Den kommer nog snart, solen

Just nu känns UV-skydd för ögonen inte så jätteaktuellt. Regnet öser ner utanför min fönsterruta. Men sommaren är ändå här och solen kommer förmodligen snart komma tillbaka igen. Och då kan det vara bra att inte bara skydda huden, utan också ögonen.

Jag kommer ihåg den första gången jag fick upp ögonen för kontaktlinser med UV-skydd. Det var på flygplatsen Kastrup, utanför Köpenhamn. Jag var på väg hem från Paris och såg en stor reklamskylt om linserna.Det sägs att varannan person inte känner till att solens strålar är farliga för ögonen. Dags att sprida budet! Det kan nämligen ge, bland annat grå starr och andra ögonkomplikationer.

Solens strålar sipprar in vid sidorna av solglasögon. Därför ger de inget fullgott skydd. Men självklart hjälper de en del ändå. Jag använder ganska ofta solglasögon även när det är molnigt. Jag är livrädd om mina ömtåliga ögon.

I dagarna fick jag information från linsmärket Acuvue. Alla deras linser ska skydda ögonen upp till 98% av UVB-strålning och 85% av UVA-strålning.

Det kanske kan vara värt att testa?