En heldag som modell – uppdatering från gårdagens fotografering

Igår jobbade jag som modell vid en studiofotografering. Fotograf var det supertrevliga proffset Camilla Svensk och bilderna kommer användas i en bildbank till ett fackförbund. Det var en jätterolig dag! Vi tog mängder med olika bilder, allt från gruppbilder till semesterbilder och en där jag skulle se ledsen ut. Jag lyckades till och med klämma fram en tår så mina gamla teatertakter sitter kanske i trots allt. Haha!

Min utsikt under dagen. Förutom minst en modell och en fotograf är det oftast med makeupartist, stylist, uppdragsgivare och fotoass under fotograferingar. 

Camilla Svensk

För några år sedan var jag med i Mikas modellagentur och gjorde några några jobb. Det var längesedan jag jobbade som modell nu. Men det här var verkligen roligt!

Jag stylades av Janett Wågesson och sminkades av Kim Ikonen Jennings. Supertrevliga och väldigt roliga kvinnor båda två! Nedan kan du se Janett spexa..

Kim har arbetat i branschen sedan 90-talet och har gjort allt från redaktionella jobb för magasin som Amelia och Damernas Värld till reklamjobb för TUI, Scandic och Viaplay.

Jag kunde inte slita mig från att kolla i hennes makeupväska. Hon arbetar med allt från MAC till FACE Atelier, som är ett kanadensiskt märke precis som MAC. Men det finns än så länge inte i Sverige. Jag blev väldigt imponerad av deras foundation – Ultra Foundation PRO. Den var magiskt bra! Superfin täckning och riktigt fin lyster utan att bli för mycket. Dessutom är FACE Atelier Cruelty Free.

FACE Atelier Ultra Foundation Pro

Jag passade på att ställa några snabba frågor till Kim när hon sminkade mig.

Hur har branschen förändrats under de åren du har jobbat?

– Vid redaktionella jobb (arbeten för tidningar, Elins kommentar)  har budgeten gått ner och det är fler makeupartister idag. När jag började fanns det bara en skola i Stockholm och nu finns det typ 5-6 st. Då kommer det flera som vill ut på marknaden och kan tänka sig att jobba gratis. Förut jobbade jag via en agentur. Nu jobbar jag själv och konkurrensen är betydligt högre.

– När jag började kunde jag inte kolla på Youtube utan fick assa andra mekupartister för att lära mig. Det är ännu många som assar för att få branschkunskaper. Men då var det mycket för att kunna lära sig sminka. Jag hade ju ingen aning hur branschen fungerade när jag började. Jag fick typ 30 kr i timmen i snitt på mitt första redaktionella jobb.

Kim Ikonen Jennings. 

Vad är den största utmaningen i ditt jobb?

– Att packa sminket så bra som möjligt så att jag kan få med mig så mycket som möjligt. I den mån det går försöker jag ta med mig mindre saker så att jag inte behöver ta med mig så mycket av allt.

Kim kluddar ut cremefoundation och läppstift i mindre doser för att spara plats. Smart! 

Vad är roligast?

– Allt! Jag gillar att det förändras från dag till dag. En dag är det stillbild och en annan film. Det är olika människor och miljöer. En dag kan det vara en vetenskapsman som pratar om något spännande och en annan dag någon på  ekonominyheterna eller en kändis.

– Jag ska bara vara en tyst fluga som inte ska synas. Det är inte jag som ska ta plats eller vara snygg. Man ska veta när man ska hålla käften eller prata. 🙂

Vilka är dina favoritprodukter?

– Hur många får jag svara?

  • Kett Cosmetics Kett Sett Powder – kompaktpuder som passar precis alla. Perfekt för touch up.
  • MAC Eyeshadow i nyansen Haux – en bra mellanfärg som ger lite globlinje. Den är väldigt användbar.
  • MAC Lustre Drops i nyansen Pink Rebel – du kan lägga den i foundation, badda längst upp på kindbenen, lägga en liten dutt i inre ögonvrån eller allmänt som highlight. Den har smidig förpackning som gör att du inte behöver gräva i den.
  • Matte Me Ultra Smooth Matte Lip Cream från Sleek Makeup i nyansen Bittersweet – I just love it! Den håller sjukt bra.

 

Det är roligt att se hur olika makeupartister arbetar. Alla har sina sätt och sina knep. Jag lär mig något nytt varje gång jag blir sminkad av någon annan.

Om två veckor ska jag jobba som modell igen. Den gången för en liten filmsnutt. Spännande!

Där framme stod jag och spexade.