Yasuragi – spa på japanska utanför Stockholm 2021

Yasuragi är förmodligen ett av de mest välkända spaanläggningarna i Sverige. Det med all rätt. Här får du både upptäckarlust, avkoppling och njutning.

Jag har inte varit på Yasuragi sedan innan de byggde om 2018. Jag var väldigt nyfiken när jag åkte dit tillsammans med min vän Cissi för två lyxiga dygn på spa. Precis som vid de tidigare tillfällena jag har besökt deras spa är yukata, en japansk morgonrock, dresscode. Du lånar en på plats tillsammans med en svart baddräkt och svarta tofflor i plast.

Jag och Cissi i yukata på hotellrummet.

Yasuragi spa – tvagning och nakenbad

Inne i damernas omklädningsrum är det lugnt och tyst. Innan badet är tanken att du ska tvaga dig sittandes på en liten pall som du lägger en handduk ovanpå innan du sätter dig och sedan tvättar dig med en annan handduk. Framför pallen ställer du ett träkärl och häller vattnet över dig för att skölja av kroppen. Det är meditativt. Det är något med ritualen i sig som lockar mig. Vi har så sällan ritualer i vårt moderna samhälle. Här sitter vi på rad och tvagar oss i lugn och ro, låter tankarna komma och gå. Kanske sköljer vi bort dem tillsammans med vattnet. Allt under tystnad. Det enda som hörs är det porlande ljudet från kranarna. Förutom tvagningsstationerna finns det flera duschar, bastu och två grunda pooler i omklädningsrummet. Här kan du bada naken om du vill och precis det passar jag på att göra. Det är befriande!

Innan det är dags att gå ut till den gemensamma spaavdelningen för både män och kvinnor kränger jag på mig den svarta baddräkten. Alla har likadan. Vi snackar tunt tyg, hög skärning, inga byglar och inget vid magen. Jag har sällan känt mig så kroppsmedveten. Nästan mer med den på än utan. Men jag förstår tanken – när alla har likadana kläder på sig blir vi mindre störda av vår omgivning.

Poolen i damernas omklädningsrum. På bilden syns poolen till höger och en gång till vänster med grå väggar och ett träd i bakgrunden.

Spaavdelningen – pool, varma källor och sovbastu

Ute i spaavdelningen har det hänt mycket sedan jag var här sist. Den stora poolen som jag senast upplevde påminde mig om en simhall har gjorts om med stora väggar som avgränsar och gör att det blir som flera rum. Upptäckarlusten sätter igång och jag vill genast upptäcka allt. Miljön är ljus och varm. Cissi börjar med att doppa sig i isvaken som är gömd bakom en vägg precis bredvid den stora poolen. Jag nöjer mig att doppa mig upp till fotknölarna.

Vi kliver långsamt ner i den stora poolen. Den är precis lagom varm och skön – 35 grader. Vi simmar runt och upptäcker ett mörkare rum och ett där det är ett stort fönster i taket som släpper in ljus. Vi sätter oss på en stenhylla i vattnet och pratar. Det känns som att sitta inne i en stor grotta. Väldigt mysigt och lite klaustrofobiskt samtidigt.

Bakom en annan vägg döljer sig en bubbelpool eller kolsyrebad som Yasuragi valt att kalla den. Det är små fina bubblor och väldigt rogivande. En regndusch, fotbad, ångsaltbastu, torrbastu och sovbastu finns också här. Sovbastun har samma temperatur som resten av badet men du ligger på uppvärmda hällar. Jag hade gärna haft hällen lite varmare för att jag skulle kunna koppla av mer.

Bredvid den stora poolen finns liggstolar uppställda med utsikt över höstprakten utanför de stora fönstren.

Regndusch på Yasuragi med ljusgrå väggar och ett träd i bakgrunden.
Den stora poolen på Yasuragi. På bilden syns en pool med flera väggar.
Utomhusbadet på Yasuragi med badet i förgrunden och tallar, vatten och solnedgång i bakgrunden.

Utomhusbadet

Vi återkommer till det japanska badet efter middagen på kvällen för att tassa ut till de varma källorna utomhus. Mörkret har lagt sig över de de låga uppvärmda poolerna. Vid kanterna sitter japanska lampor och nedanför reser sig tallarna höga framför Mälaren. Där jag sitter och njuter är det 39 grader varmt i vattnet. En skön kontrast till den krispigt svala höstluften om huvudknoppen. Vattnet är rätt grunt och jag sjunker ner med axlarna ibland för att inte frysa. Det finns 4-5 utomhuskällor att samsas om och vi lyckas ha en för oss själva rätt länge.

