Mica från barnarbetare

Jag satt framför Rapport igår och blev förfärad över nyheten att barn i Indien hackar fram mica. Det är fruktansvärt! Mica är en vanlig ingrediens i mineralsmink så som ögonskuggor och mineralfoundation. Mica finns även i de flesta produkter som skimrar – skuggor, highlighter, det mesta som är ljusreflekterande. KTF (Kemisk-tekniska leverantörsförbundet) gick nyss ut med ett pressmeddelande. Så här skriver de:

Vad är mica?

Mica heter på svenska glimmer och är ett mineral som har många industriella användningar. Bland annat används det för att ge kosmetikprodukter ett glimrande och gnistrande utseende.

Det finns olika sorters mica. Den sort som passar att användas i kosmetikprodukter bryts på olika håll i världen och en av de största producentländerna är Indien. Det går också att tillverka mica syntetiskt.

 

Uppförandekoder reglerar brytning av mica

Alla företag som köper mica från Indien har uppförandekoder som innebär att producenterna måste följa grundläggande krav på arbetarskydd och mänskliga rättigheter. Det finns ett antal trovärdiga rapporter som visat att dessa avtal inte alltid hållits. Avstegen har rört arbete som utförts av minderåriga.

 

Förbättrade produktionsvillkor bästa vägen framåt

Det finns alternativa gruvor där mica kan utvinnas och det går även att tillverka mica syntetiskt. Det är dock inte självklart att det bara är av godo att använda dessa alternativ. Förbättrade produktionsvillkor på plats i Indien är den lösning som är önskvärd då mica är en viktig inkomstkälla för många människor i en region med låga inkomster och hög fattigdom. Dessa saker diskuteras inom ramen för ”Responsible Mica Sourcing Summit” där alla berörda parter deltar och försöker leda utvecklingen i rätt riktning. Tålamodet är dock inte oändligt och kan inte micaproducenterna på ett bättre sätt leva upp till ingångna avtal kommer de förr eller senare förlora försäljning.

Det måste också påpekas att de rapporter som finns om minderåriga arbetare rör Indien, men detta kan inte tas som intäkt för att all produktion i Indien sker på det viset.

 

 

http://www.svt.se/wd?widgetId=23991&sectionId=532&articleId=4273005&type=embed&contextSectionId=119&autostart=false