Dr K Dermal Health Care till Sverige

Hört talats om Dr K tidigare? Det hade inte jag när jag gick på pressfrukosten de bjöd in till för någon vecka sedan. Nu vet jag lite mer och är ännu mer nyfiken.

Dr K är ett sydafrikanskt märke grundat av, just det, Dr K. Eller Dr Juanita Kilian, en hudläkare som har en bakgrund som farmaceut och arbetar med allt från utbildning och forskning till konsultföretag inom dermatologi.

Det ligger tio års forskning bakom märket som lanserades så sent som förra året i Sydafrika och redan nu i Sverige.

Det pratades mycket om hudens mikrobiom på mötet. Om dess betydelse och om vad vi kan göra för att få den så effektiv och bra som möjligt.

Dr Juanita Kilian höll föreläsning om probiotika och probiotika och hudens mikrofilm.
Dr. Juanita Kilian.

Dr K om mikrobiota, mikroflora och mikroorganismer

När den är i obalans kan den bland annat orsaka att hudens barriär blir mindre effektiv och huden blir lättare inflammerad. Andra obalanser som akne, atopiskt eksem och rosacea kan också dyka upp som ett brev på posten. Likaså lättirriterad och känslig hud och att huden åldras i förtid. Mikrobiotan regleras av bland annat hudens lipider, temperaturen, pH och fukthalt.

Kroppens mikroflora består bland annat av bakterier, jästsvampar och virus. Vi är som ett värddjur för dessa småttingar. De i sin tur kan kopplas direkt till vårt välmående och vår hälsa och forskningen visar att de bland annat är involverande i vår metabolism, immunförsvar och våra neurologiska funktioner.

Mikrober är viktiga även för våra hudceller. De stimulerar bland annat immunsystemet och producerar ämnen som huden behöver, till exempel urea. De hjälper till att reglera cellförnyelsen och stärker hudens översta lager – stratum corneum. Det gör att de i sin tur påverkar både hudens funktion och utseende.

Men mikrober kan skapa problem när de är i obalans. Då blir huden lättare torr, åldras, blir lättare utsatt för mjäll och inflammation och dess barriärfunktion som ger den motståndskraft sätts ner. En obalans kan bland annat skapas av stress – inre stress som hormoner och sjukdomar eller yttre som luftföroreningar och UV-ljus.

Rengöring från Dr K
Ett serum för barn från Dr. K

Probiotika och Prebiotika

Dr K använder probiotika i sina produkter som ska skydda hudens bakterieflora och på så sätt stärka hudens motståndskraft och bland annat lindra eksem.

Så vad är då probiotika och prebiotika? För att förklara det enkelt. Probiotika är levande mikroorganismer som är bra för oss. Tänk Proviva och A-fil. Prebiotika är ingredienser som de goda bakterierna älskar. De skapar alltså ett ställe där glada bakterier som är bra för oss vill hänga. Goda glada bakterier = glad hud.

Dr K är en liten serie med rengöring, fem serum och en återfuktande kräm. Det som är mest intressant tycker jag är serumen.

Fem serum

Repair & Protect Premium Serum – för eksem, rosacea och allmänt känslig hud.

Repair & Protect kids Serum – ett serum för barn? Yes! Från 6 månader för barn med känslig hud, eksem och rosacea. Min femåring med atopiskt eksem ska få testa detta.

Repair & Prevent Premium Serum – för mogen och känslig hud.

Repair & Purify Premium Serum – för acnebenägen hud.

Repair & Trasform Premium Serum – för hyperpigmenterad hud och ojämn hudton.

Fem serum från Dr K

Förutom i Sverige och Sydafrika finns Dr K än så länge bara i Nederländerna, Kenya och Botswana. Men det ska ut till flera länder under mars 2020. Spännande!

Här kan du läsa vad min bloggkollega Linnea Öst har skrivit om pressmötet.