Frisörbesök och salongsinredning

Vikten av en riktigt snygg och bra salongsinredning slog mig extra hårt förra veckan då jag besökte min frisör Daniel Phu Huynh som jag har gått hos många år nu. Han har nämligen bytt salong och arbetar nu på Sato på Östermalm. Jag blev faktiskt helt tyst när jag kom in. DET VAR SÅ SNYGGT!

Och Daniel såg ut som om han var beställd till konceptet. Han passar in där som handen i handsken.

Sato har nämligen lyckats med konsten att skapa en modern salong men ge den en spa-känsla. Alltså det kalla vita tråkiga som så många moderna och “stockholmsfräscha” salonger har var borta. Det här var dovt, coolt och trendigt men ändå varmt och ombonat. Japanskt utan att bli för mycket. Jag var tvungen att gå runt ett varv och titta innan jag satte mig ner i frisörstolen och blev omhändertagen. Jag hade kunnat köra copy-paste på stilen och petat in det i mitt badrum som gråter av behov att renoveras.

Att skapa en salong som är både trendig och inspirerande men samtidigt välkomnande är inte helt lätt. Men lyckas du kan du förhöja upplevelsen för kunden.

För något år sedan skrev jag en lång artikel till Daisy Beauty Professional om vad en bör tänka på angående inredningen till en salong. Det är mycket! Men här kommer mina fem bästa tips.

1. Tänk helhet

Vilken typ av salong har du och vad vill du signalera? Se inredningen som en del av ditt koncept och varumärke. Allt ska stämma ihop – tvätthörna, makeupbord, kassadisk, detaljer, belysning, musik osv. Materialval, ljus och färger måste passa ihop för att skapa en harmonisk känsla. Gör ett ramverk med dina idéer för att det inte ska bli för spretigt. Utgå från vad du själv gillar. Det är ju du som kommer vara där mest.

2. Ergonomisk salongsinredning

Massagebänkar, frisörstolar och behandlingsbänkar för skönhetsbehandlingar behöver vara ergonomiska för att du och din personal ska kunna arbeta där långe dagar utan att fresta på ryggen. Det är A och O att ergonomin fungerar. Tänk höjd och underlag. Kanske är det värt att investera i ett bättre golv?

3. Fyll på hyllorna!

Oinspirerande butikshyllor med dammiga produkter och saker som saknas ger inga höga försäljningssiffror. Fundera över hur du vill presentera din försäljningsprodukter. Alla behöver kanske inte synas? Kanske kan du platsbygga snygga hyllor? Gruppera produkterna? Se till att det alltid är påfyllt och snyggt.

4. Belysningen

Ett ämne många glömmer. Du behöver en allmän belysning, städbelysning, punktbelysning för att framhäva produkter eller detaljer, miljöbelysning och dimmers. Du behöver tänka hur salongen ser ut på dagen och på kvällen när förbipasserande kikar in genom skyltfönstret. Glöm inte att välja ljus som återger färger bra om du arbetar med hårfärger eller makeup.

5. Det roligaste – detaljerna

Färska blommor, vackert porslin, bildkonst, broschyrer… Ingen snygg salongsinredning utan vackra detaljer. Det är ju de som gör helheten!

Jag blev nöjd med mitt hår och fick spana på fin salongsinredning
Mitt hår bakifrån

Men mitt hår då? Jo, jag blev lika nöjd som vanligt hos Daniel. Vi körde på en fräsch blond ton med en lite mörkare botten.