Glassfest med Stikkinikki och tjejfest med Linorna

I fredags fick jag ett dröm-mail på Instagram. Det var Nicole från glassföretaget Stikkinikki som undrade om jag ville hälsa på i deras fabrik och frossa i glass dagen efter. Om jag ville.

Jag intervjuade grundaren Nicole till en tidning för 2-3 år sedan och jag är så imponerad av henne. Jag inspireras av kvinnliga entreprenörer och älskar speciellt de som vågar gå utanför boxen.

Sagt och gjort. I lördags eftermiddag åkte jag tillsammans med man och dotter till Hjorthagen i Stockholm för att spana in deras fabrik där all glass tillverkas. Vi var ett litet gäng på plats som fick lyssna när deras operativa chef och glassentusiast James Gill pratade om glass och lät oss smaka. Det var superintressant! Och gott!

Inne i Stikkinikkis fabrik dundrade rockmusiken. Det kan behövas. De tillverkar 1,3 ton glass per dag. ENKOMMATRETON! Det är så vansinnigt mycket! Och under den mest hektiska dagen går produktionen upp till 2,1 ton. Helt vansinnigt.

Här ser du bland annat Whisky, cashew och vegan chocolate från Stikkinikki. På bilden högst upp i inlägget syns bland annat Avacado, Strawberry Bailyes, Tonka bean, Belgian Chocolate och Passion fruit. 

James på stikkinikki

Glassen är dagsfärsk, det mesta är ekologiskt och de använder bara “bra ingredienser”. Du kan alltså glömma palmolja, skummjölkspulver, färgämnen och annan onödig skit. Det härliga är också att de tillverkar så många knäppa smaker. Flera av dem sjukt dyra så som avokado. Jag kan inte tänka mig att de går plus på att sälja den glassen. De har redan en lingonglass men James avslöjade också att han har gjort en potatissmak och är på väg att utveckla en köttbulleglass. Så att du ska kunna ta en kula köttbulle, en potatis och en lingon. Haha!

James berättade att han tycker att det är roligast med sorbeter och andra vegansmaker trots att han själv inte är vegan. De veganska får nämligen så mycket mer intensiva smaker än de andra smakerna som innehåller mjölk och ägg. Jag är beredd att hålla med. Min favorit är nämligen Vegan Chocolate som smakar som 75 % choklad. Vansinnigt intensiv och god. Om du är vegan är mitt tips att besöka Stikkinikkis butik på Mariatorget där de enbart har veganska smaker. Alla deras andra ställen erbjuder både vanlig och vegansk.

Under provningen fick vi testa 14 smaker, både vanlig gelato, sorbet och vegansk gelato. Jag var rätt mätt sen… Mina favoriter var förutom Vegan Chocolate, Cashew och Passionfruit.

James avslöjade också att de eventuellt kommer öppna i Köpenhamn och att de har en lokal till på gång i Stockholm. Stammis som jag är hoppas jag på Hornstull. Men jag tror att jag går bet där.

Summa summarum blev att glass som bara är typ 30 sekunder gammal är sjukt god.

Gelato med jordgubbar. Mer färskt än så här kan det inte bli och ja, jag fick smaka.. 

Samma kväll åkte jag hem till min kompis Lina som jag lärde känna tack vare bloggen för flera år sedan. Hon bloggade också på den tiden. Tillsammans med ett gäng tjejer drack vi vin, skrattade och spelade spel. Supertrevligt!

50 % av gänget heter Lina…