Om dofter med parfymören Fredrik Dalman

Fredrik Dalman trodde att han skulle bli sommelier när han studerade i Grythyttan. Men ödet ville annorlunda. Han följde sin näsa och arbetar idag som parfymör hos Maison Monia di Orio i Amsterdam. Ett drömjobb som är få förunnat.

När blev du intresserad av dofter? 

Jag har alltid varit intresserad av dofter men som liten förstod jag inte varför doft betydde så otroligt mycket för mig. Det var som att jag hade fått en superkraft och jag tyckte att fel spindel hade bitit mig. Spindelmannens trötta kusin. Jag var inget vidare på sport och matte tyckte jag var knepigt men att minnas precis allt jag doftat på det kunde jag. Det skulle ta mig många år innan jag förstod värdet i vad min näsa och hjärna jobbade på.

Hur kom du på att doft är något du kunde arbeta med? 

Jag skulle välja mina universitetsstudier och det stod märkligt nog mellan att försöka bli egyptolog (egentligen ville jag nog försöka bli en ny Indiana Jones) eller att plugga sommelierie i Grythyttan. Jag valde tillslut Grythyttan och det skulle visa sig vara början på en mycket spännande resa för mig. 

Varför tror du att det är så få kvinnor som är “näsor”? 

För 50 år sedan så hade jag helt hållt med dig om det, idag ser det dock helt annorlunda ut. När jag pluggade parfymeri i Grasse så var vi endast två killar i min klass på 12 personer, så framtiden ser spännande ut. 

Fredrik Dalman Fredrik Dalman 

 Vilken doft önskar du att det var du som stod bakom? 

 Jag hade jättegärna varit den som hittade på doften av kanel, men där hann ju moder natur före tyvärr.

 Vilka är dina favoritdofter? 

Det temat skulle jag kunna skriva en hel bok på. Jag blir lycklig av att dofta på allt från daggdränkta svartvinbärsblad till regniga skogspromenader, sticka näsan i en teburk, ta ut en morotskaka ur ugnen, övermogen mango, skura golven med såpa, senskördade tyska viner, tjärade båtar, etiopiskt kaffe, nyutslagen fläder, dansk piptobak, stärkta skjortkragar, kaprifol, färsk krasse, rök från skorstenar på hösten. Det tar aldrig slut.

Doften Lux från Mona di Orio, företaget som Fredrik Dalman arbetar på, har noter av bland annat siciliansk citron, haitisk vetiver, sandelträ och bourbon vanilj. Jag har inte doftat på den men tycker att den låter magisk! 

Vad tycker du att man bör tänka på när man ska skapa sin doftgarderob? 

För mig är det allra viktigaste kunskap och kvalité, och praktiskt nog så går de hand i hand. Skaffa dig kunskapen om vad du faktiskt köper och du kommer inte bara köpa en parfym av högre kvalité utan också få en produkt med ett mycket högre känsloskapande värde, det är lyx för mig. 

Ser du några spännande dofttrender framöver? 

Ja att äkta nicheparfym ser ut att vara på väg tillbaka. Det glädjer mig så att vi har vaknat till som kunder, vi bryr oss om vad vi köper, vilka känslor det skapar inom oss, var saker kommer ifrån och hantverket bakom. Allt det som nicheparfymeri handlar om. God morgon till en nyvaken värld.