Så vågar du färga håret i knasig färg

Brukar du färga håret i udda färger eller kör du samma race år efter år? Jag är livrädd om kvalitén på mitt hår men jag vill ändå fräscha till färgen och gärna variera mig lite lagom.

Det kan slita rejält att hoppa mellan olika färger. Därför undviker jag för stora hopp färgmässigt. Jag vill inte bli tvungen att kapa mina längder för att jag har skadat håret genom att färga det eller utsätta det för andra kemiska behandlingar.

Färga håret utan att skada det – mina bästa tips

  • Färga håret hos en frisör för att få experthjälp och proffsfärger. Jag vet inte vad jag skulle göra utan min frisör Daniel. Jag har fullt förtroende för honom och det är ett av det viktigaste. Jag vet att han aldrig skulle göra något som skulle skada mitt hår. Han skulle inte ens gå med på att göra något som eventuellt skulle kunna skada det om jag tjatade.
  • Ta det pö om pö. Gå stegvis istället för att färga håret från den ena kanten av färgkartan till den andra. Undvik för stora hopp.
  • En behandling med Olaplex hos frisören är ett smart komplement för att ditt hår ska tåla att ändra färg.
  • Mitt hetaste tips är det jag själv gör – tonar. Eller jag låter Daniel göra det. En toning sitter inte alls lika länge. Men du riskerar inte att slita på håret, tvärtom. Färgen blir mer transparent vilket jag gillar. Du kan också använda toning för att se om du trivs i en färg eller inte innan du väljer att färga håret permanent. Under det senaste året har jag hoppat mellan mörkblond, ljusblond, laxrosa, askblond, fuschia, lila och koppar av olika grader. Det blir aldrig extremt och circus. Men det känns lagom kul utan att jag sliter på det.
  • För att en toning ska hålla sig snygg gäller det att ha en fin basfärg i håret. När toningen tvättas ut vill du inte att håret ska se dassigt ut. Det är en av de största skillnaderna när du går till en frisör jämfört med om du väljer att färga håret själv.

Sist jag var hos min frisör Daniel så gjorde han en kall mörkblond botten med beigeblonda längder och en ljuvlig toning i rosalila med dragning åt ask. Jag älskar det! Här är det fotat i två olika ljus. Jag kommer säkert förstärka det med en lila toning om några veckor.

färga håret i rosalila
Elin Fagerberg färga håret i rosalila