Rouge, concealer och foundation – en miniguide till basen

Om rouge är pricken över i för att se sådär härligt frisk och fräsch ut är förmodligen concealer trollspöet som gör att du ser mer utsövd ut med en jämn hud. Foundation ger illusionen av en perfekt hudyta och highlighter ger rejält med lyster. Här hittar du ett gäng tips på finfina basprodukter.

Foundation

Foundation finns i en mängd olika utföranden – flytande, kräm och puder är de vanligaste. Personligen föredrar jag flytande men det är en ren smaksak vad du gillar att arbeta med och vilket resultat du strävar efter.

En foundation har egenskapen att jämna ut hudtonen. Den ska med andra ord inte ge någon direkt färg. Välj istället en färg som ligger nära din egen hudton. Det bästa är att testa nyansen i dagsljus. En ny foundation vill du alltså helst köpa i butik eller salong och inte på nätet.

5 snabba tips om foundation

  • Välj en som är anpassad efter din hudtyp och som har egenskaper som stämmer väl överens med det resultat du vill ha. Om du till exempel har en fet hud som lätt blir blank kan du välja en foundation med mattande effekt. Om du istället har en torr hud är det bättre att undvika mattande och leta efter en som ger fukt och lyster.
  • Vill du ha en lättare täckning under sommaren? Blanda en liten klick foundation med din dagkräm. Men glöm inte bort att om du blandar med ditt solskydd så blir skyddet mot solens strålar lägre än vad som står på förpackningen.
  • För att hitta din perfekta nyans behöver du testa den i ansiktet, gärna längs med käklinjen i dagsljus. Nyansen behöver stämma in med din angående hur mörk eller ljus du är men också vilken underton du har. Din underton delas in i neutral, kall och varm. Oftast blir det bäst att blanda två eller flera nyanser för att få den perfekta för just dig.
  • Eftersom din hudfärg förändras i och med säsong behöver du skifta mellan minst två olika nyanser på foundation – en ljusare på vintern och en mörkare på sommaren. Annars är det lätt att du ser fläckig ut med skarvar på käklinjen under vinterhalvåret eller ser glåmig ut med en för ljus foundation under sommarmånaderna.
  • SPF i din foundation? Super! Men glöm inte att den inte sitter lika bra som ett “riktigt” solskydd och att SPF enbart anger skydd mot UVB och inte UVA. Komplettera med ett solskydd under.

Applikationen då? Snyggast blir det om du lätt klappar in din foundation. Sen om du vill använda en pensel, fuktad makeupsvamp eller fingrarna är helt upp till dig. Det viktigaste är att det redskap du använder ska vara rent så du inte klappar och stryker runt med bakterier och svampsporer i ansiktet. Blä!

Sju flaskor foundation som ligger på ett mjukt underlag. Face stockholm, the ordinary, lumene och bebor

Jag var nyligen på ett pressmöte med Babor som har uppdaterat hela sitt makeupsortiment. Fyra av deras foundations innehåller nu hudvårdande ampuller. Det är ju just Babors ampuller som har satt dem på kartan. Fusionen av hudvård och makeup följer en stor trend som vi har sett mycket av de senaste åren. Eftersom Babor är främst ett hudvårdsföretag känns det väldigt naturligt. Priserna ligger mellan 480-685 kr/30 ml.

  • Hydra Liquid Foundation är perfekt för alla fuktfattiga med medium täckning och hyaluronsyra.
  • Collagen Deluxe Foundation är heltäckande och krämig och passar bäst till mogen eller torr hud. Den lovar att kunna stimulera kollagenet men jag är lite kritisk då foundation ligger på ytan och kollagenet är långt ner i huden. En sminkprodukt kan inte tränga ner på samma sätt som ett serum. Men det är i sig en bra foundation.
  • Matte Finish Foundation ger en medium och matt täckning. Den dämpar glans men är inte uttorkande. Nu under sommaren tycker jag att den här är perfekt! Jag tycker också att den sitter riktigt bra under munskydd. Jag har testat då jag behövt använda munskydd flera gånger under samma dag. Tyvärr finns den bara i fyra nyanser. Annars tycker jag att den är en hit!
  • 3D Firming Serum Foundation har en konsistens som påminner om serum och är byggbar från medium till full täckning utan att kännas kakig.

På bilden ser du även en klassiker från FACE Stockholm – Fresh Face Foundation i ny tappning. Det här är en lättviktig foundation som ger en medium täckning med lyster. Den innehåller aloe vera och är oljefri. Ca. 305 kr/30 ml.

