Allt om tvål

Tvål, en av våra mest förekommande och älskade hygienprodukter. Men vad vet du egentligen om den?

Att hålla sig ren är viktigt av flera skäl. Främst av hygieniska själ men också för att undvika att sprida sjukdomar och för att hålla sig varm. En ren hud håller sig bättre varm än en smutsig.

Innan tvålen och såpan kom höll man sig ren med aska, pimpsten eller olivolja. Man tror att såpan eller en såpliknande produkt uppfanns före tvålen. Den kom redan för 5000 år sedan och består av vegetabiliska oljor och lut. Precis som så mycket annat har kyrkan historiskt sett haft en hel del åsikter om tvål. Under Medeltiden ansåg de att det var syndigt att tvätta sig. Tvål kom senare att bli en lyxvara och det var först under 1800-talet då den industriella tillverkningen kom igång som tvålen blev vanlig och kom att se ut så som vi känner till den fasta tvålen idag – liten och fyrkantig. Fram tills den industriella tillverkningen kom igång var aska till lutframställning en viktig handelsvara.

barnangen-barntval-12-krBarnängens Barntvål började tillverkas redan i slutet av 1800-talet. Idag har man utvecklat ingredienserna och den är anpassad till de krav vi har idag. Från 12 kr. 

För att bli ren krävs det att vi kan blanda olja och vatten som annars skiktar sig. Därför behövs det något som gör att vatten och olja kan blandas och sköljas bort. Tvål minskar vattnets ytspänning så att det kan skumma. När smutspartiklarna kan simma fritt i vattnet är de enkla att skölja bort. När man tillverkar tvål kokar man fett med natriumhydroxidlösning. Som fett kan man bland annat använda sig av kalciumstearat, kokosolja, palmolja eller talg. Under kokningen sker en hydrolys under omrörning och fettet sönderdelas till glycerol och fettsyror. Efter hydrolysen gör man en utsaltning innan tvålen efterbehandlas då den bland annat parfymeras och formas.

tval-the-body-shop

Växtbaserad tvål från The Body Shop. Från 35 kr. 

När man tillverkar flytande tvål använder man olika tensider och blandar dem med lösningsmedel och konsistensgivare. Parfym och återfuktande ämnen är andra vanliga ingredienser. Milda tensider är oftast hudvänligare än ingredienserna i klassisk tvål och har kommit att bli allt mer populära i flytande tvål och fasta rengöringsbarer för både ansiktsvård och kroppsvård då vi idag är mer medvetna om hudens ph-värde och tvålens mer alkaliska dito.

Källor: Tekniska museet, Shenet, Wikipedia.