Nail Democracy och Frida Selkirk – kreativt och

Nail Democracy är en ny stjärna på nagelhimmeln och nageldrottningen Frida Selkirk är en av hjärnorna bakom. Du har kanske sett henne på TV4 Nyhetsmorgon, på någon av hennes salonger eller i sociala medier. Hon förvandlar naglar till snygga accessoarer. Nu har hon tillsammans med entreprenören Silvia Adlesic Holmgren startat Nail Democracy.

Frida Selkirk blev intresserad av naglar redan som trettonåring och några år senare – 1991, studerade hon till nagelteknolog. Sedan dess har hon varit fast. Jag har i perioder gått och fixat naglarna hos henne i hennes studio på Mäster Samuelsgatan. Den och studion på NK kommer finnas kvar. Nail Democracy blir ett helt eget projekt.

“Nail Democracy ska bli en kedja av roliga och moderna nagelstudios runtom i hela Sverige. Vi ska andas kreativitet mod, och schyssthet. Ha bra villkor både för kund och personal. Lätta att hitta, lätta att boka och roliga att vara i.”, berättar Frida Selkirk.

Bild på Frida Selkirk med naglar i bakgrunden.

Både entreprenör och kreatör

Jag har lärt mig att Selkirk ständigt har nya bollar i luften. Hon är en kreativ stjärna. Men då jag själv är entreprenör undrar jag hur hon kan kombinera det kreativa i att hon faktiskt ännu gör naglar med allt adminjobb och nya projekt.

“Jag har lärt mig att delegera! Jag har grymma tjejer som jobbar med mig och dom tar mycket av den bördan. Sen tycker jag om att ha mycket att göra, det ger mig energi.”, förklarar hon.

Varje gång Frida har fixat mina naglar har vi glatt spånat om knasiga idéer. Hon berättar att just nu är det waves i olika skepnader som får hennes hjärta att klappa lite extra. Men hon tröttnar aldrig på att måla ögon, läppar och schackrutor.

På frågan vad hon tror är det som gör att hon är störst inom naglar i Sverige svarar hon,

“Att jag älskar nyheter, och förändring. Det gör att jag sällan fastnar i gamla spår.”

Lampor i förgrunden med mycket färg runt omkring
Grön fåtölj i pedikyrhörnan

Nail Democracy

De har lagt mycket tid och engagemang för att hitta rätt lokaler till Nail Democracy och nu är första salongen äntligen igång. Jag besökte den i Sturegallerian i veckan och blev glad när jag klev in. Inredningen är väldigt lekfull, lyxig, färgsprakande och härlig. Som det där godislandet en drömde om som liten. Det finns två platser för pedikyr, tre för manikyr, vackra blå handfat och håll i hatten – en gunga! Rosa, fuschia, turkos, grönt och glitter samsas med guld. Helheten känns som ett lyxigt Alice i underlandet. Väldigt Instagramvänligt med andra ord.

Vad jag också tycker sticker ut är att de satsar på att grupper ska kunna komma hit. De vill skapa ett kvinnligt rum även fast män givetvis också är varmt välkomna. Möhippor, konferenser, mamma-dotter-behandlingar, barnkalas och annat kul.

Silvia Adlesic Holmgren berättar att de kommer starta totalt åtta nagelstudios innan året är slut. De första två dyker upp direkt efter sommaren. Men målet är 100 salonger i Sverige varav hela 40-50 i Stockholm. Hon har tidigare arbetat mycket med hotell och tycker att den största skillnaden mot nagelstudios är att det här är mindre.

De senaste åren har nagelsalonger formligen poppat upp som svampar i gallerior runt om i hela Sverige. Flera av dem bra men också flera sämre. Du har säkert också hört en del skräckhistorier om extremt underbetalda anställda som utnyttjas, att flera inte har någon gedigen utbildning i botten och många som har fått sina naglar förstörda. Självklart gäller det inte alla nya nagelsalonger! Men jag älskar idéen att Nail Democracy ska bli en kedja. Det behövs röjas upp lite branschen.

“Våra krav på våra nailistor är att de har godkänd grundnagelutbildning. Vi bygger på deras grundutbildning internt därefter. Vi söker härliga personligheter som älskar att få sina kunder att må bra och lämna salongen glada och påfyllda med energi.”, berättar Adlesic Holmgren.

Frida och Silvia bakom varsin fåtölj.
Blommor och kassa i starkt rosa hos Nail Democracy

Tre av “nailistorna” är på plats när jag besöker Nail Democracy. Jag slår mig ner i en av de sköna stolarna och kikar igenom nagellacken. Det finns mängder. Vad tusan ska jag välja? Jag ber om poppigt och vårigt och resultatet blev härliga block i olika nyanser med vita streck runt omkring. Kul! Glada naglar ger mig lite extra energi.

Nagellack i väldigt många färger.
Härliga Jessica Blockström var där samtidigt som mig.

Sommarens nageltrender enligt Frida Selkirk

  • Massor av färg
  • Mönster i mjuka former som waves, swirls och moln
  • Funky French – fransk manikyr med färgade toppar

Till hösten tror Frida Selkirk att trenden med färg sitter i men blir mer monokrom och att vi håller oss mer till ton i ton.