Elena Stockholm – stenar i fokus

Jag har varit förtjust i smycken från Elena Stockholm i flera år. Under en pressvisning i våras träffade jag grundaren till märket – Elena Nelander. Jag blev genast nyfiken och har låtit henne svara på några frågor om sin design.

Hur började din passion för smyckesdesign? 

Ända sedan jag var liten har jag älskat design/mode och att skapa. Jag ritade och sydde massor när jag var liten och fortsatte sedan att sy väldigt mycket i tonåren. Så småningom började jag även tillverka egna smycken och sålde till kompisar. Jag köpte mängder av delar i pärlshoppar och tillverkade på beställning till kompisar och även till mig själv. Jag kände mig dock låst av de färdiga delar man arbetar med då och kände att jag ville göra hela designen själv.

 

Elena StockholmElena Nelander

Hur gick resan till när du startade eget? 

Efter avslutad universitetsutbildning inom ekonomi i Uppsala så började jag jobba som controller på inköp på HM:s huvudkontor i Stockholm. Detta var 2006 men man kan nog säga att allt började redan då. Undermedvetet så förstod jag nog direkt att det inte skulle fungera i längden för mig att jobba med ekonomi, framförallt inte så nära design/inköp och skapandeprocessen. Jag ville bara göra det inköparna eller design gjorde. Detta gjorde mig olycklig och deppig. Jag insåg så småningom att jag måste göra någonting åt min situation för att inte riskera att vara olycklig resten av livet samt att ångra att jag inte gjorde något åt det.

Jag hade tur några år senare med en bra chef på Åhlens då jag hade möjlighet att jobba deltid och vid sidan av så startade jag då Elena Stockholm. Jag visste att jag ville tillverka mina smycken i Tjeckien, då jag ville att det skulle vara lätt att besöka samt att jag då skulle veta att produktionen gick till på ”rätt sätt”. Med en mamma från f.d. Tjeckoslovakien så kan jag kulturen, språket och vet hur saker och ting funkar där. Sen är Tjeckerna världsbäst på kristall vilket var viktigt också.

Min Tjeckiska kusin hjälpte mig att söka fram och boka möten med potentiella producenter i Böhmen och sen åkte vi dit och träffade en massa tillverkare.

Hur skulle du beskriva din design?

Ren, enkel skandinavisk design med vackra kristaller i fokus. Inte för mycket detaljer och stenar utan oftast en sten som är i fokus. Uttrycket ”less is more”, passar rätt bra i min design.

Elena Stockholm Örhänge Mist mörkrödpersikarose

Örhängena Mist

Vad vill du göra för smycken i framtiden? 

Ännu mer färg, något som jag börjat med denna vår och ett större fokus på örhängen som är det vi säljer allra mest av. Förmodligen för att örhängen är det jag älskar mest av allt och bevisligen då även bäst på att designa dessa. Jag är även lite sugen på att ta fram bröllopsrelaterade accessoarer, hårsmycken tex.

 Vilka smycken bär du själv? 

Alltid örhängen. Jag känner mig naken utan örhängen. Och det har gått fint med hängande örhängen trots att jag har små barn. Jag använder ofta våra örhängen Thunder, de passar till allt och funkar varje dag. Sen är jag väldigt förtjust i de nya örhängena Mist i roseguld med mörkröda stenar.

Utöver mina smycken så gillar jag italienska Rebeccas smycken, och då främst örhängen. Så om jag har något annat än mitt eget så blir det det.

 

Kuriosa: på bilden på mig uppe i headern här ovan bär jag ett par örhängen från Elena Stockholm.