Om solskydd

Med risk för att vara en party pooper nu när vädret äntligen har slagit över till sommar. Men solen kan vara skyldig till över 80% av hudens för tidiga åldrande. Och visste du att malignt melanom har femdubblats under bara några decennier?

Men det finns ju en solklar (höhö) lösning. Solskydd! Det är det bästa botet för att undvika hudcancer, rynkor, slapp hud och pigmentfläckar. Smörj in dig varje morgon, var frikostig med mängden produkt och återapplicera under dagen. Ligger du på stranden eller vistas i ständig sol? Återapplicera efter varje bad och annars varannan timme. Solkrämen ligger efter några timmar på handduken och inte på huden.

Jag ser så många människor som pressar de första dagarna för att stressa fram en rödbrun färg som de senare anser är bara brun. Du vill inte tillhöra den skaran. Den snabba solbrännan skadar huden rejält och själva färgen sitter inte alls lika länge som den du arbetar upp under några dagar. En rödbrun färg kontra en gyllenbrun? Och jo, du blir brun även när du använder SPF. Varför blir då huden brun? Det blir den för att skydda huden mot skador. Det är vårt eget skyddssystemet. Men det behöver kompletteras med bra produkter. Den röda färgen kommer då huden är skadad. En bränd hud har en inflammation och inflammationer i huden sägs göra att huden åldras snabbare.

Alla produkter har inte skydd mot både UVA och UVB. SPF anger bara skydd mot UVB. UVA brukar anges som stjärnor på förpackningen. Ju fler stjärnor desto högre skydd mot UVA. Annars behöver bara skyddet mot UVA vara som lägst 33% av UVB.

Solprodukter UVALängst ner till höger på flaskan ser du fem stjärnor som motsvarar ett högt UVA-skydd i Sunscreen Mousse från EVY. 

D-vitaminet? Det räcker med 15 minuters exponering av en liten hudyta för att solen ska få huden att tillverka D-vitamin. För min del exponerar jag till exempel mittbenan i 15 minuter utan problem. Och säkert tvättar jag händerna några gånger också och då exponeras huden för solen innan jag återapplicerar.

Så vilka produkter ska man då välja? Välj någon med både UVA och UVB. Se till att  produkten har en hög faktor och välj en konsistens du trivs med. Ju mer du gillar produkten, desto lättare kommer du få in rutinen att smörja.

Ansikte

Ansiktet och dekolletaget får du gärna smörja året om. Det här området är känsligast på hela kroppen. Glöm inte öronen! Avene och La Roche Posay är två exempel lämpliga för känslig hud. Om du har en fetare hudtyp finns det krämer som håller huden matt under dagen. Sun Fluid Mattifying från Eucerin är ett exempel, Light Touch Mattifying Face Sun Cream från ACO är ett annat. Mattande krämer är super under makeup. Ska du gifta dig en solig dag i sommar är de ett måste under bröllopet. Du vill inte ha fått en knallröd näsa lagom till kyrkan… Solprodukter ansikte Från vänster och klockvis: Antehlios XL Comfort SPF50 från La Roche Posay, Bronze Goddes Sun Indulge Lotion for Face SPF30 från Estée Lauder, Ultra Face SPF25 från Daylong, Sun Fluid Mattifying SPF50 från Eucerin,  Stay Beautiful SPF30 från Beauté Pacifique och Light Touch Mattifying Face Sun Cream SPF20 från ACO.

Kroppen

För kroppen finns det mängder med olika konsistenser att välja mellan. Jag föredrar mousse eller spray. Men det finns även flera lätta lotioner som är ljuvliga som till exempel Aqua-Gelée Solaire från Biotherm. Lotion och kräm är super när du känner dig lite torr. Efter flera återappliceringar under dagen är huden både mjuk och har en fin färg.

Solprodukter kroppFrån vänster: Water Resistant Sunscream SPF30 från Murad, Sunscreen Mousse SPF20 från EVY, Aqua-Gelée Solaire SPF30 från Biotherm och Sun Lotion SPF15 från ACO. 

