En nostalgisk kväll på Gildaskolan

I höst är det elva år sedan jag tog examen som hudterapeut och spaterapeut. Jag gick min utbildning på Gildaskolan i Malmö. En hård, men lärorik skola.

Tidigare i veckan var jag inbjuden till ett bloggevent på Gildaskolan i Stockholm. Det såg precis ut som när jag pluggade i Malmö! Samma behandlingsstolar och färgkombinationer. Det var otroligt nostalgiskt och roligt att se.

Gildaskolan elinfagerberg.se

Gildaskolan är en av få hudterapeutskolor som är godkända av SHR (Sveriges hudteapeuters riksorganisation) och den internationella motsvarigheten Cidesco. För mig kändes det självklart att gå en skola som är godkänd. Och idag hade jag inte gjort behandling hos en hudterapeut som inte har gått en godkänd utbildning.

Underbara Annika Joensuu som är ordförande för SHR var på plats för att berätta mer om organisationen. Deras mål är att godkänna hudterapeuter och hålla uppe deras kompetens. Det gör de bland annat genom att granska utbildningar och ha vidareutbildningar. Idag får vem som helst kalla sig hudterapeut och göra behandlingar trots att man inte har gått en godkänd utbildning. För mig som har kämpat mig igenom över 2000 h med dermatologi, mikrobiologi, kemi, fysik, anatomi och mycket annat tillsammans med praktik, känns det som ett hån. Så se till att boka din nästa ansiktsbehandling hos en expert, och inte någon som bara kallar sig som en. Skönhetsterapeut är till exempel inte alls samma sak som auktoriserad hudterapeut.

Förutom Gildaskolan är bland annat Elisabethskolan i Stockholm och Yrkeshögskolan i Landskrona godkända utbildningar. Salonger som är medlemmar i SHR hittar du i deras app. Men det finns även många SHR-godkända hudterapeuter som inte är medlemmar i SHR. Spana in hudterapeutens diplom!

elin fagerberg gildaskolan

Efter föreläsningar och rundtur var vi ett gäng som fick prova behandling. Jag fick en välbehövlig pedikyr av eleven Chema som var jätteduktig. Jag kommer förmodligen gå tillbaka till henne senare i sommar. Fötterna behöver mycket kärlek!