Sminkpenslar, borstar och redskap – de här behöver du

Vilka sminkpenslar behöver jag egentligen ha och vad är de till för? Jag fick frågan från Karolina för ett tag sedan och här kommer mina bästa tips.

Är du en sådan typ som går bananas och köper på dig penslar du förmodligen aldrig kommer att använda eller har du några få smutsiga, tråkiga och oinspirerande diton? Själv tillhör jag den kategorin som älskar penslar. Förmodligen för att de gör en sådan skillnad på din makeup. Rätt penslar kan både underlätta sminkningen och inspirera. Men med det sagt så behöver rätt penslar för dig inte användas till det som de från början var tänkta som. Om du vill använda din rougeborste till puder eller vice versa så är det upp till dig. Kanske hittar du en ny favorit när du testar runt?

Tänk på att köpa penslar utan animaliskt borst. Du vill inte att ett djur ska plågas för att du ska applicera din highlighter. Idag finns det många veganvänliga borstar som gör djurborst både onödigt, oetiskt och ofta med sämre kvalitét än de med syntetiskt borst.

Så, här kommer de sminkpenslar och makeupborstar som jag tycker är viktigast.

Elin Fagerberg pratar sminkpenslar

Puderborste

Borstarnas drottning! Stor, mjuk och fluffig ska den vara. En puderborste är ett måste i sminkväskan. Jag gillar att ha en stor och att komplettera med en liten för att få mer precision där jag behöver. Jag kompletterar också med en mellanstor borste som jag bara har till bronspuder. Det är bra att ha separata borstar för puder och bronspuder så du inte får bronspuder i hela ansiktet.

Tips! Skaka av lite puder från borsten innan du borstar på pudret. Då undviker du att det blir på tok för mycket. Och borsta alltid nedåt annars får du puder under dina ansiktshår och de blir mer framträdande.

Rougeborste

En lite mindre gärna fluffig borste. Jag föredrar de som inte är superkompakta då de ofta kan göra det svårare att få ett jämnt resultat. Snedskurna är mina favoriter.

Sminkpenslar för puder, rouge och contouring
Puderborste, rougeborste, contouringborste och en borste för highlighter. Ofta kan du använda borstarna till betydligt mer än vad de är framtagna till. Men håll ordning så att du till exempel inte får rouge där du har tänkt ha contouringskuggan.

Contouringborste

Något du behöver om du gillar att använda dig av tekniken contouring där du arbetar fram ansiktets konturer som till exempel kindben med hjälp av skuggor. Jag föredrar en snedskuren eller smalare borste till contouring. Jag har några olika som jag växlar mellan.

Highlighterborste

Markera kindben, ögonvrån, näsans linje, amorbågen och nyckelbenen med highlighter. Jag föredrar en lite mindre för bra precision och även den vill jag ha en fluffig och inte kompakt för att få ett mer naturligt intryck.

Foundationpensel eller makeupsvamp

En foundationpensel eller svamp är också smart att ha i din sminkväska. Foundationpenslar får gärna vara mer kompakta med täta strån jämfört med de jag har pratat om ovan. Om du föredrar en makeupsvamp får du bäst resultat om du fuktar den innan (och byter ut den ofta!).

Psst! Åhlens har kampanj på makeupsvampen Beautyblender hela helgen.

Penslar och borstar
De här står alltid framme på min badrumshylla.

Sminkpenslar till ögonmakeupen

Till ögonen föredrar jag kompakta penslar för krämögonskugga och mindre kompakta för puder. Tätare strån för att applicera mer pigment och luftigare för att sudda ut kanter. Men testa dig fram vad du föredrar för att hitta rätt. Det viktigaste är att du känner att du har kontroll. Att bara använda stora borstar gör lätt att just kontrollen över pigmenten försvinner.

Makeuppensel

Sudda ut och jämna till

Jag använder en fluffig större borste för att lägga en basskugga över hela locket och för att kunna sudda och jämna ut kanter. Jag brukar ha ett gäng olika då jag ibland lägger en ljus och ibland en mörk bas. Men det går såklart att tvätta mellan varje användning. Tänk på att inte ha en borste med mörk eller färgglad skugga på när du ska jämna till kanter. Då blir resultatet ofta i en helt annan form än du tänkt från början.

Tips! Blir inte skuggan jämn hur mycket du än suddar? Förmodligen har du ett gäng ljusa små strån där. Ta fram pincetten eller gå till ett brynproffs.

Sminkpenslar för precision

Jag brukar använda två olika – en lite större med spetsigare topp som är perfekt för globlinjen och en mindre med tätare strån där jag vill ha mer pigment och precision som till exempel nära franskanten eller även den i globlinjen. Ibland använder jag en kompakt platt pensel för krämögonskugga.

En brynborste och brynpensel är också bra att ha. Men det beror på vilka brynprodukter du använder – pomada, penna, skugga eller gel.

En bra franstång är också en riktigt bra investering då den kan göra underverk!

Sminkpenslar för ögonmakeup
Sminkpenslar för ögonmakeup och bryn

Läppensel

Nä…. ärligt talat hur ofta kommer du att använda det? Jag använder bara det då jag arbetar som makeupartist. Aldrig på mig själv. Men vill du nörda går det såklart utmärkt för det blir ett lite jämnare resultat. Men om vi pratar om de viktigaste penslarna är den inte med.

Flaer sminkpenslar
Jag har precis börjat spana in FLAER – ett nytt märke för makeupverktyg. De känns supersköna! Veganvänliga, tillverkade av återvunnet material och handgjorda. Snygga också! Priserna ligger från 99 kr.

Psst! Glöm inte tvätta dina penslar och borstar regelbundet!

Vill du ha fler tips? Här hittar du mina fem viktigaste regler när det kommer till makeup.