Allt om contouring – hur du definierar dina drag

Vi fortsätter frågestunden med tema contouring.

Nästa fråga kommer från Dorotea Pettersson,

“Contouring … jag tittar på instruktionsfilmer men asså det är svårt och alla använder olika varianter och jag blir snurrig.

Vad ska man använda?
Vad ska man i första hand tänka på?”

Hej Dorotea,

Det här kommer bli ett långt svar så ta fram popcornskålen och njut.  Contouring var förr det vi makeupartister använde till fotojobb och scenmakeup. Men för några år sedan kom contouring bli en enorm trend som ännu ligger kvar om än beytlidgt mer diskret än tidigare.

Första gången jag kom i kontakt med contouring var för tjugo år sedan i Växjö där jag bodde då. På den tiden fanns det inga You-Tube-videos, bloggar, tidningar eller andra inspirationskällor att hitta kunskapen i. Jag hittade istället min information i konstnärsböcker som behandlade porträtt. Och det är precis samma teknik en använder i makeup eftersom du skapar ett spel av ljusa och mörka färger för att lura ögat.

Contouring benämns ofta även som shading och att highlighta har fått nyordet strobing. Same same.

Den viktigaste regeln när det kommer till makeup är att ljust förminskar och förstorar samt flyttar något framåt och uppåt. Mörkt förminskar, drar tillbaka och kan även dra ett område lite nedåt. Skimmer och lyster förstorar också medan matta mörka toner förminskar och drar området inåt. När man konturerar använder man mörka och ljusa färger för att forma om ett ansikte, förstärka och definiera drag och benstruktur.

Annars tycker jag inte att en bör utgå efter så många sminkregler, men det finns flera riktlinjer som kan underlätta.

Efter att du har använt foundation ser ansiktet oftast rätt platt ut eftersom hela ansiktet har precis samma ton. Det är därför vi kan behöva förstärka våra drag med contouring. En kan utgå från ett hjärtformat eller triangelformat område i mitten av ansiktet som bör vara ljusare. Det drar nämligen blicken till ögonen. Här kan du arbeta med concealer under ögonen och ner mot näsborren och sen ut mot yttre ögonvrån istället för att enbart lägga din concealer under ögonen. Tänk en trekant mellan inre ögonvrån, näsborren och yttre ögonvrån. På så vis öppnar du upp ögonen och har redan highlightat området.

Jag tycker att det är viktigt att anpassa sin makeup efter vardag och fest. Du behöver alltså mer transparenta produkter än vad en använder till scenmakeup för att det inte ska se ut som just scenmakeup. Om du nu inte vill det vill säga. Det är ofta det som kan bli klurigt med inspirerande filmer på You Tube, många vloggare gör enorma förändringar som kan vara svårt att känna att en kan bemästra som konsument.

Fyra snabba tips för contouring

  • Utgå alltid från din ansiktsform!
  • Less is more!
  • Glöm inte att tona ut nyanserna så det ser naturligt ut!
  • Använd inte samma borste till dina mörka och ljusa färger!

Före och efter contouring. Här har jag använt Highlight & Contour PRO Palette från NYX och förstärkt med Matte Bronze Bronzing Powder från MAC samt Extra Dimension Skin Finish i nyansen Beaming Blush från MAC.

Contouring – steg för steg

Observera att du inte behöver arbeta med alla områden för att få ett fint resultat. Testa dig fram vad som passar dig bäst och öva, öva, öva.

Panna

Lägg en mörkare skugga längs med pannan och tinningarna. Då gör du pannan lägre och ansiktet lite rundare. Har du däremot en låg panna bör du inte lägga en mörk skugga längs med hårfästet eftersom den sänker pannan ytterligare. Samma sak vid ett runt ansikte då det blir mest smickrande med en skugga i tinningarna och inte längs med hela hårfästet. I mitten av pannan och mellan ögonbrynen lägger du en highlighter. Med fördel en inte alltför glittrig då många har problem med glans här.

Kindben

Definiera och markera kindbenen genom att lägga en mörk skugga under dem. Det här är det vanligaste partiet att arbeta med contouring på. Du hittar området där du ska lägga skuggan om du suger in kinderna. Om du tittar på din mungipa och följer den upp mot örats mitt ser du den ungefärliga vinkeln du kan lägga skuggan i. Men även här ska du utgå från din ansiktsform. Om du till exempel har ett väldigt smalt ansikte kan du lägga contouringen mer vågrätt under kindben istället för i en skarpare linje uppåt och utåt. Lägg din highlighter ovanpå kindbenen för att få dem att “ploppa”. Tänk uppåt och utåt!

Vill du kombinera din contouring med bronspuder för att ge mer solkysst färg till ansiktet? Applicera den precis ovanför skuggan. Låt den möta contouringskuggan så att de flyter ihop och överlappar varandra. Strax ovanför bronspudret kommer rouget eller om du bara vill ha rouge på “äppelkinden”.

contouring i rätt vinkel Ungefär den här vinkeln under kindbenet passar många. 

contouring av kindben Jag älskar den här penseln från Morphe Brushes. Den är snedskuren men dock ca fyra-fem år gammal nu. Jag köpte den på en skönhetsmässa i New York. 

