Jag fick en fråga

Jag fick ett mail från Diana. Har du någon fråga så får du gärna maila mig på elinfagerberg@live.se

 

Hejsan!

Jag läser din blogg ofta. Tack för en bra blogg!

Jag har drömt om att jobba inom smink och skönhet sedan jag var liten. Idag är jag arton. Jag undrar vad du har jobbat med? Är det roligt? Vad ska jag läsa? Vad hade du jobbat med om du inte hade jobbat med detta?

Tack!

MVH

Diana

Hej Diana,

Tack för ditt mail. Vad glad jag blir av att du gillar det jag gör!

Skönhetsbranschen är jätterolig men väldigt tuff. Jag bestämde mig i mitten av tonåren att arbeta med skönhet och mode och sedan dess har jag hållit fast vid det.

Förutom ca. sex månader så har jag alltid arbetat inom skönhet på olika vis. Jag har gått som lärling hos en maskör då vi gjorde mycket sminkjobb till fram för allt TV. Jag har pluggat till hudterapeut och spaterapeut. Arbetat som hudterapeut och spaterapeut på salong och SPA. Jag har arbetat i butik och som utbildare och föreläsare inom skönhet. Och också som utbildnings- och försäljningschef för två olika hudvårdsmärken. Idag driver jag eget företag med en generalagentur för skönhetsprodukter. Jag frilansar även som skribent, hudterapeut, stylist och make up artist.

Om du verkligen brinner för skönhet så tycker jag att du först ska ha en utbildning inom det. Hudterapeut är en väldigt bra grund med en bred inriktning. Vill du studera till det så tycker jag att du bör välja någon skola som är godkänd av SHR. De skolorna hittar du här. Det är extremt svårt att livnära sig som make up artist idag. Vill du istället arbeta som det så tycker jag att du ska försöka hitta en lärlingsplats. Då kommer du direkt in i yrket. Vill du ha en djupare utbildning så kolla upp maskörutbildningar. Ett annat alternativ är ju frisör. Jag har läst till lite blandade kurser på olika universitet för att få en bredare utbildning. Det kan jag rekommendera varmt! Jag valde att läsa mode, folkhälsovetenskap, medicinsk baskurs och näringsfysiologi. Har du en bra grund så har du ju alltid nytta utav det. Vad du än ämnar välja för inriktning senare.

Var beredd på att de flesta är egna företagare och på att du får jobba mycket kvällar och helger. Det är jätteroligt och utvecklande att vara egen företagare men det krävs otroligt mycket jobb och engagemang. Så det gäller att du känner passion för det och inte är rädd för att ha snävt om fritid.

Din sista fråga var rätt svår, vad jag annars hade arbetat med. Det finns en hel del som jag tycker är kul. Jag älskar näringsfysiologi även fast jag inte alltid lever som jag lär. Så kanske dietist. Jag hade också kunnat tänka mig att arbeta som healer, journalist på heltid, arkeolog (älskar historia), driva ett eget café eller något inom sång och teater. Så väldigt blandat! 🙂

Jag hoppas att jag redde ut din funderingar lite.

Sköt om dig och all lycka till!

Bästa hälsningar

Elin