Så sminkar du runda ögon – svar på frågestunden

Första frågan i min frågestund kommer från Lotta och hur hon kan sminka sina runda ögon.

Hej Elin!

Jag känner mig lite osäker hur jag bäst sminkar mina runda ögon, som dessutom har lite häng runt om pga ålder. Jag älskar eyeliner, där jag tycker jag är lite fiffig, för jag gör en fuskvariant. Fransmarkering som jag förlänger i ytterkanten och ibland även i inre ögonvrån. Men under ögat? Vad är bäst? Jag har i många år inte sminkat under ögonen, för jag har tyckt dom ser rundare ut. Ingen mascara då heller. Och nånstans har jag läst att när man är äldre drar det lätt ner anletsdragen. Är det fel? Ser dom mindre ut om man inte sminkar under till? Vattenlinjen nertill är bred också, så nåt annat än vit/beige penna använder jag aldrig där. Tack för en bra blogg!

Mvh,

Lotta

 

Hej Lotta!

Grattis till dina runda ögon! Det är den ögonformen som ofta gör att en ser vaken och fräsch ut alldeles naturligt. Jag tycker att det låter som om du har jättebra koll! Roligt att du gillar eyeliner, den kan göra underverk.

Jag har en hel del tips. Jag vill understryka att det är tips och inte regler. Jag tycker nämligen att en ska undvika makeupregler och istället våga leka. En dag kanske du vill använda en teknik för att minska intrycket av dina runa ögon, en annan dag kanske du vill förstärka den runda formen.

Runda ögon ses ofta som vackra, snälla och gulliga. Om du vill få en sexigare look kan du lägga ögonskuggan uppåt och utåt i yttre ögonvrån. När du lägger fokus på den övre franskanten och den yttre ögonvrån förlänger du ögonformen och ger ett intryck av mindre runda ögon och mer mandelformade. Likadant om du målar din eyeliner ända ut till den yttre franskanten och drar den uppåt och utåt. Tänk kattform istället för att följa ögats naturliga form. Spana in Katy Perry för inspiration. Hon har väldigt vackra runda ögon.

Eyeliner för runda ögon

Lash Domination från bareMinerals kan ge en riktigt tunn eyeliner. Från 285 kr.

Med åren blir huden runt ögonen mer hängig eftersom den har tappat sin elasticitet. Vi kan förebygga med riktigt bra hudvård, men tyngdlagen kommer förr eller senare att drabba oss alla. För runda ögon som har börjat få hängigare hud på ögonlocken tycker jag att det är superfint att markera den övre franskanten med en tunn eyeliner som sedan får gå lite uppåt och utåt i yttre ögonvrån och kombinera med en ögonskugga i den yttre globlinjen (du ser en enkel variant på bilden högst upp). Med hjälp av en ögonskugga kan du nämligen trolla bort mycket av överskottshuden här. Tro mig, det gör jag varje dag. Om du lägger ögonskuggan på det påsiga området får du det att bli mindre och gå inåt, som till exempel en globlinje. Trolleri!

Lägger du mycket fokus på den undre franskanten kan ögonen precis som du säger tendera att se mer runda ut. Men det beror på vilken teknik en använder. Jag tycker absolut att du kan sminka den nedre franskanten om du är sugen. Det finns flera sätt. Med hjälp av en penna kan du justera den runda formen och tona ner den. Ett tips är att till exempel lägga en mörk penna längs med den övre franskanten och längs med den yttre nedre franskanten. Som ett liggande v. Ett annat tips för den nedre linjen är att använda en penna som är i en ljusare ton än den du har på den övre. Kanske en i taupe eller grått?

Waterproof Eye Pen från Makiash i nyansen Deep Grey, från 130 kr.

Om en markerar den nedre franskanten med en mörk penna och eventuellt även en ögonskugga så kan ögonen se mindre ut och det kan även dra ner ögonen precis som du nämner. Samtidigt tycker jag att det är fint att markera det nedre området för att rama in ögonen. Men som sagt, testa en penna eller ögonskugga i en mjukare nyans som taupe och lek dig fram. Angående att vattenlinjen ser bred ut, så kan du göra den mindre med en mörkare nyans. Testa så som jag nämnde ovan i formen av ett liggande v tillsammans med den övre franskanten och lägg inte längs med hela den undre. En beige penna öppnar upp ögat, gör att det ser större ut och ger det en klarare färg men den ger också intrycket av en bredare vattenlinje än om du använder en mörkare penna.

Angående din andra fråga så kommer den i ett eget inlägg!

Jag hoppas att du känner att du fick svar på dina funderingar.

All lycka till!

 

Psst! För dig som vill ha rundare ögon kan du lägga fokus i mitten av ögonen med till exempel en bredare eyeliner här eller lösögonfransar.