Reglering av skönhetsbranschen – intervju med Annica Joensuu

Oseriösa nagelsalonger vars personal filar ner din nagelbädd alltför långt, hudterapeuter som utför injektioner och “hudvårdsterapeuter” eller andra udda självutnämnda “experter” som utför behandlingar de inte har kunskap, erfarenhet eller utbildning till. Vem som blir lidande? Du. Konsumenten. Men också seriösa aktörer som kämpar för sin överlevnad mot mindre seriösa med extremt låga priser. Skönhetsbranschen i stort blir tyvärr också lidande då den ses som mer oseriös. Skönhetsbranschen är en uppochnervänd bransch som minst sagt påminner om ett galet Las Vegas. Ingenting är reglerat.

Du har säkert läst skräckhistorier i skvaller- och kvällspress om nervskador, läppar som spruckit av för mycket filler, de som har blivit blinda av botox och stackare som har fått knasiga ögonbryn efter kosmetisk tatuering. Det finns många exempel och praktiskt taget alla beror på fel val av behandlare då konsumenten har valt en som inte har kompetens.

En av de saker jag brinner för mest i mitt yrke är en reglering av skönhetsbranschen. Idag ligger ett stort ansvar på konsumenten att välja rätt behandlare och det är inte alltid så lätt om du inte vet var du ska leta. Vem som helst kan bli diplomerad. Det är bara att be någon skriva ett diplom åt dig. Det betyder egentligen ingenting. Du behöver ha mer kött på benen när du väljer behandlare.

Idag kan du som till exempel läkare köpa in utrustning och börja göra estetiska behandlingar och kirurgiska ingrepp trots att du pluggade för 15 år sedan och inte har någon kunskap om estetik. Tänk att göra en bröstförstoring hos en kirurg som bara har opererat knän inom Landstinget tidigare. Hen har ingen specialkompetens eller erfarenhet av estetik.

Visste du att vem som helst får kalla sig hudterapeut? Det är ingen skyddad yrkestitel idag. Däremot får du inte kalla dig auktoriserad hudterapeut om du inte är just det.

En till som verkligen brinner för en reglering är Annica Joensuu – eldsjälen inom hudvård och ordförande för SHR – Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation.

Joensuu har engagerat sig länge för en striktare reglering och suttit med i utredningar som Socialdepartementet har gjort. Jag har pratat mer med Annica Joensuu för att se vad som egentligen är på gång.

Jag, Annica och Agneta tycker alla att det är dags att få en reglering av skönhetsbranschen
Jag, Annica Joensuu (i SHR-klänning!) och Agneta Elmegård från Aftonbladet under Cidescos gala i september 2018.

Varför och på vilket sätt är skönhetsbranschen oreglerad i Sverige? 

“I Sverige finns ingen lagstiftning om vem som får utföra vad i Skönhetsbranschen. Branschen är alltså helt oreglerad vad gäller vem som får utföra skönhetsbehandlingar, kirurgiska ingrepp och injektioner.”

Vad får det för konsekvenser? 

“Konsekvensen blir att slutkonsumenten löper stor riks att skadas. Personer helt utan utbildning kan köpa in avancerad utrustning och produkter, öppna verksamhet och utföra avancerade behandlingar på kunder. Det krävs inte heller specialkompetens för de läkare som utför skönhetsoperationer. Vi ser att skador ökar när allt fler utan utbildning vill verka och tjäna pengar i denna bransch.”

Hur arbetar SHR för att göra situationen bättre? 

“SHR var tidigt ute och den enda som försökt reglera branschen. Redan 1999 införde vi regler för våra medlemmar om att de inte fick utföra injektioner. Vi har nu också stränga etiska regler för medlemmar. tex om att de ej får gå utanför sitt kompetensområde. Tyvärr så är det ju bara våra medlemmar, vilka är Auktoriserade hudterapeuter, som omfattas av dessa regler och vi ser nu att allt fler outbildade söker sig till branschen.”

Vilka olika aktörer är involverade för att få till en reglering? 

“Sedan 2011 har man utrett skönhetsbranschen. Tre utredningar har gjorts av Socialdepartementet och Socialstyrelsen. Nu utreder Socialdepartementet själva hur man ska kunna lagstifta. SHR har suttit med i alla utredningar och gett vår syn på en reglering. Vi hade önskat att det skulle finnas kompetenskrav på de som ska utföra skönhetsbehandlingar och att man hade behövt söka tillstånd för sådan verksamhet.”

Varför tar det så lång tid? 

“Det är en väldigt komplex bransch med oändligt många olika behandlingar vilket gör det svårt med gränsdragningar och reglering. Det finns mycket pengar i branschen och många olika intressen. Branschen har blivit viktigt ur ett ekonomiskt perspektiv och man vill inte strypa den arbetsmarknad och ekonomiska marknad som finns.”

Vad tror du kommer hända härnäst? 

“Jag tror att det inom en snar framtid kommer en reglering för operationer och injektioner, dvs de behandlingar som kräver medicinsk kompetens dvs sjuksköterskor och läkare.”

Hur ser det ut i våra grannländer? 

“Lite olika. Danmark införde en väldigt sträng lagstiftning vilket innebar att en stor del av skönhetsmarknaden slogs ut. Inga andra än läkare får göra tex IPL: Laser, kemisk peel etc. I Norge reglerade man IPL och laser men man kan söka dispens som hudterapeut vilket i praktiken inte har gett någon skillnad. Finland har ingen reglering.”

Vad kan en göra som kund?

“Som kund idag har man ett stort ansvar i och med att det inte finns någon reglering. Man behöver vara mycket noga med att ta reda på vem man går till innan man ska göra skönhetsbehandlingar.”

“Om det är injektioner så ska man kontrollera att det är legitimerad sjuksköterska som utför behandlingen. Mycket bra om den är med i något förbund också och är certifierade.”

“Är det hudvårdsbehandlingar man ska göra så ska man kontrollera att det är en Auktoriserad Hudterapeut som utför detta. Då vet man att hudterapeuten har en gedigen grundutbildning., går på fortbildningar, har behandlingsskadeförsäkring och arbetar efter SHR:s etiska regler. När det är ens ansikte det handlar om ska man inte chansa. Var på den säkra sidan och välj kvalitet.”

I väntan på en reglering av skönhetsbranschen – 5 tips då du ska välja utförare

  • Auktoriserade hudterapeuter hittar du här. De brukar också ha en vimpel eller ett klistermärke på skyltfönstret. Men kolla på hemsidan för säkerhets skull. Annars kan det vara någon som har gått ur organisationen för flera år sedan och inte fortbildar sig och uppdaterar sig eller följer auktoriserade hudterapeuters etiska regler.
  • Vill du göra injektioner? Vänd till någon som är medlem i Estetiska Injektionsrådet. Deras behandlare hittar du här.
  • Seriösa aktörer har sällan ständiga erbjudanden. Det är bättre att betala för kompetens än att köpa grisen i säcken på rea.
  • Be om referenser! Jag har till exempel skrivit om tips på duktiga behandlare i Daisy Beauty för något år sedan. Spana in liknande rekommendationer från seriösa ställen.
  • Sist ut – magkänslan. Lyssna på den när du ska göra mer avancerade behandlingar. Känns det fel i magtrakten, strunta i det.