Om blandad hud

Sist ut i min bloggserie om hudtyper är den blandade.

Blandad hud

I Sverige är blandhud den vanligaste av våra fyra hudtyper. Den kallas även kombinerad ibland och den utmärker sig av att olika hudpartier har olika hudtyper. Det vanligaste är att T-zonen (panna, näsa, haka) är fet men kinder och hals är normala eller torra. Men det kan även vara så att T-zonen är normal och resten torr.

T-zonen blir ofta blank, kan ha vidgade porer och får ibland problem med pormaskar och finnar. Kinder och hals kan strama, kännas rejält torra och sakna lyster. Målet är att huden ska bli mer balanserad.

Det kan vara knepigt att komma underfund med vilka produkter en blandhud behöver. Jag tycker att man ska utgå ifrån det område som man har mest problem med. På sommaren kanske man har större problem med de feta partierna och på vintern de torra. Annars är det bästa att använda separata produkter för de olika områdena. Enklast är det att göra skillnad på serum och mask. Ett serum och en mask anpassad för torr hud på de torra partierna och ett serum och en mask för fet hud för de feta partierna.

xbig-hydr8b5_1.jpg.pagespeed.ic.coueSJS6RO

Skin Rehydration Serum från nyligen Sverigelanserade Medik8 har en lätt formula och passar alla hudtyper. Den boostar huden på fukt med hjälp av bland annat hyaluronsyra och vitamin B5. Ca. 495 kr / 30 ml. 

2338_1387381679

Clarifying Mask från Murad är en lerbaserad ansiktsmask som hjälper till att reducera pormaskar och acne. Applicera lokalt där huden har mer orenheter och låt den verka i 10min. Den innehåller bland annat kaolin, lakritsextrakt och zink. Ca. 499 kr / 75 gr. 

Generate.ashx

Nuxe ansiktsrengöring Micellar Foam Cleanser passar perfekt för en blandad hud. Den innehåller bland annat rosvatten och allantoin och fungerar även för dig med känslig hud. Ca 200 kr /150 ml. 

cicamed-sensitive-face-mist-255kr

Har du en blandad hudtyp som är känslig? Då kan Cicameds ansiktskräm 24h Cream Balance vara perfekt för dig! Den passar utmärkt även för dig som inte är känslig. Ekologiska ingredienser av bland annat jojobaolja, aloe vera, havre och flera örter hjälper till att lugna och ge fukt. Fungerar både dag och natt. Ca. 479 kr / 50 ml.