Elin Fagerber auktoriserad hudterapeut

Kurs i dermatologi för hudterapeuter

Dermatologi betyder läran om huden och dess sjukdomar. Dermatologi ingår i hudeterapeututbildningen men det är viktigt att repetera, uppdatera och lära sig om nya rön och framför allt fördjupa sig. Det har jag gjort nyligen.

Vet du skillnaden på en auktoriserad hudterapeut och andra liknande diton som hudvårdsterapeut, skönhetsterapeut eller annat konstigt? Det är att vi auktoriserade har en gedigen utbildning i bagaget som vi dessutom behöver uppdatera årligen.

Läs mer om skillnaden på en auktoriserad hudterapeut och andra självutnämnda titlar här.

Den senaste kursen jag gick var för bara någon vecka sedan. Expo Medica hade en kurs i dermatologi för SHRs medlemmar, alltså auktoriserade hudterapeuter.

Kursen hölls i en lokal som tidigare varit en kyrka men på grund av corona så höll jag och många andra kursdeltagare oss hemma för att se kursen live via datorn istället. Jag satt i mina mjukisbyxor och antecknade som en galning.

Det var hudläkaren Petra Kjellman som höll i kursen. Hon var grymt bra! Hon började med en repetition i hudens uppbyggnad och funktion. Du har säkert läst mina inlägg om det tidigare och kanske minns. Hudens funktion är bland annat att skydda oss mot vätskeförlust, mekaniskt och kemiskt trauma samt UV-strålar. Den hjälper oss också med temperaturreglering, sensoriska funktioner och endokrina funktioner då den skapar vitamin D. Huden är supercool!

Visste du till exempel att huden är runt 2 kvm stor hos en vuxen människa och väger ca 11 kg? Som Petra Kjellman uttryckte det

”Så det kan hända jäkligt mycket med så mycket hud.” 

Vi fortsatte att prata om NMF, lipidbarriären och allt annat spännande som händer i huden. Ja, jag är en nörd. Jag älskar det här!

När vi kommer in på tyngre grejer berättade Kjellman om det hon kallar “Det röda ansiktet” vilket är ett samlingsbegrepp för rosacea, atopiskt eksem, perioral dermatit, akne, psoriasis, sebboroiskt eksem, kontaktallergi och andra eksem.

Orsaker, symptom, triggerfaktorer prognos och olika behandlingsalternativ diskuterades. Otroligt intressant!

Vi avslutade dagen med “Icke-pigmenterade tumörer och andra utväxter” och “Pigmenterade förändringar och melanom”. Ofta kan en hudterapeut vara den första som upptäcker om till exempel ett födelsemärke gör att en kund behöver skickas till läkare. Det är viktigt att vi har ett hum om vilka som behöver skickas vidare. Och många läkare har också svårt att veta skillnaden på alla olika prickar och fläckar. Därför tycker jag att det är viktigt att kolla upp dem hos en hudläkare som är specialiserad på just huden.

Visste du att det dör 500 personer av malignt melanom i Sverige varje år? Det är fler än som dör i trafiken. Kolla dina prickar!

Summan av kursen blir att jag vill lära mig ännu mer. Jag anser mig aldrig kunna bli fullärd utan behöver hela tiden utvecklas. Det är det som gör branschen så spännande!

Jag hoppas att Expo Medica erbjuder den här kursen i dermatologi igen och om du är auktoriserad hudterapeut tycker jag definitivt att du ska gå den!