Borsta lätt och rätt – tips vid hårborstning

Att borsta håret är väl ingen konst?! Nä, men det finns några saker att tänka på för att maximera effekten. Jag har pratat med Karin Fallgren, Product manager på Björn Axén för att ta del av hennes bästa tips.

  • Vilka är de vanligaste misstagen vi gör när vi borstar håret?

Det första misstaget många gör är att de börjar borsta håret när det är för blött. När håret är vått är det väldigt känsligt. Hårstråna är då sköra och stretchas lätt ut och kan skadas och brytas av. Har man tid och möjlighet är det alltid bättre att låta håret torka upp lite innan man påbörjar utredningen.

Ett annat vanligt misstag är att man sätter borsten högt upp på huvudet mot hårbotten och drar nedåt. Det man gör då är att man ”låser fast tovorna” och gör håret svårare att reda ut, vilket även sliter mer på håret. Att istället börja nedifrån topparna och etappvis jobba sig uppåt i håret, med korta drag gör det lättare att reda ut tovor samt minskar slitaget.

Hårborstar från Björn Axen
Detangling Brush och Blowout Brush från Björn Axen. Den översta är en utredande borste för alla hårtyper och den nedre en rundborste för att skapa volym och lockar då du fönar håret.
  • Vad ska vi tänka på då vi köper hårborste? 

Borstar finns i alla prisklasser och i en massa olika utföranden. Jag tycker att man ska välja att investera i en borste anpassad efter den hårtyp, hårlängd och de stylingbehov man har: Exempelvis, ska man kunna ha den med i handväskan är storleken viktig, ska den användas i fuktigt hår är det viktigt att den tål vatten, vill du föna/kunna skapa volym bör den tåla värme och vill du ha mycket glans och utredning i torrt hår bör borsten ha en mix av naturborst och plaststrån.

Har man möjlighet så är det ultimata enligt mig att ha en borste i vattentålig plast, för utredning i fuktigt hår som har mjuka följsamma flexibla strån. Och en träborste med blandad plast och naturborst för utredning och glans till torrt hår.

  • Hur påverkas hårbotten av hårborstning? 

En bra hårborste hjälper till att stimulera hårbotten och att transportera de naturliga oljor som finna där ut på hårstrået för att mjukgöra och skydda det.

Men överdriven borstning kan absolut skada och irritera både hår som hårbotten så lagom är bäst.

Karin Fallgren
Karin Fallgren
  • Hur tar vi på bästa sätt hand om vår hårborste? 

Det samlas lätt smuts, hårstrån och rester av stylingprodukter som sedan överförs till ditt hår när man borstar det. För att hålla sin borste fräsch så är det viktigt att man regelbundet rengör den.

Detta gör du enkelt genom att ta bort det hår som fastnat och emellanåt tvätta borsten genom att skölja den med varmt vatten, tvätta med valfritt schampo du har hemma, skölj av och låt den sen torka med borststråna nedåt på en handduk. 

  • Har du något tips på en enkel och snabb styling för stressiga höstmorgnar?

En stressig morgon kan ett torrschampo i kombination med en håraccessoar (eller gärna flera) rädda dagen. Torrschampot fräschar inte bara upp håret, utan gör det även lättare att forma och sätta upp. 

Just nu finns det massor av roliga håraccessoarer i butikerna. Allt från diadem till spännen i olika färger och med roliga stenar och pärlor, vilket gör det roligt att matcha med dagens outfit eller som ett statement som lyfter en enkel outfit.