Mode, kön, kropp och historia

[slideshow]

Det är känt att mode för kvinnor förändrades radikalt när de började arbeta. Kjolen försvann som daglig klädsel så småningom och byxan blev ett mer självklart val under 1900-talets mitt.  När det blir vanligare med arbetande kvinnor än hemmafruar, så blir de en allt större makt att räkna med.

Detta medförde att de fick ta del av moderniteten och konsumtionen. De kunde också utforska kvinnligheten genom mode både som konsumenter och som producenter. De stimulerade då både konsumtion, tillverkning och ekonomin genom sin shopping. Denna trend var kortlivad då gamla normer kom tillbaka igen efter andra världskriget. Media, tidningar och reklam hade stort inflytande för att få tillbaka den gamla synen, då kvinnor återigen skulle bry sig mer om hemmet. De kvinnor som sökte sin egen väg och andra roller ansågs nu vara själviska och bångstyriga.

Dior lanserade ”New Look” 1947 som blev väldigt populär. Kjolar med vidd som slutade strax nedanför knät, åtsnörd midja, rundade höfter och framhävd byst gjorde ”New Look” väldigt populär genom hela 50-talet

Om man ser tillbaka på modet och klädseln under 1900-talets andra hälft och framåt, så har utvecklingen för kvinnans sexualitet och kön kontra mode enligt mig gått fram och tillbaka med djärva svängningar. Från 50-talets otroligt feminina era med kjolar och getingmidjor, till senare 50-talet då Teddy girlsen gjorde entré med sina kostymer som tidigare bara varit tillåtande för män.

I och med att Yves Saint Laurent skapade smokingen (le smoking 1966) för kvinnan, så fick den senare stort genomslag när den var anpassad efter den kvinnliga kroppen. Samtidigt så hade retuscherade bilder blivit vanligt och många modefoton hade en stark sexuell underton. Ser man på senare år, så tycker jag även att det har hänt mycket sedan Entwistle kom ut med sin bok för tio år sedan. Unisextrenderna från 90-talet har kommit tillbaka med större kraft och vi har även haft perioder med” pojkvänsjeans” och stora kavajer. Samtidigt så har 50-talets feminina mode kommit tillbaka med stor genomslagskraft. Markerad midja, söta koftor, pennkjolen och den feminina kappan är tillbaka igen. Flera trender går samtidigt parallellt med modet vilket jag tror gör modet mer tillåtande idag än tidigare.

Att modet återkommer i cykler är inget nytt. Men vid varje tillfälle som något återskapas så förändras det en bit för varje gång. Men vad som anses manligt och kvinnligt i framtiden är svårt att sia.

Och visst blir vi påverkade av vad vi har på oss, eller väljer att inte ha på oss. Har du någon gång funderat på varför? Mode speglar sin samtid i form av bland annat politik, sexualitet, kultur och stora händelser. Vilken trend tycker du har återspeglat sin samtid bäst?