Läsarfråga: på jakt efter allergivänlig mascara

Jag fick ett mail från min läsare Anna.

“Hej Elin,

Jag är väldigt allergisk mot mascara, tål Aco Volume mascara (som tyvärr har utgått). Har provat Isadora, Clinique (den jag tålde har utgått), UNE, Jane Irredale…

Har du något tips på en snäll mascara?

Hälsningar

Anna”

Hej Anna,

Vilken bra fråga! Det är inte ovanligt att reagera på mascara. Den ligger så nära ögats känsliga slemhinna. Dock finns det många anledningar beroende på vad en är allergisk eller känslig mot. Det är oftast en lång rad med ingredienser i mascaror. En av de vanligaste orsakerna är att svarta mascaror innehåller mycket blått pigment och blått pigment har visat sig vara mer allergent än andra färger. Det är alltså vanligare att reagera på svarta och “extra svarta” mascaror än på till exempel mörkbruna. Så ett knep kan vara att testa en mörkbrun mascara istället.

En annan vanlig orsak till reaktion är fibrer. De flesta volymbyggande och väldigt förlängande mascarorna innehåller fibrer för att bygga upp dina egna fransar. Men många reagerar på fibrerna som lätt kan trilla ner i ögonen och irritera. Testa att köpa en “basic” mascara utan fibrer.

Om du reagerar med att bli svullen eller ilsket röd kring ögonen tycker jag att du ska kolla upp din allergi med en läkare.

Lumene Easy Wash Mascara är mild och utvecklad i samarbete med finska Astma- och allergiförbundet som jag tycker att du ska spana in. Lumenes mascaror brukar vara milda över lag så även de andra kan funka. Nu vet jag inte vilka mascaror från IsaDora som du har testat. Har du provat IsaDoras Hypo-Allergenic Mascara? Den kan annars vara ett alternativ. Likaså ACO om du vågar testa andra varianter än den du haft tidigare. Många med känsliga ögon tål Dr Hauschkas mascaror. Så de kan vara värda att testa. Om dina ögon lätt tåras kan du köra på en vattenfast mascara. MAC har flera bra alternativ.

En får heller inte glömma att det inte finns någon skönhetsprodukt som passar alla. Vi får helt enkelt testa oss fram. Flera skönhetsföretag erbjuder allergigaranti på sina produkter, men få konsumenter är medvetna om det. Det betyder att du kan lämna tillbaka produkten och få pengarna tillbaka om du skulle få en allergisk reaktion. Fråga i din butik efter allergigaranti så att du inte behöver slänga pengar i sjön.

All lycka till!

Mascara Dr Hauschka

OBS!

Släng alltid gamla mascaror! Efter tre månader kan den anses förbrukad. Om du får en ögoninfektion eller början till en sådan bör du slänga mascaran direkt.

 

Foto: MAC för Marni AW16. Visst är det fint med dockfransar till en annars enkel look?