Nytt för rosaceapatienter

Hudsjukdomen rosacea är så vanlig i Sverige att den räknas som en folksjukdom. Hela 10% av befolkningen drabbas. Det vanligaste är att man drabbas efter 30årsålder och att man då sedan tidigare har ljus, kanske solskadad hy.

Symptomen är att får man rodnad, knottrar, ibland blåsor och inte sällan ytliga blodkärl på näsan och kinderna. Men det är vanligt att få det på pannan och hakan också. Många upplever att det hettar i ansiktet och huden är betydligt mer känslig än vanligt.

Tidigare har det bara funnits receptbelagd medicin för de med rosacea. Men nyligen har det kommit ut en receptfri kräm, Rosazol, som ska kunna lindra besvären. Rosacea är kroniskt så den kan inte bota. Rosazol ska verka antiinflammatoriskt med hjälp av antibiotikumet Metronidazol. Det ska främst hjälpa mot knottrar och varblåsor men kan även hjälpa mot rodnaden.

Tips för dig med rosacea! 

– Undvik aktiva och feta hudvårdsprodukter. Tyvärr inkluderar aktiva de med bra anti-ageeffekt. Som hudterapeut så tycker jag att många blir hjälpta av Dermalogicas produkter. De är inte så aktiva utan milda och bra för rosacea.

– Utsätt inte din hy för kemisk peeling eller mikrodermabrasion. Din hy är för känslig för det.

– Gå och få regelbundna behandlingar hos hudterapeut för att få den bäst hjälpen.

– Undvik starka kryddor och alkohol. De borde egentligen alla med akne eller mycket ytliga blodkärl göra.

– Undvik starka kortisonkrämer.