Kroppskärlek med produkter

Går det att uppnå kroppskärlek med skönhetsprodukter? Kanske, kanske inte. Jag tror definitivt att det kan påverka.

Jag har alltid haft en komplex relation till min kropp. Jag har behandlat den med respektlöshet, ibland hat, ett visst mått destruktivitet och ibland en enorm tacksamhet. Det har minst sagt varit svajigt och kroppskärlek har varit långt borta från mig. Det är det egentligen ännu. Men jag tror att jag har kommit närmare. Både i och med ålder, graviditeter och kanske ibland acceptans.

Något som hjälper oss till lugn, ångestdämpning och vad jag tror, i slutändan en bättre relation till vår kropp är taktil beröring. Att med omtanke ta på huden med strykningar och tryck. Det frisätter kroppens må-bra-hormoner och kanske lär det även hjärnan att acceptera kroppen. Jag tror det. Jag tror att taktil beröring och att visa kroppen respekt lär oss kroppskärlek.

Bild på Elin Fagerberg
Så här glad är jag de dagar jag känner mig som mest bekväm med mig själv.

Men kan produkter påverka vår syn på kroppen? Jag tänker så här. Om du använder produkter du verkligen gillar och använder dem på ett behagfullt sätt – alltså med lugn och omtanke, så tror jag definitivt att de påverkar. Det är stor skillnad på att gnugga in en lotion på benen vars doft du inte är förtjust i och att långsamt massera in en kroppskräm som känns lyxig, välgörande och vars doft väcker fina minnen hos dig. Hur vi behandlar kroppen påverkar hur vi ser på den. Inte bara genom kost och träning.

Så nu till några produkter

Kroppskärlek med Oribe

Om inte kroppskärlek så krämkärlek. Den här lyxkrämen från Oribe är ljuvlig! Restoritive Body Cream innehåller bland annat sheasmör och jojobaolja och har en fantastisk doft. Den är veganvänlig och riktigt krämig. Om du har mer normal hud tycker jag att du ska vänta till vintern innan du investerar i en burk. Men för mig som är en torris är den perfekt på kvällen. Eller om jag vill ha rejäl lyster på benen under dagtid.

Ca. 735 kr/ 200 ml.

Oribe kroppskräm

The Body Shop Bath Blends

Om du trots sommaren vill unna din kropp ett härligt bad i badkar så har The Body Shop släppt ett gäng godingar för just det. Serien heter Bath Blends och består av fyra badskum med fruktiga dofter vars frukt- och grönsaksoljor har extraherats från frukter som inte är tillräckligt snygga för livsmedelsindustrin. Ett riktigt smart knep för att minska matsvinn med andra ord. Alla känns väldigt smoothieinspirerade med ingredienser från bland annat päron, grönkål, rödbeta, avokado och jordgubbsfrön. Mums! Pear, Berry, Banana och Mango är de fyra dofter du kan välja mellan. Mango är min favorit. Perfekt för regniga dagar! Annars fungerar de fint som duschkräm.

Ca. 90 kr/ 250 ml.

De släpper också fyra stycken badbomber i form av söta djur. Det här påminner mig om mina första upplevelser med The Body Shop i mitten av 90-talet då de körde hårt på djurformade tvålar och söta badkulor i lösvikt. Kommer du ihåg det? Nostalgiskt och kul!

British Rose Fox, Coconut Turtle, Strawberry Squirrel och Mango Elephant är de fyra du kan välja mellan. Ca. 55 kr.

Kroppsprodukter från The Body Shop

Comfort Zone Body Strategist

Comfort Zone har lanserat en helt ny kroppsserie med produkter som ska strama upp, skulptera och ge en detoxeffekt. Kan det verkligen vara kroppskärlek att vilja förändra sin kropp? Kanske. Det är upp till dig att avgöra. Men jag tycker att det är skillnad på att förfina och förändra. Samtidigt så tycker jag att kärlek till kroppen är betydligt viktigare än att förfina den. Men en annan viktig aspekt är att celluliter som funnits länge och är mer djupgående gör ont och ömmar. Bättre att förebygga.

Comfort zone kroppsprodukter

Bagni di Moltacino – en lera med lite oljig konsistens som kommer i påsar och ska motverka celluliter. Den innehåller bland annat thermalvatten, två olika brunalger och eteriska oljor. Det är välkänt att brunalger kan påverka cirkulationen så det här kan säkert funka. Men jag är för lat för att låta en lerinpackning verka i 30 min.

Ca. 525 kr/4 påsar.

Kuriosa: när jag arbetade som utbildningsansvarig för ett spamärke reste jag runt i hela Sverige och föreläste och höll utbildningar på salonger och spaanläggningar. En av behandlingarna jag lärde ut var en lerinpackning mot celluliter. Jag övade hemma innan genom att kleta in min stackars man i lera och vira in hans håriga ben i plastfolie. Haha! Sen fick han ligga där i 30 min på massagebänken.

Peel Scrub – en ljuvlig peeling med både syror och korn. Produkten ska masseras in tills den har absorberats, förutom kornen då såklart. Sen sköljer du bort den eller borstar du bort kornen med en handduk och sköljer bort produkten nästa morgon. Ljuvlig doft! Den här skrubben ger mig spa-känsla.

Glöm inte att massera in med cirkulerande rörelser från händer och fötter och in mot hjärtat. Gör det långsamt, det är snällare mot sinnet.

Ca. 475 kr/200 ml.

Tips! Jag brukar alltid använda peeling och brun-utan-sol när jag har “fuldagar”. Då känner jag mig alltid både lite finare, fräschare och piggare.

Thermo Cream – en uppdaterad version av en tidigare kräm. Det här är en cellutlitkräm som alternerar mellan en varm och kall känsla. OBS! För att du ska kunna minska celluliter behöver du jobba på dem regelbundet och under en längre period. Den här krämen innehåller bland annat mikroalger, brunalger, koffein och aescin.

Ca. 725 kr/200 ml.

Cream Gel – en gelebaserad produkt mot celluliter som minskar svullnad. Precis som föregående produkt gäller det att vara regelbunden under en längre period.

Ca. 725 kr/200 ml.

Oil – en uppdaterad version av en olja som ska motverka bristningar och förlorad spänst i huden. Tamanuolja och sötmandelolja är några av ingredienserna. Den här ska vara säker att använda vid graviditet. Men jag vill lägga till att bristningar vid graviditet är främst hormonella och går därför inte att påverka. Däremot är det skönt om huden kliar på magen att smörja in med en härlig olja. Och kanske kan den även påverka hudens spänst och elasticitet. En återfuktad hud mår bättre än en uttorkad och torr.

Ca. 575 kr/100 ml.

Cryo Leg Gel – en gele som förbättrar cirkulationen och minskar svullnad. Perfekt för alla som kämpar inom vården och står och går mycket.

Ca. 425 kr/ 200 ml.

D-Age Cream – en riktigt lyxig kroppskräm med superfin doft som dessutom arbetar som en anti-age-produkt. Den lovar bland annat att ge uppstramning och bättre elasticitet. Jag har inte använt den så pass länge så att jag kan säga att det har påverkats. Men det är en väldigt skön kräm som jag tycker mycket om.

Ca. 725 kr/180 ml.