Julmarknad och Lucia på Skansen

Skansen var klädd i vacker vinterskrud när jag besökte dem tidigare idag. Snö, mängder med vackra lampor, glöggdoft och marschaller. Som en magisk vintervärld ska vara. Jag var där med min man, dotter och systerdotter.

Man får inte köra bil på Skansen under adventshelgerna så vi fick parkera bilen långt bort och sedan promenera till Skansen. Min man släppte av oss lite innan så vi skulle slippa gå från Östermalm. Väl framme vågade jag inte ta upp barnvagnen i rulltrappan. Jag har så dålig balans! Så det var bara att ta ett djupt andetag och släpa upp den för den långa hala backen med en rejäl omväg. Det var bra träning!

När vi kom fram till Skansens julmarknad med sina röda små mysiga bodar skyndade vi oss bort till den lilla dansbanan där underbara Ayla Kabaca sjöng och höll låda och tillsammans med en orkester hade de dans runt granen. Så min träning fortsatte. Med en tvååring på höften och en sexåring i handen dansade jag som om det inte fanns någon morgondag. Och sjöng! Jag älskar julmusik och tog i för kung och fosterland. Vi hade så roligt! Jag kiknade av skratt och endorfinerna spratt i kroppen. Det är inte så ofta jag dansar runt granen längre, speciellt inte med totala främlingar. Jag var genomsvettig efteråt. “Jungfru, jungfru skär” har ändå rätt höga ben och och skutt. Haha!

julmarknad-pa-skansen-elinfagerberg-seI väntan på dansen. 

Efter dansen gick vi runt och tittade i de små fina bodarna. Vackert hantverk trängdes med delikatesser och godsaker. Vi köpte pinfärska minimunkar i strut. När julmarknaden stängde gick vi bort till Solliden för att titta på Skansens Lucia. Det var supervackert! Jag har gått över 100 luciatåg genom åren med olika körer och sånggrupper. Jag har svårt att titta på ett luciatåg utan att stämma in i sången. Jag har inte sett Skansens Lucia tidigare men det var verkligen otroligt fint och mäktigt.

Vilken härlig dag det blev! Vi hann inte titta på några av djuren på Skansen. Men vi hann en hel del annat. Framför allt att få en stor dos julkänsla. Jag har inte riktigt fått det förrän nu och nu är det mindre än två veckor kvar…