Låt oss bekämpa pigmentförändringar

UV-strålning, hormonella orsaker som graviditet eller andra hudskador (till exempel acneärr) är några av de vanligaste orsakerna till pigmentfläckar. Ålder är en annan faktor som skapar mörka fläckar. Fläckarna kan komma som enstaka små prickar och fläckar eller kan de komma i “grupp” – melasma. Oftast drabbas kindbenen, pannan och händerna först. Solen är den största boven och därför är hög spf det bästa knepet för att förebygga.

Asiatisk hud drabbas lättare av pigmentfläckar än skandinavisk. Därför ser skönhetsmarknaden väldigt annorlunda ut i Asien än i Europa. Där är blekande produkter och produkter som jämnar ut färgtonen de mest populära. En jämn hud med lyster är det de eftersträvar, Sverige är ännu långt efter Asien när det kommer till hudvård. Och trots att vi har lite olika hudtyper borde vi som ofta vända blicken österut.

Laser, kemiska peelingar och andra behandlingar kan vara effektivt mot pigmentfläckar. Resultatet beror på vilken hud man arbetar med och hur djupt fläcken sitter. Hudvårdsprodukter kan också göra en viss skillnad.

Dermalogica PowerBright Elinfagerberg.se

Dermalogica lanserar PowerBright Trx som ska ge lyster och motverka ojämn pigmentering. Serien består av tre produkter – dagkräm med spf50, nattkräm och serum. Några av de aktiva ingredienserna är C-vitamin och peptider. Jag har inte hunnit testa dem än. Men jag tycker att de låter lovande!