Retinol mot hudens ålderstecken

Det sägs att ämnet retinol är det enda ämnet som har bevisad effekt mot ålderstecken. Mycket annat kan förebygga, men retinol (och a-vitamin) ska vara den enda ingredienser i krämer som kan hjälpa mot det vi redan har. Om det stämmer eller inte låter jag vara osagt. Men jag tycker att det är en väldigt intressant ingrediens.

Retinol är en form av A-vitamin som når långt ner i huden. Nämligen till Dermis som är hudens mellersta lager – läderhuden. Där nere finns hudens elastin och kollagen som ger huden dess elasticitet och fasthet, två egenskaper vi förlorar med åldern. Retinol kan ge produktionen av kollagen en kick, vilket är en väldigt viktig komponent i kampen mot hudens åldrande. En annan viktig egenskap retinol har är att kunna påverka hudens cellförnyelse och även bekämpa pigmentfläckar. Ett riktigt mirakelämne alltså! Vid cellförnyelsen hjälper den huden att minska rynkor och fina linjer och jämnar ut hudens struktur och pigment. Retinolet normaliserar cellförnyelsen som blir slöare ju äldre vi blir.

Men det här är en kraftfull ingrediens som ska användas med förstånd. Det bästa är att gå till en hudterapeut för att få råd om hur du ska sätta igång. Ett förslag är att använda en retinolprodukt några kvällar i veckan till att börja med. Allt beroende på formulan på produkten.

I veckan var jag på en föreläsning om hudens åldrande med Hanna som är utbildningsansvarig på Dermalogica. Hur mycket jag som hudterapeut och allmän nörd hör om huden blir jag aldrig fullärd. Huden, hudvård och kosmetisk kemi är så otroligt intressant! Hanna berättade bland annat att A-vitaminsyra stimulerar cellförnyelsen underifrån. Retinolet omvandlas till A-vtaminsyra i huden och binder sig fast till olika receptorer på hudcellerna. Receptorn triggar igång cellkärnans DNA och kollagenproduktionen stimuleras. Ju färre receptorer vi har, desto känsligare blir huden för biverkningar. Biverkningar kan bland annat vara röd och fjällig hud.  Därför är det viktigt att vänja huden långsamt. Då kan vi få huden att stimulera nybildning av receptorer. Visst är det spännande?

Dermalogica elinfagerberg.se

Dermalogica lanserar en ny produkt – Overnight Retinol Repair som är en kräm för natten. A-vitamin är känsligt för dagsljus och huden är som mest aktiv på natten. Perfekt med en nattkräm med retinol i alltså. Förutom retinol innehåller den bland annat C-vitamin, peptider, kopparkomplex, ceramider och lakritsrot. För att vänja huden gradvis följer det med en “Buffer cream” i förpackningen som du kan använda för att blanda ut Overnight Retinol Repair innan huden har vant sig.

Gilda, Beautyé Pacifique, ExuvianceA-vitamin är en vanlig ingrediens i aktiv hudvård. Här ser du tre krämer från Gilda Cosmetics, Beauté Pacifique och Exuviance.

Psst!  A-vitamin finns även i flera medicinska produkter mot acne.