Highlighter på kindbenen med penseln Shade & Diffuse Eye från bareMinerals. Den fungerar även utmärkt att använda till shading när du vill ha mer precision. 

Ögon

Att definiera globlinjen med en mörk skugga har du säkert hört många gånger tidigare, det är också en form av contouring. På så sätt formar vi och framhäver ögonen och dess form och trollar fram lite större ögon. Addera highlighter i ögonvrån för att öppna upp ögat eller under ögonbrynets högsta punkt för att höja dem. Undvik dock det om du har väldigt markerade och lite tunga brynben, vilket många skandinaver har. Om du har väldigt djupt liggande ögon kan du istället lägga en ljus skugga på själva ögonlocket för att få fram det.

Näsa

Näsan är lite klurigare att arbeta med så välj gärna en ljusare nyans här. Men du kan göra väldigt mycket med näsan. Det vanligaste är dock att göra den längre och smalare. Det gör du genom att lägga en mörk skugga som ett streck från näsroten och ner längs med hela näsan, ett mörkt sträck på varje sida om näsan. Avsluta med ett litet v på tippen som överdelen av en kaninnos. Addera highlighter som ett streck längs med mitten av näsan. Jag gillar att först arbeta med en matt highlighter för att sedan ta lite av en med lyster.

Mun

Med hjälp av ljusa och mörka nyanser kan man lura ögat till en mun med mer plut och fyllighet. För att gå till lite överklass så kan du lägga en mörk skugga strax under läpparnas nedre linje och en ljus färg på amorbågen. Glöm inte att sudda så att allt ser naturligt ut. På själva läpparna kan du lägga en medel eller mörkare färg över hela läpparna för att sedan lägga en ljusare färg och/eller highlighter och/eller glans i mitten av läpparna. Vavavoom! Den mörkare färgen på läpparna kan du lägga med antingen penna, läppstift eller både och.

Käkben

Om du vill definiera din käklinje så är det jättefint att lägga en mörk skugga längs med den. På samma sätt kan du minska synligheten av dubbelhaka. Då kan du lägga din mörka skugga som en ifylld triangel under hakan och tona ut. Om du har ett väldigt fyrkantigt ansikte kan du lägga fokus på den yttre delen av käklinjen för att göra den mjukare och mindre kantigt. Det är superfint med lite highlighter på hakan så länge du inte vill göra den mindre. Om du har ett hjärtformat ansikte kan du undvika att lägga contouring längs med käkbenen eftersom det kan smala av det nedre partiet av ansiktet ytterligare.

Andra områden

Du kan förstärka din klyfta i urringningen med contourpuder eller måla fram muskler, tona till mer definierade ben och mycket annat. Tänk på att hellre använda ett puder före en krämig produkt i urringningen då det är lätt att svettas mellan bröna…

Så vad ska en använda för produkter?

Produktvalet är en ren smaksak. Det finns contouringprodukter som är till för tekniken. Men du kan även använda en vanlig mörkare foundation, concealer eller ett puder.

Jag tycker att de flesta bör välja en mörkare ton som går åt gråbrunt, det är så våra naturliga skuggor ser ut. Alltså inte en varm brun ton som du kanske har i ditt bronspuder. Det kan du istället förstärka med efteråt. Ska det vara smickrande med en varm ton med mer rött i krävs det att du har en mörkare hudton som är varm (så vackert!). Så har du en mörk hudton som inte är väldigt varm tycker jag att du ska välja en mörkare gråbrun. Annars blir resultatet oftast onaturligt. Tänk på hur dina naturliga skuggor ser ut!

Din contouringsskugga ska förutom att vara typ gråbrun även vara matt. Du kanske kommer ihåg att lyster och skimmer förstorar precis på samma sätt som ljusa färger? Så om du använder det till contouring blir resultatet förmodligen inte så som du vill ha det. Skimret bör vara på kindbenet, inte under.

Välj en färg som inte är alltför mörk!

Krämiga V-Shape Duo Stick Contour & Highlight från Maybelline med mörk färg på ena sidan och ljus på den andra. MasterSculpt från Maybelline med både contouringskugga och highlighter, Bronzing Powder i nyansen Matte Bronze från MAC, Hihglight & Contour PRO Palette från NYX, Infallible Sculpt från L`Oréal Paris och Powder Blush i nyansen Harmony från MAC.

En highlighter däremot får gärna ge lyster. Jag brukar arbeta med en matt och en med lyster/skimmer beroende på var i ansiktet den ska vara och vilken effekt jag vill ha.

Ljuvliga highlighters från Becca och MAC! Det här är två av mina största favoriter – Shimmering Skin Perfection Pressed Highlighter i nyansen Rose Gold från BECCA (fungerar utmärkt i kombination med rouge) och Extra Dimension Skin Finish i nyansen Beaming Blush från MAC. 

Tips!

Ju kantigare du gör ditt ansikte desto äldre ser du ut. Ju rundare ansikte du har desto yngre ser du ut. Så gör inte en för hård contouring.