Kultmärket The Ordinary har också foundation. Serum Foundation är en lättviktig foundation med lätt-medium täckning. Jag tycker inte att den sitter super hela dagen, men att det är ett bra budgetalternativ. Ca. 89 kr.

Lumene har flera fina foundations. Jag varierar lite mellan dem. Stay som syns på bilden är en foundation som ger mediumtäckning och sitter fint. Finns i 10 nyanser. Ca. 209 kr/30 ml.

Concealer

Concealer eller täckstift som de kallades förr har oftast en högre täckningsgrad än en foundation och används lokalt där du behöver det. Med hjälp av en concealer kan du reducera synligheten av mörka ringar under ögonen, finnar, röda utslag och skuggor.

Jag brukar dutta concealer under ögonen (ett måste för mig!), vid näsvingarna och ibland på min lite röda nästipp när jag inte har Rudolf som stilikon.

En concealer kan förutom att dölja även neutralisera färger beroende på vilken nyans du väljer. Om du till exempel vill dölja en finne ordentligt väljer du en nyans som går lite åt grönt för att neutralisera det röda och mot mörka skuggor under ögonen väljer du en concealer åt aprikos. Om du vill neutralisera helt använder du din concealer under din foundation för att sedan klappa in en hudfärgad foundation ovanpå. Om du bara vill dölja lite lätt väljer du en hudfärgad concealer i så nära nyans som din som möjligt. Men hellre för ljus än för mörk.

Det finns också concealers som bara ljusar upp och används likt ett trollspö mot mörka skuggor. YSLs Touch Eclat är förmodligen den mest välkända. De innehåller ljusreflekterande partiklar som ljusar upp området men döljer inte direkt något.

Tidigare i år lanserade bareminerals en ny concealer – veganvänliga Original liquid mineral concealer. Det är en flytande byggbar concealer med en riktigt skön konsistens. Stort plus för att den kommer i hela 17 nyanser! De går från rosa, röda, neutrala och gula undertoner och från riktigt ljus till riktigt mörk. Underbart! Ca. 345 kr.

The Ordinary lanserade concealer för några veckor sedan. Den kommer i en liten smidig tub med en smal pipett som gör det lätt att dosera. Täckningsgraden är väldigt bra och jag tycker också att den sitter bra. Och håll i hatten, den kommer i hela 21 nyanser! Galet bra. Priset är ännu bättre – 75 kr för hela 8 ml.

Som ovan nämnda foundation har Babor petat ner en ampull även i sin concealer. Jag är inte den som tackar nej till lite extra hudvårdande ingredienser. Den här har dessutom en härligt mjuk formula och känns återfuktande och riktigt skön. Den kommer tyvärr bara i 4 nyanser. Men om någon av dem passar dig är det här en riktigt fin concealer. Ca. 325/4 g.

Puder

“Vanligt puder” och inte bara som förklaring av en konsistens har en fixerande och mattande effekt. Den använder du efter foundation och concealer för att få dem att fästa ordentligt och sitta bättre under dagen. Ju äldre du är, desto mer sparsam kan du vara med puder eftersom de tenderar att ta bort lyster om du drar på för mycket. Det kan också framhäva fina linjer. Du kan välja en som ger lätt lyster istället för att vara mattande om du tycker att det fungerar bättre.

Setting powder eller fixeringspuder på svenska, finns i lös form och i fast form i dosa. Den fasta formen är perfekt att ha med sig i handväskan medan den lösa är super att ha stående hemma. Den är snäppet mer effektiv än den fasta.

Leta efter puder med så fina puderpartiklar som möjligt!

Tips! Borsta alltid puder nedåt. Annars fastnar pudret under ansiktets små fjun och du framhäver dem till att synas betydligt mer.

Ser inte mitt förmodade fingeravtryck på burken från Pur ut lite som ett spöke? 😀

FACE Stockholm har lanserat ett nytt löspuder. Loose Powder är ett väldigt finmalet puder som lägger sig som en slöja över huden. Superfint! Den finns i sju bra nyanser och kommer i en burk som är betydligt smidigare än dess förlaga. Dock innehåller den talk. Jag vet att alla inte är förtjusta i det så bra att veta om. Ca. 329 kr.

