Karbamid – vinterhudens räddare och nytt från CCS

Karbamid är en ingrediens du hittar både i billiga och mer exklusiva skönhetsprodukter. Jag älskar ämnet för dess fuktbindande och barriärstärkande egenskaper.

Karbamid (kallas även urea) är ett syntetiskt urinämne som har framställts syntetiskt sedan mitten av 1800-talet. Innan dess användes urin för att framställa urea. Blä! Tur att det finns duktiga kemister som kan förvandla ett oorganiskt material till ett organiskt ämne. I Sverige har karbamid använts inom bland annat läkemedel sedan 1960-talet.

Jag gillar som sagt karbamid för dess fuktbindande egenskaper. Det hjälper helt enkelt till att binda upp och bevara fukten i huden, till skillnad från oljor som oftast enbart skyddar, vilket är extra viktigt under vintern då vi blir mer torra. Ämnet ingår också i NMF – natural moisture factor, ett komplext system av olika ämnen som ligger på hudytan för att hålla hudens yttersta skikt återfuktat och skyddat. En torr hud har brist på NMF-ämnen vilket gör att den lättare drabbas av till exempel eksem och andra problem som sprickor på hälarna.

Under förra veckan var jag på ett pressmöte med CCS som berättade om deras syn på karbamid som återfinns flitigt i deras produkter. De hade en underbar och väldigt charmig föreläsare på plats – Ann-Sofie Johansson som arbetar som medicinsk fotterapeut.

“En intakt hud är som vår rustning. En med sprickor i är som att säga välkommen in!”

Ann-Sofie Johansson

Hon berättade om allmän fotvård som att hudens skyddsbarriär förstörs av för mycket filande (gäller även peeling!) och tipsade om att var 14 dag är lagom mycket. Hon förklarade att nylonstrumpor är det värsta hon vet då de torkar ut huden så mycket och gör att vi svettas mer. Jag fick svamlande svara på frågan vad som skiljer handflator och fotsulor från resten av kroppen – de har inga talgkörtlar, vilket gör att de inte har förmågan att producera sebum – hudens skyddande olja. De behöver alltså lite extra hjälp på traven, betydligt mer än resten av kroppens hudyta.

Jag och Kicki lär oss mer om karbamidJag och Kicki Norman  lyssnar intensivt. 

Men vi pratade också om att CCS har Sveriges mest sålda handkräm och att de har delat upp sina produkter i två linjer – behandla och skydda. Produkterna har dessutom fått en ny design och hottats upp med bland annat karbamid i de flesta av produkterna varav CCS Cracked Heel SOS innehåller hela 25 % karbamid! Men jag är ännu mer nyfiken på en kladdfri fotmousse i samma serie.

CCS har karbamid i flera av sina produkter

Glöm inte att ta hand om fossingarna regelbundet! Även då det inte är sandalsäsong… 

Foto: Clément Morin