Produkter till bröllopsmakeup – Del 4: läppar

Den sista delen i min serie om produkter du behöver för att kunna göra din egen bröllopsmakeup handlar om läppar – pussvänliga och glada sådana.

Vilken typ av produkter du behöver är beroende av vilken typ av resultat du vill ha – täckande, transparent, mjukt, matt eller lyster. Testa dig fram vad du trivs bäst i. Ta hänsyn till din egna färger, brudbukettens färger och din klänning när du väljer nyans (eller struntar du i regler och väljer vilken färg du vill, men det vet du nog redan att jag tycker).

Ett hett tips är att skippa riktigt mörka nyanser så länge du inte väljer något som sitter som berget (tips längre ner). Bröllop innebär ju väldigt många pussar och kyssar och du vill förmodligen inte ha det utkletat efter en kvart. Neutrala mjuka färger ger inte lika distinkt kladd som mörka stift på ljus hud. Ljusa stift på mörk hud kan fungera utmärkt om det är ett mer transparent stift. Det är ännu viktigare om ni är två kvinnor som gifter sig. Om den ena har mörkgrönt och den andra har vinrött läppstift kan det lätt bli en kletfest…. Men precis som vanligt är det viktigast att du känner dig bekväm i din makeup.

Förarbete

För flera år sedan när jag ibland hoppade in extra på NK Kosmetik för att representera tre varumärken där, var det en förtjusande dam (jo, det uttrycket passar henne utmärkt) som dagligen brukade säga “Ingen vill pussa en torr mun!”. Och visst är det så! Förutom att läpparna blir mjukare och mer pussvänliga av ett bra förarbete så sitter också efterföljande produkter mycket bättre.

Peela läpparna med en mjuk peeling anpassad för området och smörj dem med läppbalsam regelbundet. Jag kan varmt tipsa om Bitch Balm från min kollega Helena “Lipgloss Bitch” Forsman som dessutom har erbjudande på ceratet med solskydd nu.

På själva bröllopsdagen kan du grunda läpparna med en primer innan du applicerar resten av produkterna. Då sitter färgen betydligt bättre.

Lip Scrub från Frank Body och Lip Primer från Anastasia Beverly Hills.

Läppenna

Det är så snyggt med en markerad läppkant! Det får du med hjälp av en läppenna. Lägg den längs med läpplinjen. Du kan lägga utanför om du vill, men det blir svårare att hålla snyggt under dagen. Läppennor innehåller vax som gör att läppstift sitter bättre.

Jag tycker att det är finast att markera läpplinjen och sedan tona in pennan över läpparna. Då får du en fin övergång, läppstiftet sitter bättre och du undviker att få en rolig rand när läppstiftet försvinner.

Läppstift

Många kvinnors bästa vän. Pricken över det berömda i:et. Läppstift ger det där lilla extra för att vi ska se pigga och fräscha ut.

Ljusa färger förstorar läpparna, mörka förminskar. Men det finns också flera tekniker för att ge illusionen av större läppar trots ett mörkt läppstift och tvärtom.

Torra varianter sitter bättre än krämiga. Men krämiga ger mer liv.

Det finns många produkter inom kategorin läppstift. En annan variant är lip tint –  en tunn gelé som sitter som berget och är ett bra alternativ att antingen ha under ditt läppstift eller läppglans för att ha en färg kvar när de har försvunnit eller bara ett lip tint för ett mer transparent resultat. Det är också ett utmärkt val för dig som vill ha en mörk nyans på läpparna som sitter bra. Det kladdar nämligen inte ut sig.

produkter för läpparnaLäpprodukter från bland annat Clinique, IsaDora, Inglot, Kicks, Guerlain, Max Factor, Bobbi Brown, Make up Store, Art Deco, L’Oréal Paris, The Beauty Archive, Sleek, Anastasia Beverly Hills och bareMinerals.

Läppglans

På samma sätt som krämiga läppstift ger mig liv gör också läppglans det. Om du är rädd för klet kan du lägga en liten mängd i mitten av läpparna. Då slipper du klet i mungiporna och ger samtidigt illusionen av fylligare läppar.

Läppglans är också ett utmärkt alternativ för dig som inte är van att ha något på läpparna och bara vill markera dem litegrann. Du får ett mer transparent resultat med glans utan den tunga känslan som läppstift kan ge. Vill du ha mindre glans kan du välja ett läppbalsam.

Tips! Ta med dig tops och en hudfärgad läppenna för att kunna sudda ut en eventuellt utsmetad läpplinje under dagen.