Resan till Warszawa

Jag vet knappt var jag ska börja. Jag och Malin hade en sådan otroligt härlig helg i Warszawa! Vi höll ett intensivt tempo och hann med en hel del. Men jag kan säga att jag var trött i måndags.

Ska jag vara ärlig hade jag ingen vidare koll på Warszawa innan vi kom dit. Jag var i Gdansk i tonåren. Men det är också det enda jag tidigare hade sett av Polen. Warszawa är en perfekt weekendstad. Den bjuder på vackra vyer, god mat, riktigt bra shopping och väldigt trevliga människor. Och då kan vi lägga till att mycket är otroligt billigt. Flygbussen kostade under 10kr! Det är en stad som trots sin tragiska historia, sjuder av framtidshopp. Den känns pulserande och ung. Det finns ca. 300 000 studenter här. Samtidigt är den väldigt kyrklig och de flesta är katoliker. Trots det är mycket öppet på söndagar. Men smit gärna in i en kyrka eller två och hitta lugnet. De är väldigt vackra!

Vi bodde på hotell Metropol som ligger i centrala Warszawa. Som väl var ingick det gratis wifi (internetnördar..) och en stor frukost. Jag är inte rolig att ha göra med på morgonen utan frukost…

 

(Här äter vi dock inte frukost..)

Under den första dagen hade vi en guide som visade oss runt och berättade om stadens mörka historia. Gamla Stan är ett de områden som genom åren har påverkats allra mest. Under andra världskriget blev det ordentligt anfallet under tre omgångar och nästan allt förstördes helt. Sedan dess har de byggt upp och restaurerat mycket pö om pö. Byggnaderna i de äldre delarna är otroligt vackra och ska se likadana ut som orginalen. Gamla Stan är absolut värt att se. Där hittar du, förutom vacker arkitektur, bland annat statyn av en sjöjungfru som enligt sägnen ska skydda staden. Här finns också statyn av svenske Sigismund som grundade Warszawa. Annat att se är Kulturpalatset som var en gåva från Stalin och därför inte var speciellt populär i början. Men idag anses den vara ett av Warszawas landmärken. Praha är en stadsdel som vi bara hann se lite snabbt. Bland fallfärdiga hus och nya byggnader trängs konstnärssjälarna. Turisterna ska ännu inte ha hittat hit och jag tycker att stadsdelen verkar intressant. Jag vill definitivt se mer av den nästa gång.

Innan vi åkte hem på söndagen besökte vi ett SPA. Det kommer du att kunna läsa om i ett separat inlägg. Likaså mina shoppingtips.

Vi åt också mycket god mat. Men det får du läsa mer om i min matblogg.