Om hudtyper

1002541_10151877314007667_1209049256_n

Det vanliga är att dela in hudtyper i fyra olika varianter – normal, torr, fet och blandad. Dessa kan variera lite över säsongerna. Men man har alltid en “grundhudtyp”. Huden tenderar att bli mer normal eller torr på vintern och fet eller normal på sommaren, allt beroende på hur den ser ut från början. Med åren blir huden mer torr av flera olika orsaker.

Ens hudtyp beror bland annat på hudens sebumproduktion, alltså dess förmåga att producera talg – hudens egna fett. Orsaker som kan ge problem för huden är bland annat hormoner (pubertet, graviditet, övergångsåldern), arv, fel hudvårdsprodukter och livsstil. Du har säkert märkt att i perioder du mår dåligt, mår din hud dåligt.

Med hjälp av livsstil, kost och hudvårdsprodukter kan vi påverka hur vår hud mår och ser ut.

Att lista ut sin hudtyp underlättar mycket vid val av produkter. Det gör att du kan hitta produkter som passar just dig, dina behov och som kan hjälpa dig med dina problem. Utgå alltid från din hudtyp och eventuella hudtillstånd när du väljer produkter. Köp inte en hudvårdsprodukt bara för att en vän har den eller för att den har tilltalande reklam.

Vill du hitta din hudtyp? Säkrast resultat får du genom att göra en hudanalys hos en hudterapeut. Men mycket kan du lista ut själv. Den kommande tiden kommer du få en hudvårdsguide för de olika hudtyperna här på bloggen.