För att undvika att se ut som en läderväska

Under de senaste decennierna har antalet fall av malignt melanom FEMDUBBLATS i Sverige. Några av de vanligaste frågorna jag får som hudterapeut är om rynkor, pigmentförändringar och slapp hy. Så trots att vi varken vill ha cancer eller estetiska solskador på huden ökar problemen. Anledningen? Solen! Jag har sagt det förr. Solen står för hela 80% av hudens för tidiga åldrande. Trots att vi har bättrat oss är vi dåliga på att smörja in oss. Det vanligaste felet vi svenskar gör är att ta för lite solkräm, att inte bättra på eller helt enkelt att strunta i den. UV-strålningen har ökat sedan 80-talet. Man tror att anledningen till detta är ett högre antal soltimmar.

Vi behöver solen! Den hjälper huden att bilda D-vitamin och gör oss pigga och glada. Utnyttjar vi solen smart, kan vi njuta av den utan skador.

Men är det någon som tycker att en rödbrun sliten färg är hett? Vem vill se ut som en läderväska? Och det viktigaste av allt: vem vill inte undvika hudcancer?!

Donatella_Versace_Natural

Donatella Versace hade behövt lite spf..

Under förra veckan var jag på en föreläsning om solskydd och solen. Det blev mest repetion för mig. Det mesta hade jag hört innan under utbildningar och research. Men här kommer mina främsta tips.

 • Smörj in dig med UV-skydd varje morgon. Även då du inte ska till stranden. Du kommer kanske promenera till bussen, äta lunch ute eller springa ut en runda på stan.
 • Var frikostig med mängden solprodukt! Enligt Läkemedelsverket krävs det minst sex tsk för en “normalstor” människa. De flesta använder 1/4 av vad som behövs.
 • Spf 6? Don’t go there! Jag använder aldrig under 20. Utgå från 30 i Sverige och 50 utomlands eller om du är i stark sol. Självklart ska du anpassa dig efter hur känslig du är och vilken hudtyp du har. Men hellre för hög än för låg.
 • Bättra på! Varannan timme behöver du bättra på ditt UV-skydd. Och självklart efter varje bad eller om du har legat svettig på en handduk.
 • Du vet redan att solen är starkast på dagen. Spana in din skugga. När den är som längst, är solen som starkast. Ta en paus och sätt dig i skuggan.
 • Skuggan är super! Men glöm inte att 50% av UV kommer från himlavalvet. Du kan bränna dig även här om du inte är försiktig. Men du kan också bli brun på ett mer skonsamt sätt.
 • Alla solprodukter har inte skydd mot både UVA och UVB. Läs på förpackningen och fråga personalen vid behov. UVB orsakar hudcancer. UVA orsakar för tidigt åldrande hud så som slapp hy, rynkor och pigmentförändringar.
 • Gillar du att pressa i solen de första dagarna på semestern för att snabbt få färg? Det är den färgen som skadar huden mest i estetiskt syfte. Och den stannar heller inte kvar. Den blir rödbrun och kortvarig. Det är bättre att sola lite under längre tid. Det är skonsammare, du får en snyggare färg och den sitter längre.
 • Tycker du att det är kladdigt och jobbigt med solkräm? Köp en spray eller mousse istället.
 • Kläder, hatt och solglasögon är väldigt bra skydd.
 • SOLARIE FÖRBEREDER INTE HUDEN FÖR SOL!

Hur ser din solrutin ut? I dagarna kommer mina tips på produkter med UV-skydd!

M_RARB

Bildkälla