Vadstena Klosterhotell – en tyst pärla

Vadstena Klosterhotell ligger precis vid vattnet i Vadstena. Jag och min mamma besökte anläggningen för ett tag sedan för att uppleva deras spa tillsammans. Vi föll båda som furor för deras anläggning.

Efter några kringelkrokiga svängar i pittoreska Vadstena är vi framme vid klosterhotellet. Det är första gången jag besöker Vadstena. Men min mamma berättar entusiastiskt om sitt korta besök under en motorcykelsemester några år tidigare. Hon älskade det och jag förstår varför. Det är otroligt vackert här med låga trähus, kullerstenar, den enorma klosterkyrkan, vattnet och det allra bästa – tystnaden. Det känns ursvenskt och det är inte svårt att känna historiens vingslag.

Vårt rum ligger några kvarter bort. Klosterhotellet huserar nämligen i hela 11 olika byggnader. Vårt rum är väldigt vackert och ombonat och ligger på fem minuters gångavstånd från huvudbyggnaden.

Historien om Vadstena Klosterhotell

Efter en promenad från vårt rum tillbaka till huvudbyggnaden går vi en guidad tur runt det gamla klostret. Jag som är historieintresserad blir väldigt fascinerad. För att inte dra hela historien kan jag kort berätta att det här var Europas nöjescentrum i mitten av 1200-talet. Som dåtidens St. Tropez med tornerspel och betydande människor från hela Europa. Tänk, lilla Vadstena!

Sedan kom Heliga Birgitta hit och öppnade upp kloster. Men hon hann aldrig bo i det färdiga klostret utan jagade efter Påven. Klostret hade två olika delar, en för nunnor och en för munkar. De omgavs av höga murar och fick aldrig träffas. Munkarna kunde ibland skickas iväg för att göra ärenden i bygden. Nunnorna var betydligt mer låsta. De fick till exempel inte sätta sig nere i den stora klosterkyrkan, där var bara männen. Istället fick nunnorna gå in genom en egen dörr flera meter upp på ena sidoväggen på kyrkan och sätta sig intill väggen, flera meter upp och långt inom räckhåll för männens blickar. Där satt de under mässan i flera timmar. (Jag undrade direkt vad de gjorde om de blev kissenödiga..). Tänk att flytta in innanför höga murar och aldrig mer komma ut igen och varje dag göra samma sak. Vilken hängivenhet de måste ha!  Jag fick också höra att många av dem inte gjorde det av tro, utan för att de inte hade så många andra alternativ. Flera var bland annat änkor till rika män, andra unga flickor utan någon fästman.

Senare har det varit vårdhem under krigsperioder. Men sedan 31 år tillbaka har det funnits inom samma familj och idag drivs hotellet med spa av mor och dotter.

Klosterspa

Vi beger oss mot spa-anläggningen för att äta lunch och ta första doppet. På vägen dit smiter vi in till de få nunnor som finns kvar här. De har en mindre kyrka då den stora klosterkyrkan idag är protestantisk. Nunnorna i Birgittaordern tillverkar bland annat marmelad åt hotellet och driver ett café. Det finns bara åtta nunnor kvar här. Men de syns flitigt och är bland annat ute och joggar på morgnarna.

Det tar en liten stund innan vi hittar till spaet. Men bakom några mörka dörrar döljer sig ett fräscht och ljust spa. Stämningen är lugn och när vi är här är det sommar och vi njuter av solen på innergården. Vi träffar Sofia, som är spachef över Klosterspa. Hon berättar att hon skulle starta upp spaet 2015 och när ägaren berättade att de ville göra ett klostersspa tänkte hon på tegelväggar och abbedissor och inte så varmt. Men det finns ordentligt med värme här och då tänker jag inte på den från solen.

