Mot yttorr hud

Yttorr hud är en av de vanligaste hudtillstånden för oss i Skandinavien. Det innebär att huden blir torr på ytan. Det kan se ut som små rynkor när du trycker huden lätt uppåt eller som om du har plastfolie på huden.

Oftast är orsaken för starka produkter som har fått huden i obalans. Man kanske har en blandad eller fet hy i vanliga fall men vars yta nu har blivit torr. Då ser huden blank ut trots att den känns torr. Under den torra ytan täpps orenheter till och det blir svårare att bli av med pormaskar och finnar.

Jag tror att de flesta har upplevt yttorrhet efter mycket vistelse i solen.
Själv brukar jag ibland bli yttorr i T-zonen om jag har använt en brun-utan-sol som ofta kan vara lite uttorkande. En annan vanlig bov är tvål eller uttorkande ansiktsrengöring med alltför mycket alkohol i. Se till att alltid använda milda rengörande produkter med ett lägre PH-värde eftersom huden är sur (tvål är basiskt..).

Mitt bästa tips för att få bukt med yttorrhet är en mild men bra peeling och fukt, fukt, fukt för att återställa huden. Med en peeling får du bort den torra ytan och har lättare att behandla huden under. Men peela varsamt. Huden ska inte ruggas. Låt kornen eller enzymerna jobba och ta inte i för hårt.
Serum är ett bra komplement till din vanliga hudvård för att boosta huden med fukt. Ett serum går djupare ner i huden medan en ansiktskräm jobbar på ytan. Kombinationen av dem både brukar bli super. Använd serum morgon och kväll under din vanliga ansiktskräm.

Vichy lanserar i höst ett nytt serum – Aqualia thermal dynamic hydration. Den lovar att ge återfuktad hud med hjälp av bland annat hyaluronsyra och två andra sockermolekyler. Den ska även vara lämplig för känslig hud. Konsistensen är väldigt lätt som ett typiskt serum och känns riktigt skönt på.

Kiehl’s har också lanserat ett lovande serum – Hydroplumping retexturising serum concentrate. Den bygger bland annat på växtbaserat glycerin ( jag gillar!) och extrakt från shisoblad. Konsistensen är som en sammetslen gelé. Stort plus för att serumet även ska kunna användas runt ögonen.

 

IMG_9657.JPG

Glöm inte att även en fet hud behöver fukt!