Omdiskuterade ingredienser i kosmetik

Idag är jag på en intressant heldag med föreläsningar om skönhet för branschfolk.

Föreläsare är Pär Svahnberg, doktor i organisk kemi och Jennie Andersson, toxikolog. Fokuset ligger på omdiskuterade ingredienser i kosmetik. Vi pratar bland annat om naturligt kontra syntetiskt, säkerhet och toxikologi, tensider, konserveringsämnen, nanopartiklar och parabener. Det är så otroligt intressant!! Jag kan nörda ner mig hur länge som helst. Ju mer jag lär mig, desto mer vill jag veta.

20131107-124628.jpg

Dagens roligaste… den ljuvliga doften jasmin innehåller bland annat ämnet Indole som är doften av… *trumvirvel* bajs! Ja, ni läste rätt! Jasmin innehåller främst fem stora ämnen. De luktar alla väldigt illa. Men tillsammans blir det en fantastisk doft.

Visst är det spännande? Kemi är så otroligt komplext. Och doftsinnet likaså…

20131107-125144.jpg

Och varför ska du inte använda samma rengöringsprodukt i håret som på huden? Jo, bland annat för att huden är fettälskande och håret vattenälskande.

Nu ska jag fortsätta att nörda ner mig i nanopartiklar.