Langkawi – en skatt i Malaysias skärgård

Langkawi… en kittlande båttur genom mangroveträsken, snorkling i kristallklart vatten eller trampa runt i ett exotiskt risfält. Om du drömmer om kombinationen av paradisö med möjlighet till exotiska upplevelser är det dags att upptäcka den exotiska ön utanför Malaysia.

Skriv ut och spara min resguide till din resa! 

När flygplansdörrarna öppnas möts jag genast av en söt och blommig doft i luften. Det är den mjuka doften av blomman frangipani. Luftfuktigheten är hög och tillsammans med blomdoften gör den genast att min kropp slappnar av. Till paradisön Langkawi reser de flesta för avkopplingen och möjligheten att vila under palmerna. Men är du öppen för en aktiv semester finns det också mycket att se och upptäcka här.

Langkawi är en klippig ö och har därför en tät men låg regnskog. Rötterna, som inte kan ta sig igenom klipporna, ringlar sig istället nedåt och söker sig fram till den levande jorden. Detta gör att du slipper möta lejon eller tigrar i skogen. Istället är regnskogen fylld av andra spännande djur. Flera olika arter av apor lever här och du kan se exotiska fåglar, ormar och leguaner som är över två meter långa.

Se upp!

Det finns apor på Langkawi som kan bli aggressiva. Riskera inte att gå nära vilda apor och undvik de som har barn. Aporna har lärt sig att plastpåsar och lunchpåsar i papper betyder mat då flera turister har med sig det på utflykter. De tvekar inte för att ta dina pommes frites från dig. Lägg istället din medhavda matsäck gömd i en väska.

Langkawi apaJa, den här apan var rätt nära mig..

Det enklaste sättet att upptäcka regnskogen är med linbana. Vid foten av berget Machincang börjar färden upp över berget. Under färden får jag ta del av en fantastisk panoramautsikt över kusten och nedanför mig ligger regnskogen grön och lummig. Lite längre bort seglar majestätiska örnar över bergen och på avstånd glittrar vattnet inbjudande i turkost. Min guide Goh Yong Choon berättar att bergskedjan skapades för 450 miljoner år sedan.

– Härifrån kan du se ut över regnskogen och dess djupa klyftor och grottor. Vid klart väder kan du se ända bort till Thailands sydkust, säger Goh Yong Choon.

Langkawi utsikt Langkawi utsiktsplats

Om du vill komma närmare naturen kan du hoppa av linbanan redan vid den mittersta stationen och bege dig rätt ut i regnskogen. Tillsammans med en guide får du uppleva ett äventyr på några timmar. Det finns organiserade vandringsturer på fler ställen. Durian Peragin Waterfalls är ett vackert vattenfall som passar utmärkt som utflyktsmål för en kortare vandring. Om du är en van vandrare finns det flera vandringsleder att välja mellan på ön. Du kan också anlita en lokal guide för att vara säker på att uppleva det bästa.

Langkawi ligger strax utanför Malaysias nordvästra kust och består egentligen av flera öar. Huvudön Pulau Langkawi är den enda ön med en större bofast befolkning. Flera av de resterande öarna består enbart av tät regnskog. Men några av de omkringliggande små öarna ger dig ett ypperligt tillfälle att ö-luffa.

Ett äventyr du inte får missa är en båttur genom mangroveträsken och Kilim Geo Park. Under min båtfärd utgår vi från båtplatsen Kilim Jitty vid floden Kilim och åker ut på floden genom träsken. Det visade sig bli en fantastisk utflykt jag nog aldrig kommer att glömma. Aporna trängs i träden när vi åker förbi och den stundtals snabba färden gör att det kittlar i magen. Innan vi når öppet hav stannar vi till för lunch vid den flytande restaurangen Hole in the Wall. Till lunch erbjuds det flera olika fiskrätter med ris och spännande såser. Men jag valde såklart ett vegetariskt alternativ. Lunchen avnjuts med utsikt över de gröna träsken och kringfarande båtarna. Under den fortsatta färden ser vi vackra örnar på flera ställen. När båten stannar till och motorn stängs av seglar de stora fåglarna förbi oss bara några meter längre bort. Det har varit stora problem i området med oseriösa båtarrangörer som matar örnarna berättar Goh Yong Choon.

– Nu har vi fått stora problem med örnar som förlitar sig på att få mat från oss, vilket lett till att de slutat jaga. Men vi jobbar hårt för att örnarna ska få tillbaka sitt normala beteendemönster. Därför bör man bara boka båtturer genom en arrangör som inte matar vilda djur, förklarar Goh Yong Choon.

Langkawi båtutflykt  Langkawi hav

De flesta av örnarna är från arten rödbruna örnar. Och det är efter dem namnet Langkawi kommer. Ordet Langkawi betyder nämligen rödbrun örn på Malaysiska.

