Om känslor och känslighet

– Hej, jag heter Elin och jag är sensitivt begåvad.

För några år sedan läste jag en lång artikel i ett utländskt magasin om något de kallade HSP – highly sensitive person. För mig blev det en rejäl aha-upplevelse och förklarade mycket om mig. Sedan dess har jag gjort en hel del självtester och läst på. Och oj vad jag har fått lära mig mycket om mig själv!

HSP eller överkänslig eller starksvag eller vad man nu väljer att kalla det är ingen störning eller sjukdom utan en personlighetstyp. Man räknar med att runt 20% av befolkningen har denna personlighetstyp i mer eller mindre grad. Jag har det mer. Betydligt mycket mer.

Några typiska kännetecken för HSP är att man känner väldigt mycket. Man är ofta både väldigt stark och väldigt skör och mycket mottaglig. Jag känner lätt av andra människors sinnesstämmningar, jag känner extremt mycket smaker, dofter och får väldigt mycket intryck. Oftast tycker jag att det är otroligt positivt. Men det kan också bli svårt att hantera allt. Jag blir utmattad av att sortera alla intryck som jag oftast njuter av. Komplext och knepigt? Ja.

10745033_10152787757882667_22218364_nSom svar på frågan “Var hittar du din inspiration” ur magasinet Pappa Magazine september 2012. 

Jag gillar inte kallprat, tål inte fasta tider, tar kritik väldigt personligt och blir utmattad av en hög ljudnivå eller rörig miljö. Jag hatar att tävla mot andra men jag älskar att stå på scen. Jag tillhör den extroverta skaran som vill träffa nya människor och ha djupa samtal om livet. Jag kan sniffa på en parfym eller ett glas vin en bra stund bara för att lista ut doftnoterna. Jag är också en kreativ problemlösare som har öga för detaljer och jag är en riktig livsnjutare. Jag blir starkt berörd. Av musik, filmer, vackra foton, levnadsöden och liknande. Jag känner mycket och ofta. Det är svårt för mig att förstå hur många kan tycka att en solnedgång bara är vacker och att ett glas rödvin bara smakar gott. För mig är solnedgången en kavalkad av vackra varma nyanser i gult, rött, orange, aprikos, rosa och lite blått med ett fantastiskt ljus som lägger sig över hela området. Något jag inte kan se mig mätt på. Och glaset med rödvin smakar både mogna jordgubbar, körsbär, mineraler och har en lätt strävhet.

Jag har lätt för att se när andra mår dåligt. Men jag har svårt för att begränsa mina tankar. De hakar fast i varandra och rullar vidare i evigheter. Som entreprenör är det underbart då jag har lätt för att skapa nya idéer. De bara ploppar upp! Men på samma vis kan jag lätt engagera mig för mycket i andras problem. Jag grubblar och analyserar mycket. Jag är passionerad och vill väldigt mycket. Jag är vetgirig och nyfiken. Jag blir snabbt både uttråkad och utmattad. Om jag inte hittar på roliga saker förgås jag av tristess. Samtidigt får jag inte göra för mycket för att bli helt utpumpad. Balansen är jättesvår att hitta.

Jag kan aldrig bli dagisfröken eller bartender. Det skulle bli alldeles för mycket intryck för mig. Jag skulle heller aldrig kunna ha ett jobb där det krävs att man är väldigt formell. Jag är varken lagom eller strikt. Men som entreprenör passar jag perfekt! Jag har valt att anpassa livet efter mig.

10744993_10152787728592667_1333967240_n

Igår var jag på föreställningen För sensibelt begåvade på Vurma på Östermalm. Sarah Nilsson bjöd på en en-mans(kvinno)-show och var helt fantastisk! Hon blandade teater, stå-upp-komik och musik i en salig blandning. Allt för och om HSP. Jag skrattade så tårarna rann!

10743475_10152787728612667_591112733_nJag och min underbara vän Linda på Vurma.  

Jag tillhör även de högkänsliga som är sensationssökande. Men det kan vi ta en annan gång. Det här blev ett ganska utlämnande inlägg. Och kanske har du också fått svar på varför jag alltid använder så mycket superlativ. Haha!

Känner du igen dig i att vara sensitivt begåvad? Jag kan varmt rekommendera boken Drunkna inte i dina känslor. Den har bland annat ett självtest med 40 frågor. Jag svarade ja på alla utom en…