Pur har också en nyhet inom samma kategori – Loose Setting Powder är även det ett finmalet puder som blurrar huden och ger ett väldigt fint sammetsliknande resultat. Den passar alla hudtoner men kommer i tre olika nyanser – transparent, Peach som ger lite extra lyster och Banana som är lite färgkorrigerande. Jag älskar resultatet det ger men är inte helt kompis med förpackningen än. Men det sägs ju att övning ger färdighet. Ca. 395 kr.

Rouge

Så kommer vi till rouge. Den produkt som gör att vi kan se pigga och fräscha ut även när vi känner oss rätt glåmiga. Rouge har förmågan att ge den där friska tonen som du får av till exempel en morgonpromenad. Men less is oftast more, lagom är som vanligt bäst. Rouge finns i flera olika konsistenser varav puder och kräm är de vanligaste. Men gel, flytande och mousse finns också.

Beroende på konsistens kan du applicera ditt rouge med borste, svamp eller fingrar. Testa dig fram för att se vad just du tycker bäst. Applicera det mitt på kindbenet där du får naturlig färg. Undvik att gå för långt ner då du kan sänka kindbenen lite, för nära näsan och för nära ögonen då det i värsta fall kan göra att du ser lite sjuk ut. Om du inte kör på rejält med en cool 80-talsmakeup eller något annat kul förstås.

Tips för att hitta rätt nyans på rouge

När du väljer färg kan du tänka dig att du ska eftersträva den tonen som du får av den där tidigare nämnda morgonpromenaden. Känner du dig osäker så kan du antingen be ett proffs om hjälp eller väljer du en mer neutral ton som varken är för varm eller för kall. Tänk på att du förmodligen vill ha harmoni mellan ditt rouge och färg på läppar och ögon.

Du kan också välja mellan matt, satinmjuk, lyster och glitter i ditt rouge. Det är en smaksak. Personligen föredrar jag de satinmjuka som snudd på känns som sammet och ger lite lyster.

Hur väl rouget sitter beror både på själva rougets och dess kvalitet men också på det underlag du har som foundation och puder.

Rouge liggande på ett mjukt underlag. Några i platt förpackning och andra i små flaskor.

Här ovan ser du puderrouget Satin Blush från Babor som ger ett mjukt skimmer och bra med pigment. Jag använder den persikorosa tonen och älskar det! Tyvärr finns det bara i två nyanser. Jag hoppas att de utökar sortimentet. Ca. 380 kr/5.8g.

Grande Cosmetics har ett flytande rouge – Grandepop Plumping Liquid Blush som lovar en plumpande effekt med mer fyllighet och därför utslätande linjer. Den ska också ge fukt och det viktigaste – färg. Efter någon minut börjar den uppstramande effekten kännas på kinderna. Det känns ungefär som en mild plumpingprodukt på läpparna brukar göra. Det kyler lätt och pirrar. Det blir ingen dramatisk effekt men en lätt sådan. Däremot så blir det en fantastiskt fin färg och naturlig lyster. Precis det jag vill ha av ett rouge. Ca. 315 kr/5ml.

Kuriosa: för många år sedan arbetade jag som utbildningsansvarig för några olika skönhetsmärken. Vid ett tillfälle åkte jag till Frankrike för utbildning och på kvällen skulle det vara ett stort mingel med ditresta från hela Europa. Min resväska var sen så jag kunde inte fixa i ordning mig och var sliten efter resan. Men i handväskan hittade jag ett plumping lipgloss – ett av dem jag arbetade med och drog det på både läppar och kinder för att få glow och färg. Fem minuter senare såg jag helt galen ut med stora ilskna fläckar på kinderna. Som om någon bitit mig. Ridå! Det var bara att gå och mingla ändå. På natten kom som tur var min resväska från flygplatsen.

Från FACE Stockholm ser vi Smart Wheel som är precis just det – ett smart litet hjul med fyra krämiga nyanser som du kan använda på både läppar och kinder. Lättapplicerat, lagom mycket färg och väldigt fint glow. Tänk bara på att ha helt rena fingrar när du petar i burken. Den du ser på bilden heter Bright och det finns två till versioner. Ca. 225 kr.

Glow Time Blush Stick från Jane Iredale är rougestift som du kan använda på både kinder, läppar och ögon. Så smidigt i handväskan! Den ger lyster och en fin färg som går att bygga upp i flera olika lager. Rouget finns i fem olika nyanser. Ca. 445 kr/7.5g.

Contouring och highlighter då? Här hittar du en lång och rejäl guide till hur du använder dem.

Lästips

Mina fem sminkregler