Hooks Herrgård – ett spa i Småland

Mitt bland de djupa småländska skogarna, strax utanför Jönköping ligger Hooks Herrgård. Ett spahotell som imponerar. 

Hooks herrgård hotellrum elinfagerberg.se Hooks herrgård huvudbyggnad elinfagerberg.se

Utsikten över Hokasjön är hänförande. Jag ligger i utomhuspoolen och njuter av utsikten och lugnet. Temperaturen i luften är några knappa minusgrader men vattnet i poolen är behagligt varmt. Lugnet kommer åter och jag känner mig harmonisk i den avkopplande miljön. Så sent som i oktober 2014 öppnade Hooks Herrgård sitt spa. Det märks. Det känns väldigt fräscht och modernt. Arkitekturen är kompakt, smart och väldigt snygg. Stilen är rustik men modern med mörka träslag och sten. I fokus finns en avlång pool som går längs med rummets stora fönster. Utomhus finns det två stora pooler och en badbrygga. Trots att det var rätt mycket folk på plats känns stämningen lugn. Jag strosar runt mellan varma och kalla pooler, upplevelseduschar och fotbad.

Hooks Herrgård inomhuspool

Behandling på Hooks Herrgård

Fotbad är något som återkommer inne på behandlingsområdet. När du bokar en behandling inleds den nämligen med ett fotbad. Under tiden fötterna får bada kommer du överens med din terapeut om vilken behandling du vill göra. Efter att ha besökt många spaanläggningar i Sverige och Europa blir jag positivt överraskad över konceptet. Varför boka in en kroppsinpackning några veckor tidigare om du på plats istället blir sugen på kroppsskrubb? Min inbokade behandling är 60 min lång och på plats kommer jag och spa- och massageterapeuten Elin överens om att välja en helkroppsmassage. Elin låter mig välja mellan flera olika massageoljor från Kerstin Florian innan hon börjar knåda min rygg. Det är tyst omkring mig, massageoljans doft av ingefära fyller min näsa och snart är jag nära att somna. Jag blir mer än nöjd av min behandling. Men efteråt kan jag inte låta bli att testa horisontalduschen som finns i samma behandlingsrum. Det är en dusch där du ligger ner och får vattenduschar med olika frekvens över kroppen. Det är en häftig och meditativ känsla. Men jag klarar bara av strålarna med ljummet vatten. Kallare är inte min kopp te. Behandlingsområdet och behandlingarna faller mig verkligen i smaken. Men jag hade blivit stormförtjust över en behandling med småländskt tema! Kanske en kroppsskrubb med lingonkärnor?

Hooks herrgård behandlingsavdelning elinfagerberg.se Alla skönhetsbehandlingar inleds med ett fotbad. 

Hooks herrgård fotbad elinfagerberg.se Hooks Herrgård spaterapeut elinfagerberg.seSpaterapeuten Elin står redo. 

Middagen

På kvällen besöker jag restaurangen som ligger en trappa ner i huvudbyggnaden. Det är ljust och fräscht inrett med levande ljus på alla bord. Jag slår mig ner vid ett fönsterbord och behöver bara bestämma om jag vill ha vinpaket eller inte. Menyn är nämligen redan satt. Jag avnjuter bland annat en förrätt av bakad rotselleri med rökt fetaost och en dessert av chokladkaka med tillbehör. Servicen var inte hundra. Men maten var god.

En trappa upp finns det en bar med enklare drinkar, vin och öl. Det mest spännande tillskottet är Kapten Elins vita IPA, en öl tillägnad husspöket Kapten Elin som enligt sägnen blev dömd för häxeri och bränd på bål. Det sägs att hon vakar över Hooks Herrgård än idag. Jag såg aldrig hennes vålnad under mitt besök, men ölen smakade gott. Efter en stor frukost morgonen efter tar jag en promenad i de natursköna omgivningarna. Med sjö och skog visar Småland upp sig från sin vackraste sida.

Elin Fagerberg Hooks HerrgårdNybadad och nöjd inför middagen. 

Hooks herrgård salonger elinfagerberg.seTe i salongen 

Hotellrum: 105 varav, 5 sviter, 22 kingsizerum, 55 dubbelrum, 2 kombirum och 21 enkelrum

Aktiviteter: Gym, cyklar, kanoter, båtar, golf.

Hitta hit: Strax intill E 4 – tre mil söder om Jönköping, utmed väg 30 mot Växjö, ligger Hooks Herrgård.

Övrigt: Hooks Herrgård är med i Svenska spahotell och Svenska möten.

 

Det här är ett spa jag definitivt kommer åka tillbaka till. Miljön ute och inne var fantastisk och stämningen var rofylld.
Miljö
Spa
Behandling
Restaurang
Hotellrum
4.4
Mitt betyg