av ansiktsoljan är ljuvlig och känns lite som en kombination av dem alla tre. En ovanlig men väldigt lyxig känsla på huden.
Det ger ingen flottig känsla alls utan mer silkig. Den ska användas under din ansiktskräm, ovanpå ett serum. Men det kan du såklart skräddarsy.
Tanken är att den ska lugna, skydda mot luftföroreningar, förebygga mot synliga tecken på stress i huden och stärka hudbarriären.
Den är parfymfri men doftar svagt av olivbladsextrakt som är en av ingredienserna.
Så vad hittar vi då mer i?
Ingrediensnörderi
En av huvudingredienserna är bisabolol som lugnar och lindrar. Jag kopplar direkt bisabolol till kamomill men tydligen utvinns det inte så ofta från kamomill längre. Maria från Skintology berättar att det oftast tas från ett brasilianskt träd. Men det krävs SJU TON TRÄ för att få 1 kg bisabolol. Inte hållbart eller hur? Men det får ändå ekocertifieras. Så galet!
Skintology har hittat en leverantör som tar sitt bisabolol från sockerarter av fermenterade växter. Det är rester av vete och sockerbetsskörd som annars hade fått slängas som fermenteras och sedan utvinns bisabolol från det.
Jag tycker att det är så otroligt spännande med nya tekniker för att hitta hållbara ingredienser. Det är så mycket jag inte vet!
Men det kommer mera..
En annan ingrediens är phytoene det är en karotenoid som är ett förstadie till karoten – det gula i morötter. Men den här molekylen är helt färglös. Det är en väldigt aktiv antioxidant. Det phytoene som Skintology använder hittades ur en bakteriesträng som i sin tur hittades i en sjö i Polynesien. Men phytoenet de använder är senare framställt i labb med fermenterade sockerarter. Ingen förstörelse av sjön med andra ord.
Både olivbladsextraktet och risextrakt som också ingår är utvunna genom ultraljud. Jag hade ingen koll alls på att det går att göra med ultraljud. Så himla coolt! Det gör att du slipper använda lösningsmedel för att utvinna ämnena och de behåller sin karaktär som aktiva ingredienser.
Jag älskar bioteknik! Det här är verkligen framtiden.
Förutom allt detta innehåller ansiktsoljan bland annat vitamin E, sheasmör, mandelolja, vetegroddsolja och jojobaolja.
Vi pratade också en del om palmolja, varför det används, svårigheterna och vad vi kan göra för att ändra trenden. Men det kommer i ett senare inlägg.
In i labbet
Sen gick vi äntligen in i labbet. Jag älskar att hänga i labb! Med labbrocken väl på så fick jag känna på olika oljor, estrar, squalane, olika kvaliteter av sheasmör och två olika blandningar. Det var så roligt!
Fettsyror kan utvinnas ur olja och används som byggstenar för andra ämnen. Till exempel tensider och emulgatorer.
Estrar kan utvinnas ur olja och ger en lättare känsla än vad olja gör. Därför blandas de ofta med oljor för att ge en lättare hudkänsla men ändå behålla oljans positiva egenskaper.
En triglycerid är samma sak som en ester och består av tre fettsyror och en fettalkohol.
Jag fick känna på jojobaolja, mandelolja och tistelolja som alla hade helt olika konsistenser. Isoamyl Laurate (utvinns ur kokos) och caprylic/capric triglycerides (kokos och palm) var de två estrarna. Min favorit blev direkt caprylic, så så skön och väldigt vanlig i hudvård.
Sheasmören hade två olika kvaliteter och det var väldigt stor skillnaden på dem. Den första var grynig och kändes inte speciellt skön. Den andra som Skintology använder var galet skön och väldigt lyxig i konsistensen. Som ett balm Jag kände också på en sheasmörsolja som också var fin. Tänk att det är en sådan skillnad på olika kvaliteter trots att de heter likadant i ingredienslistan!
Det är så roligt att det finns flera riktigt bra svenska hudvårdsmärken skapade av coola kvinnor – Skintology, ACASIA Skincare, Cool Derma, M Picaut, Kerstin Florian, FACE Stockholm… Listan blir lång.