Jag har testat spabehandlingen Ratna Abhyanga

Under mitt besök på Hotel Tylösand och deras spaavdelning bokade jag in en behandling. Då jag själv är hudterapeut och spaterapeut är jag lite mer kräsen när jag väljer behandling. Jag vill gärna prova något nytt eller annorlunda.

Den här gången blev det ayurvediska-behandlingen Ratna Abhyanga. Så här beskriver hotellet behandlingen:

“Ratna abhyanga – 90 minuter
Ratna abhyanga är en ayurvedisk helkroppsmassage där syftet är att balansera och stärka hela energiflödet. Behandlingen inleds med torrmassage med råsilkesvantar, därefter utförs behandlingen med varma eteriska oljor i kombination med bergskristaller.
Pris 1 195 kr, fre-sön 1 295 kr”

Tylösand behandlingsrum

Behandlingen inleddes med ett frågeformulär för att lista ut min dosha (en slags personlighets- och kroppstyp enligt ayur veda). Jag brukar vara vata/pitta. Men den här gången hade jag mer pitta än jag brukar. Förmodligen för att jag har varit lite stressad. Terapeuten valde massageolja efter mitt resultat på testet.

Efter det fick jag en snabb och lätt torrborstning med råsilkesvantar. Hon började med ryggen och efter det fick jag ställa mig upp och hon tog ben och armar. I västerländsk spakultur brukar vi massera från fötterna och uppåt. Men här började hon med låren och gick ner mot fötterna.

Jag fick lägga mig på magen och hon började stryka ut massageolja på ryggen med händerna. Efter det utförde hon massagen med hjälp av små stavar av bergskristall. Det är en av de mest effektfulla stenarna för de som tror på kristaller. Bergskristall sägs bland annat ge inspiration och kärlek och motverka depressioner.  Innan hon fortsatte med benen la hon två stenar på ryggen.

Efter benen fick jag vända på mig och hon tvättade av ansiktet och gjorde en enklare ansiktsmassage.

Efter massagen placerade hon stenar på kroppens chakran. Jag vet tyvärr inte vilken sten som hamnade var. Men det var en häftig upplevelse. Jag passade på att meditera samtidigt. Under tiden masserade hon benen med bergskristaller.

Behandlingen avslutades med en kopp ayurvediskt örtte. Gott!

Det här är ingenting för dig som vill ha en rejäl muskelmassage. Den fysiska behandlingen går mer ytligt. Den är inte heller något för dig som tycker att allt du inte förstår är humbug.  Men för dig som är öppen eller neutral till andliga ting tror jag kan gilla den. Till dig som gillar chakrabalansering är den förmodligen perfekt. Jag saknade mer beröring av händer. Jag tror händer i kombination med bergskristallerna hade kunnat göra upplevelsen ännu skönare. Men det var häftigt att prova något så annorlunda.

Tylösand kristaller

Kroppens chakran: kronchakrat, tredje ögat, strupchakrat, hjärtchakrat, solar plexus, sakralchakrat och rotchakrat.