Läsarfråga

Jag fick en fråga från Angelica, som undrar vad det innebär att ha blandad hudtyp.

Vi hudterapeuter brukar tjata om att det finns fyra olika hudtyper. Dessa är torr, fet, normal och blandad. I Sverige är blandad hudtyp förmodligen den allra vanligaste. Det är helt enkelt en kombination av två eller flera olika hudtyper. Det vanligaste är att man har en fetare hy i T-zonen och mer normal eller torr på kinderna och halsen. Panna, näsa och/eller haka brukar bli blanka, ofta ha förstorade porer och får lättare orenheter som pormaskar och finnar. Medan det kan kännas som om det stramar på kinderna.

Att behandla en blandad hy är lite krångligare än att behandla en fet, torr eller normal hud. De olika områdena behöver egentligen olika produkter. Svårast blir det om det är stora skillnader mellan de olika partierna i ansiktet. Som väldigt fet i t-zonen och väldigt torr på kinderna. Det finns speciella produkter just för blandad hud. Men oftast känns de för lätta om man har torra partier. Jag tycker att det viktigaste är att lägga fokus på det som man upplever som det största problemet. Har man exempelvis mycket orenheter i T-zonen men är normal/torr på kinderna så är det kanske t-zonen som får prioriteras. Men det mest optimala är att använda olika produkter för de olika områdena. Produkter för fet hy i T-zonen och för normal eller torr hy i resten av ansiktet.

En blandad hud behöver balanseras för att bli så nära normal och problemfri som möjligt. Mitt bästa tips blir att satsa på fukt, fukt, fukt! Lägg ett fuktserum på kinderna och halsen under din vanliga dagkräm. Investera i en djuprengörande mask för panna, näsa, haka och en fuktmask för hela ansiktet. En fet hy behöver också fukt så det är inga problem att lägga en fuktmask även där, så länge den inte är för fet. Var noga med att använda peeling för att huden lättare ska ta upp aktiva ingredienser från andra produkter och för att ta bort den grå, tråkiga och livlösa ytan på huden. Undvik uttorkande produkter med mycket parfymer och alkohol.

Acquizhen Freshening Cleanser är en rengöring i gelé som ger fukt och rengör på djupet. Den passar alla hudtyper. Du hittar den här.

Fuktserum från Nimue hittar du här. Den boostar huden med fukt och är perfekt för de torra partierna.

Exuviance har en lermask för fet hy. Den ska djuprengöra utan att torka ut. Du hittar den här.