Mitt besök på Yasuragi

Det har inte blivit mindre än två besök på spa för mig den senaste veckan. Jag tänkte börja berätta om det första – Yasuragi utanför Stockholm.

Yasuragi är ett stort spa som har tagit inspiration från Japan och lyckats med att blanda det med det genuint svenska. Mixen är både spännande och vacker.

Det var flera år sedan jag var där senast och sedan dess har det skett flera förändringar. Bland annat har de byggt nya sviter som är fantastiskt vackra! Den finaste sviten har ett litet minispa med tvagning, inomhuskar och utomhusbubbel. Där kan man bo flera personer och jag har redan börjat fnula på att åka dit med ett gäng vänner.

bild 1

Men! Det roligaste är så klart nyheterna i spaavdelningen. De varma källorna utomhus har utökats med två till och det behövdes. Sist jag var här var de mängder med folk som badade i källorna. Här sitter du och har utsikt över tallar och vatten. Det är riktigt avkopplande för sinnet trots att jag hade velat ha lite djupare vatten. Nästa gång ska jag se till att åka hit under vintern. Tänk att sitta här ute och mysa med snö runt omkring. I anslutning finns också en ny bastu och kallvattenpool.

bild 3

I loungen är raw food en nyhet. Jag testade en brownie och en cheesecake med blåbär. De kommer som små bitar i storlekar som större praliner. Supergoda! Loungen har också fått en ny tyst avdelning där du kan njuta av utsikten i det tysta. Här är till och med golvet gjort av ljuddämpande material och möblerna ser inbjudande och avkopplande ut.

Men det bästa på Yasuragi är det som har funnits sedan länge – tvagningsritualen. Att i lugn och ro sitta på en liten pall och tvaga sig med tvål och handduk och själv kasta vatten över sig med hjälp av en hink. Det finns något meditativt med det. Man går genast ner i varv och förbereder sig för att komma ut till badavdelningen. Jag kan sitta där i evigheter!

bild 2

Behandlingsmenyn har inga nyheter än så länge. Men jag testade en behandling jag inte har provat tidigare – bambumassage. Den här massageformen är relativt hård och djupgående. Först stryker terapeuten på olja på huden och börjar sedan arbeta med varma bambupinnar på musklerna. Trycket kändes mer statiskt och stabilt än vad man får med enbart händer. Den verkar också gå längre ner i vävnaden och jag kände att cirkulationen satte fart rejält! Det här är ingenting för dig som vill ha en mjukare spa-massage. Men gillar du kraftigare massage eller vill ha en formande effekt tycker jag definitivt att du ska testa den. Andra behandlingar som gör mig nyfiken är bland annat hårbottenbehandlingen Atama och yogamassage. Sist jag var här gjorde jag en shiatsu och en ljus&färgterapi. De var fantastiska!

Men ett stort frågetecken jag inte kan släppa är deras val av skönhetsprodukter. De har ett gäng egna, men utöver dem är det amerikanska och franska märken. Var är de japanska?

Förutom behandlingar är Yasuragi starka på aktiviteter. De har bland annat do-In, yoga och klang-meditation.  Den här gången hann jag med att gå på do-in. Det är en form av självmassage där man i grupp går igenom massage på händer, armar, fötter, ben, mage, axlar, hals och rygg. Fantastiskt skönt! Och visst borde man göra mer do-in hemma. Kanske framför TVn?

Lunchen åt jag i en restaurang nära spa-avdelningen. I priset ingick det en liten förrätt till varmrätten. Förrätten var gudomlig! En liten skål med skivad, mogen avokado, färsk spenat, syrad rödlök och marined tofu i en söt sojasås. Jag hade kunnat äta många portioner av den. Varmrätten var också god. Den får ingen fullpott men jag hade definitivt kunnat beställa den igen. Det var en japansk salt pannkaka med blomkål, gröna blad och söt sojasås.

Yasuragi är ett spa jag rekommenderar varmt. Det är vackert, rogivande och det finns mycket att upptäcka och göra. Men se till att boka in en av de lugnare dagarna. Måndag-onsdag har färre besökare på dagen. Konferensgäster brukar inte komma ner förrän på kvällen. Söndag till måndag är annars ett hett tips för dig som vill sova över. Jag var här en tisdag då det var lite folk. Det var fantastiskt skönt!