Spray går lätt och snabbt och smörja in sig med och de är perfekta för dig som är rädd för kladd. De absorberas snabbt. Det negativa är att det är svårare att känna vart man har smörjt in sig. Jag gillar att grunda med en rejäl dos av en lotion eller kräm med SPF på morgonen och återapplicera under dagen med ett spray. De är även perfekta för dig som ska träna och svettas i solen.

Solprodukter spray Från vänster: Transparent solspray SPF30 från Apolosophy, Sun Protect & Refresh SPF30 från Nivea,Active Sun Body Spray SPF20 från ACO, Sun Spray Dry Touch SPF30 från Eucerin och Sola SPF30 från By Vision Haircare.

I år har det lanserats flera nyheter för kroppen med ämnen som sätter fart på hudens egen melaninproduktion. De ska alltså hjälpa huden att snabbare bli brun samtidigt som de skyddar mot skador.

Solprodukter bronzeFrån vänster: Tan Optimizing Hydrating Spray SPF30 från Vichy och Protect & Bronze SPF20 från Nivea. 

Och de små komplementen

Små stift är smidiga för att bättra på på bland annat näsan och öronen. Perfekt på båtturen och liknande. De är också smidiga att ha med sig i väskan.

För något år sedan lanserades Colorescience i Sverige. Deras puder är en hit för att återapplicera SPF under dagen. Om du jobbar på restaurang och springer runt på uteserveringar en hel dag eller annars vistar dig i miljöer där du vill vara mer sminkad i solen är den här riktigt, riktigt bra. Jag bär med min i väskan under shoppingrundor och fikor på stan.

Solprodukter extraFrån vänster: Sun Face Hydrating Sun Stick SPF20 från ACO, Essential-C Sun Balm SPF35 från Murad, Sunforgettable SPF50 från Colorescience. 

Barn

I förrgår var jag och badade i en plaskdamm med min lilla dotter. Tillsammans med en till flicka var hon det enda barnet av runt 40 barn som hade skydd av en UV-dräkt. Trots att det var stark sol utan tillgång till skugga för de flesta barnen. Lilla M skulle inte få vara i solen utan den. De minsta barnen ska skyddas av heltäckande kläder och helst skugga. Är det supervarmt, smörj in dem med SPF50 och ha dem i skuggan så mycket det går. Äldre barn ska alltid smörjas in och återapplicera efter varje bad. Glöm inte dra upp dem ur badet för insmörjning om de badar för länge. Var extra noga med axlar och nacke som ofta är över ytan en längre tid när de badar.

Glöm inte solhatt!

Solprodukter barnFrån vänster: Sun Spray Kids SPF50 från Eucerin och Kids Sun Sensitive SPF30 från ACO.

Efter solen

Efter en dag utomhus kan huden kännas rätt sliten även då du inte har tillbringat dagen på stranden. Ta hand om den lite extra med svalkande och återfuktande produkter.

Solprodukter after sun Från vänster: Refreshing After-Sun Lotion från Nuxe, ACO Sun moisturising Gel Cream från ACO och Stay Cool After Sun Lotion från Beauté Pacifique. 

Håret

Håret slits enormt av sol, salta bad och fler hårtvättar. Skydda det med anpassade och återuppbyggande produkter som skonsamt tar bort klor och sand och hjälper till att bevara hårets färg. Ett tips är att smörja in det med hårinpackning, fläta en fläta och ha det under dagen på stranden. Men det allra bästa är att vira in det i en sjal eller något annat täckande. Skölj gärna ur håret från salt och klor redan på stranden eller vid poolen.

Solprodukter hårFrån vänster: Color Extend Sun After-Sun Schampoo från Redken, LÓréal Solar Sublime Protection Spray från LÓréal Proffesionnel, Masque UV Defense Active från Kérastase och Bain Aprés Soleil (schampo) från Kérastase.

Glöm inte solglasögon! De hjälper till att skydda mot solskador på ögonen som senare kan ge starr.

Psst! Apoteket har lanserat appen First Derm där hudläkare kan kika på dina hudförändringar. Heja!