Klosterspa är uppbyggt kring Pilgrimens sju ledord som bland annat innefattar tystnad, frihet och bekymmerslöshet. Det finns inga starka färger eller höga ljud här. Inga glossiga magasin eller höga krav. Det är enkelt och kravlöst men samtidigt lyxigt. Du tar av dig allt som smycken och kläder och det blir lite som att klä av dig din identitet. Alla är likadana i morgonrock. Som en skoluniform. Det är befriande.

På innergården finns det en bubbelpool och loungestolar. Inomhus finns det ett cafe som serverar lunch, mellanmål och fika (magisk fruktsallad!!), en loungedel med öppen spis där du kan koppla av och som även fungerar som yogasal, ganska få behandlingsrum – 4 st, gym, stilla varmbad, större pool med saltvatten, hink med isvatten och flera olika sorters bastu.

Massage för bättre sömn

Jag har bokat in en behandling – Tranquillity Pro Sleep Massage med produkter från Comfort Zone. Det är suggestiv och skön musik i rummet och behandlingen inleds med att jag ligger på ryggen och terapeuten masserar min mage med penslar, drömmigt! Sedan fortsätter hon på dekolletage, framsida ben och fötter. Efter det får jag vända mig och och hon fortsätter behandlingen på rygg, hårbotten, händer, baksida ben och fötter. Hon växlar mellan penslar och massage med händerna, främst långa efflaurage. Det är väldigt avkopplande och skönt. Produkterna doftar gott och jag somnar nästan. Superskönt! Min mamma som hade bokat in samma behandling var helt lyrisk och pratar om behandlingen än idag, flera månader senare. Hon har inte sovit så gott på många år som hon gjorde de två nätterna efter behandlingen. Och visst kan kanske behandlingen ha något med det att göra?

 Penslar för massage. 

Middagen

Efter behandlingen promenerar vi tillbaka till vårt rum igen för att göra i ordning oss inför kvällen. Innan middagen går vi ett varv i örtagården och ner till vinkällaren. Det är en av Sveriges största (kanske allra största) vinkällare. Så häftigt! Sommeliern Per är jätteduktig och berättar senare om både vin och mat under middagen. Det var välkomponerat och riktigt gott.

Magisk solnedgång på vägen tillbaka till rummet. 

Morgonyoga

Nästa morgon börjar med yoga. Det erbjuds olika typer av yoga och pilgrimsvandringar som aktiviteter här. Morgonyogan var inspirerad av Yin/Yang-yoga och blandade lugna rörelser med mer aktiva snabba sådana. Skön start på dagen! Hade vi hunnit så hade vi också försökt gå en pilgrimsvandring. Men vi kände att vi inte ville stressa genom vistelsen. Nästa gång.

Sparitual

Flera spaanläggningar erbjuder sparitualer vilket jag gillar. Jag tycker att en får uppleva mer av spaet när en går efter en manual än om en bara “badar lite”. Produkterna som ingår i Vadstena är handgjorda och ligger i tre små påsar med olika färgkombinationer för tre olika delar i ritualen. Vi varvade bastubad med skrubb, hårinpackning och is-hinken. Det tog några timmar. Mysigt! Men vi fick inte is-hinken till att funka tyvärr. För min del var det lika bra, jag fegade ut ändå. Men min desto modigare mamma stod redo och drog i repet. Men inget vatten kom ut. Hon var nog också lättad…

Mina tankar

Vadstena Klosterhotells största styrka är att de har en genomgripande filosofi. Det tillsammans med stillheten, tystnaden och väldigt bra personal. Jag blev positivt överraskad. Jag hade inte hört så mycket om anläggningen innan och trodde att den skulle kännas lite liten och anonym. På minussidan dyker det upp att du inte kan ta något tåg hit. Du får antingen ta dig till Motala eller Linköping och sedan buss eller taxi. Eller välja bilen.

Jag kommer definitivt tillbaka hit. Inte då jag vill ha energi, inspiration och fest med tjejkompisar. Men för att gå ner i varv och “jorda” mig.

 

Vadstena blev en favorit för mig. En annan favorit bland alla mina besök på spa är Hooks Herrgård. Det kan du läsa om här.