Digital detox

Mobilen får snällt vänta på rummet. Telefoner är nämligen inget som accepteras i spaavdelningen. Det känns lite naket och konstigt. Jag är van att ha mobilen att anteckna i och fota med. Så fotona du ser här är från Yasuragi själva. Anteckningarna fick jag göra i ett litet block. Det fungerade det med.

Fotograf är Markur Crépin.

Behandlingar på Yasuragi

Första gången jag besökte Yasuragi gjorde jag en kort 20-min behandling med shiatsu som jag ännu inte har glömt. Den var fantastisk! Den trollade bort precis alla spänningar jag hade i både nacke, axlar och dekolletage. Shiatsu finns tyvärr inte kvar och inte heller en färgterapibehandling som jag har gjort vid ett tidigare besök. Behandlingsmenyn är nedbantad. Men det finns bland annat massage med eller utan kroppsskrubb innan, bambumassage, kroppsinpackning och ansiktsbehandlingar.

Jag testar en klassisk massage under mitt besök. Terapeuten lägger fokus på min onda rygg och nacke och efter en stund börjar jag äntligen känna att spänningarna släpper lite. Det är väldigt skönt! Efteråt får jag dimpa ner i en fåtölj med en stor kopp matcha-te.

Aktiviteter

Yasuragi är riktigt duktiga på aktiviteter. Bättre än de flesta andra svenska spaanläggningar. Det finns mycket att välja mellan och de har gått all in på sitt japanska tema. Do-in, en slags självmassage som jag gjorde sist jag var här saknar jag från schemat. Men jag hinner med att göra klangresa som är en form av klangmediation med ljudet från tibetanska klangskålar. Det är Yasuragis mest välbesökte aktivitet så jag såg till att vara där 20 min innan det började. Jag har gjort klangmeditation flera gånger tidigare och det ville jag inte missa den här gången heller.

En annan härlig aktivitet var reiki-yoga som var dagens aktivitet då jag var där. En blandning av yin-yoga med mycket stretching och reiki. Den var underbar och jag vill definitivt göra den igen!

I Japan är radio-gympa tydligen väldigt populärt. Det är en kort gympa som sänds på radion fyra gånger om dagen och många gör den som en paus på jobbet eller i skolan. Vi började vår dag med japansk radio-gympa och det var jättekul! Det var snabba men enkla rörelser och cirkulationen kom igång ordentligt trots att det bara höll på i 15-20 minuter. Jag tror att det är något för mig att göra hemma.

En av kvällarna testade vi på sov-gott-yoga. En form av yoga som ska stimulera det parasympatiska nervsystemet och få oss att gå ner i varv innan det är dags att sova. Men njäe, det var inte riktigt min kopp te. Jag hann till och med bli lite stressad istället för lugn. Kanske för att vi höll ställningarna så länge och troligen för att jag är så ovan.

Te-lounge

På tal om te. En trappa upp finns Yasuragis te-lounge. En tyst och skön avdelning där det bjuds på flera olika frukter, två sorters grönt te och väldigt sköna liggstolar. Vi gick dit och mös flera gånger.

Bredvid te-loungen ligger ett tyst rum fullt med vad som ser ut som massagestolar. Vi gick förväntansfulla dit men det visade sig istället vara liggstolar som gungar och vaggar efter att du har tryckt in några knappar. Jag hade en spotlight i ögonen och blev yr av gungandet så vi avbröt det rätt snabbt.

Sammanfattning om Yasuragi

Yasuragi har riktigt god mat, trevlig personal och väldigt bra aktiviteter. Jag älskar de nya delarna av poolen som känns som rum att upptäcka. Omklädningsrummen med tvagningen är också toppen! förutom några få detaljer är jag väldigt nöjd med mitt besök här. Det är dyrt, det är mycket folk och ibland, som i välkomsmailet, kan jag uppleva dem som lite mästrande. Men kanske behövs det med tanke på deras popularitet och storlek?

Nåväl, jag tänker absolut åka tillbaka!

Lästips

Mitt besök på Skepparholmen spa

Mitt besök på Marholmen spa