När båten kommer ut på öppet hav är vi mittemellan Malaysia och Thailand. Utsikten är magisk med kristallklart, turkost vatten och små exotiska skärgårdsöar. Vi stannar till vid en öde strand för att ta ett dopp. Mina tankar går till filmen ”Den Blå Lagunen”. Luften är fylld av doften av exotiska blommor. Ovanför mig finns regnskogen och vattnet är kristallklart samtidigt som det känns mjukt mot min hud. Stillheten och lugnet är ständigt närvarande.

På vägen tillbaka stannar vi till vid grottan Gua Kelawar. Den är välkänd för sina fladdermöss. På vägen in till grottan sitter en stor apa och diar sin unge precis vid gångvägen. Hon följer mig med blicken och jag går på så långt avstånd som den smala gångvägen tillåter. Väl på plats ser vi stora flockar av fladdermöss stilla hänga i taket. Den svala grottan är ett skönt avbrott från solen utanför. Grottan har ett trädäck att promenera på, vilket gör det enkelt att ta sig fram. På andra sidan grottan fortsätter trädäcket ut genom mangroveträsket. Att få promenera mellan de exotiska träden är en skön naturupplevelse.

Langkawi grottaGrottan Gua Kelawar ligger i mangroveträsket. 

Langkawi är känt för sitt vackra lokala hantverk. Batikmålning är en stor del av den. På Craft Cultural Complex kan du se hur batikmålning går till och prata direkt med konstnärerna. Det finns även vacker keramik, silversmycken och annat malaysiskt hantverk på plats. Allt representerat av de olika folkgrupper som lever här.

Naturen är alltid nära på Langkawi. Vill du lära dig mer om öns flora beger du dig till Frangipani Langkawi Resort & Spa. Hotellet har stort fokus på miljötänk och erbjuder en Eco-Tour i deras exotiska trädgård. Under turen får jag lära mig mer om Langkawis natur, trädens funktion och örternas helande egenskaper. Jag smakar frukter som stjärnfrukt och cashew direkt plockade från träden och får dofta på blommor jag inte tidigare har sett. Guiden Zuraidah berättar att Langkawis vatten har varit hotat av flera stora hotellkomplex men att de arbetar för att öka miljötänket på ön.

Färgglada korallrev och exotiska fiskar gör att dykning har blivit enormt populärt på Langkawi. Men vattnet är inte klart överallt. Det gäller att välja område med omsorg. Strax söder om Langkawis huvudö Pulau Langkawi ligger Pulau Payar Marine Park. Här finns ett av de främsta dykningsställena i Malaysia. Sikten beräknas vara mellan 30-50 meter och du kan bland annat få se clownfisk och den ofarliga mindre svartfenad revhaj.

Förutom turism lever många lokalbor på fiske och jordbruk. Traditionellt har risodling varit det största jordbruket i Malaysia. På Laman Padi Langkawi kan du uppleva traditionell risodling på nära håll. Här kan du testa på att plantera ris i det vattenfyllda fältet. I risfälten lever både räkor och musslor. Runt omkring dessa växer det exotiska träd och blommor. Under den guidade turen runt fältet råkar jag trampa lite utanför gången och glider direkt ner med foten i vattnet där riset växer. Men jag blir genast på bättre humör då guiden erbjuder mig att få smaka på nektar från bananblomma. Det är förmodligen det mest exotiska jag har smakat. Nektarn är söt, blommig och förvånansvärt god. Det är en smakupplevelse jag sent kommer glömma.

Langkawi bananblomma Langkawi risodling

Langkawi är en ö som snabbt skapar nya spännande minnen. Här används alla dina sinnen flitigt och det finns många möjligheter till nya äventyr. När jag åker härifrån är det med känslan att jag snart vill tillbaka.

 

 

Langkawi

Ta sig hit: Flyg går dagligen från Kuala Lumpur, Penang och Singapore.

Ta sig runt: Det finns ingen kollektivtrafik på ön. Åk med taxi eller hyr bil eller motorcykel.

Temperatur: Från 31C på dagen och minst 27C i vattnet året om.

Bästa tiden: januari, februari och mars är de mest populära månaderna att besöka Langkawi. Då är det risken för regn lägre och den höga luftfuktigheten sjunker.

 

Tre hotell för den aktive

The Datai

Fem-stjärnigt hotell med egen strand och tre restauranger. Både hotellet och deras spa har vunnit flera priser. Här kan du boka vandringsturer i regnskogen eller cykla mountainbike. Spela tennis, testa olika vattensporter eller gå och slå några rundor på deras 18-håliga golfbana.

Berjaya Langkawi Resort

Omsluten av regnskogen och med egen strand finns detta fyrstjärniga hotell. Här bor man i stugor som finns i åtta olika varianter. sex olika restauranger, ett nyrenoverat spa och ett stort utbud av aktiviteter finns på hotellet.

The Frangipani Langkawi Resort & Spa

Ett vackert tre-stjärnigt hotell med mycket grönska direkt vid havet. Hotellet har stort miljötänk och bland annat ett eget vattenreningssystem. Två pooler, spa och en enklare restaurang finns på hotellet.

 

Den här artikeln har tidigare publicerats i resemagasinet Voyage.