Produkter till bröllopsmakeup – Del 3: ögonmakeup

Efter min genomgång om bröllopsmakeup med fokus på bas, konturering och rouge är det dags för ögonmakeup. Det som många av oss tycker är det roligaste eftersom vi med hjälp av ögonmakeup kan uttrycka vår stil mer än med till exempel foundation.

Med hjälp av ögonmakeup kan du framhäva din ögonform, din ögonfärg och/eller korrigera formen på ögonen, ögonlocken och ögonbrynen. Kanske vill du ge illusionen av att dina ögon sitter längre från varandra, är större, mindre eller sitter annorlunda i ögonhålan.

Känns det krångligt och svårt? Precis som jag nämnt tidigare tycker jag egentligen att du ska boka en makeupartist när du ska gifta dig. Se till så att hen gör en provmakeup innan. Men om du inte har möjlighet till professionell hjälp hoppas jag att du har hittat några tips i min guide.

När jag gifte mig valde jag att bättra på och lägga på betydligt mer ögonmakeup innan bröllopsdansen på kvällen (en cha-cha). Jag bytte även klänning då. Det kändes roligt att gå från dag till kväll.

Och kom ihåg, det finns inga regler. Förutom att du måste tvätta bort det innan du går och lägger dig. Annars tipsar jag varmt om att öva flitigt innan bröllopsdagen och att du ska våga testa olika färgkombinationer och tekniker.

Ögonbryn

Väldefinierade ögonbryn ramar in dina ögon och ger karaktär till hela ansiktet. Det kan vara lite knepigt att få till formen själv. Jag kan varmt rekommendera att gå och få dem fixade av ett proffs innan. Till exempel Felicia på Benefit Sephora Biblioteksgatan. Hon är grym!

Med hjälp av ögonbrynsprodukter kan du förstärka färgen på dina bryn, korrigera formen, framhäva formen eller fylla i där det är glest eller hackigt. Det finns många olika produkter att välja mellan – pomada, gelé, skugga och penna bland annat. Vad en föredrar är en smaksak men också beroende av hur dina bryn ser ut från början, alltså vilket behov du har och hur du vill att brynen ska se ut. Om du till exempel har täta bryn kanske det räcker med en bryngelé för att få styr på dem. Men om du som jag vill ha tätare bryn än vad du egentligen har krävs det mer arbete.

Personligen älskar jag lagom torra pennor. De som är för krämiga tycker jag ger ett onaturligt resultat och de som är för torra och hårda är svåra att jobba med.

Jag brukar börja med att fylla i linjen längs med nedre kanten av mina bryn. Jag använder oftast pomada eller penna för det. Sen fyller jag i lite extra vid brynets högsta punkt eftersom mina är rätt glesa där. Efter det fyller jag i brynen med skugga, penna eller pomada beroende på dagsform med små små streck för att få en tätare look på brynen utan att de ser ut som två stämplar. När jag är nöjd med färg och form kammar jag igenom dem för att ta bort lite överskottsfärg och få dem på plats. Om du vill kan du spraya lite hårspray på brynkammen för att fixera formen.

Från vänster: Eye and Brow Perfector från Hi Impact Brows, Brow Master Brow Gel med medföljande pensel från bareMinerals, KaBrow från Benefit (modern klassiker!), Eyebrow Definer från Zuii Organic, Precision Brow Detailer från brow by Mii (älskar!), Eyebrow Pencil från Depend och Tatoo Brow Micro Pen från Maybelinne New York.

Ögonskugga

Oh, här kan du göra hur mycket roligt som helst! Men mitt bästa tips är som jag skrev i första inlägget om bröllopsmakeup – gå inte på för hårt med nuvarande trender. Du vill kunna titta tillbaka på dina bröllopsfoton och inte känna “Shit, vad -10-tal. Hur tänkte jag?”. Trender förändras snabbt. Men om du har ett tema-bröllop som medeltid eller 50-tal ska du såklart gå all in. Välj färger du trivs med och som gärna harmoniserar med dina egna färger, din klänning, accessoarer och med brudbuketten. Många foton kommer tas med brudbuketten nära ansiktet.

Ta i lite mer med än du brukar göra eftersom blixten från kameror kommer ta bort mycket av färgen.

Sobra toner i mörkbrun, beige, mossgrönt, grått och ljusrosa funkar väldigt ofta. Men det finns inget som säger att du inte kan använda färg. Uttryck din personlighet! 

Jag tycker att du ska hoppa ögonskugga under ögat på din bröllopsdag. Det är stor risk att den är nere på kinden framåt sen eftermiddag…

ögonskuggor för ögonmakeup till bröllop

Från vänster: Goddess från Kiss New York Professional (det är Postnord och inte jag som har skadat skuggorna i frakten…), Love You So Muchi Eye shadow Palette Sleek & Chic från NYX Professional Makeup, Pink Edge Eye + Cheek Palette från Maybelline New York, La Petite Palette från L’Oréal Paris, singelskuggorna är Microshadows från Make Up Store, Metallic Mysteries från Linda Hallberg Cosmetics, Creator från Pur och Subculture Eye Shadow Palette från Anastasia Beverly Hills.

Ögonpenna och eyeliner

Förstärk din blick genom att markera fransraden med ögonpenna eller eyeliner. Välj gärna en som sitter som berget eller är vattenfast. testa den alltid innan. Lägg den så nära fransraden som möjligt. För att lura gärna kan du tänka att du ska lägga pennan mellan fransarna. Om det är svårt att komma åt för att hudveck ligger i vägen kan du titta neråt i en spegel som du lägger på ett bord. Då slätas ögonlocket ut.

Precis som med ögonskugga jag tycker att du ska undvika ögonpenna under ögat om du inte väljer någon som sitter riktigt bra.

Long Wear Gel Eyeliner från Bobbi Brown och blandade pennor från Marc Jacobs, L’Oréal Paris, Kicks, Make Up Store, Linda Hallberg och Nyx Professional Makeup.

Mascara

Vattenfast. Behöver jag säga mer än så? Du kommer med största sannolikhet få tårar i ögonen eller gråta hej vilt beroende på hur nära dina känslor du är.

Kolla om din vanliga favoritmascara finns i en vattenfast version. Väldigt många gör det.

Undvik lösfransar. I alla fall de som är hela rader. Du kommer kramas otroligt mycket, gråta, kanske pilla i ögonen utan att tänka på det. Plus att till skillnad från en vanlig festkväll med lösfransar på, är det här en hel dag, kväll och halv natt. Du vill inte vara bruden som hade fransraden på överläppen eller på svärfars axel.

Däremot kan jag varmt rekommendera ögonfransförlängning för att få rejält med volym och längd till fransarna. Välj en seriös och välutbildad fransstylist så blir inte dina egna fransar skadade.

Blandade mascaror från Marc Jacobs, IDUN, Buxom, Nyx Professional Makeup och Artdeco.

Testa att göra minst en ögonmakeup i veckan tills du hittar rätt look inför ditt bröllop. Öva sedan hårt för att känna dig säker på själva dagen.