Smart skydd – fem snabba tips om solskydd

Äntligen är våren här! Och med den smarta snygga människor med solskydd på. Visst är du en av dem? Här kommer fem tips på skydd mot solens farliga strålar.

Det kanske inte blir någon resa till Grekland i sommar. Men förhoppningsvis blir det soligt här hemma. Missa inte mina tips på solprodukter längst ner. Alla är inte nya men alla är bra.

Varför ska jag använda solskydd?

  • För att du vill få en fin solkysst färg utan att bränna dig. Du vill också skydda dig mot malignt melanom som tar livet av 500 personer i Sverige varje år och också förebygga mot solskador som rynkor, sämre spänst och elasticitet samt pigmentfläckar. Solen står för över 80% av hudens för tidiga åldrande. Du vill skydda dig, du är smart. En bränd hud är en inflammerad hud och en inflammerad hud är en skada i hudens DNA. Det vill du inte ha.

Det bästa skyddet får du av skugga, hatt och kläder. Se solprodukter som ett bra komplement. Himlavalvet reflekterar 50 % av solens strålar så du behöver skydda dig även om du är i skuggan.

1.Preppa med skydd hemma

Nr. 1 är att se till att faktiskt ha solskydd hemma när våren kommer. Att “köpa till sommaren” funkar inte när UV-index redan är högt. Stötta din lokala butik eller salong och köp hem redan nu. Du vill vara förberedd.

Förra årets kräm kanske håller än. Lukta och känn på den. Om den luktar härsket eller har en konstig konsistens så släng. Minska tvekan så släng ändå. Solprodukter håller precis lika länge som andra produkter. MEN! Ofta har vi med dem till båten, stranden, balkongen eller trädgården och de ligger i solen och gottar sig bredvid dig. Temperaturen och ljuset gör att de blir äldre snabbare än andra krämer och du kan behöva byta ut dem.

2.Applicera redan på morgonen

Jajamensan! Det är dumt att smörja in sig när du sitter på picknickfilten och börjar känna att det bränner på axlarna. Smörj in dig innan du går ut så att krämen hinner åka in och du har ett grundskydd. Om du duschar på morgonen kan du smörja in dig med solkräm istället för lotion och se till att ha skydd i din ansiktskräm. Så slipper du komma ihåg att smörja.

Bild på poolvatten till text om solskydd

3.Ös på!

När solprodukter testas i labb så används en åtskillig mängd solkräm. Alltså ett tjockt lager för att uppnå önskad effekt. Om du duttar på ett tunt lager hemma får du inte den styrkan du vill uppnå.

Ett smart knep är att smörja in dig med en mängd som känns lagom och sen drar du ett lager till ovanpå det. Att smörja in för lite är ett av de vanligaste misstagen som görs.

4.Återapplicera ditt skydd

En av de vanligaste orsakerna till att bränna sig av solens strålar är att du har glömt att återapplicera skyddet. Du behöver smörja in dig igen efter ungefär två timmar för att vara säker på att få ett fullgott skydd. Och om du badar eller gnuggar dig på en handduk, torkar av svett eller liknande behöver du smörja in dig igen. Är det något du ska slösa på är det solskydd.

5.Välj rätt konsistens

Struntar du i att smörja in dig för att du känner dig kladdig? Välj en annan konsistens! Idag finns det mousse, kräm, olja, spray, balms och annat spännande. Det finns alltså något för alla. Välj det som tilltalar dig för att det ska bli av att du faktiskt smörjer in dig.

Tips! Glöm inte glajorna! Solglasögon skyddar mot skador på ögats gula fläcken som gör att dina ögon har skärpa och du kan se. Se till att glasögonen är CE-godkända. Det brukar vara ett litet klistermärke eller stämpel på. Det kvittar om de är billiga eller dyra. Var rädd om din gula fläck. Tro mig, jag önskar att båda mina fungerade.

Sun SPF 30 från Meraki är en väldigt skön sollotion som är återfuktande och vattenresistent. Dessutom såg jag att den är på erbjudande nu på Apoteket. Jag älskar att använda den här på morgonen som ett grundskydd och för att mjukgöra huden innan jag går ut i värmen. Ca. 349 kr/200 ml.

UV Heat Hair Mousse från Evy är ett skydd för håret i form av mousse. Ger en lätt stadga och gör håret lättare att reda ut. Skyddar också mot värmeverktyg. Ca. 199 kr/150 ml.

Daily Defense Face Mousse från Evy stärker hudbarriären, skyddar mot både solens strålar och HEV-ljus och åker in supersnabbt i huden. Ca. 239 kr/50 ml.

Invisible Physical Defense SPF 30 från Dermalogica är ett grymt bra solskydd för ansiktet. Jag brukar återkomma till Dermalogicas solskydd. De är över lag väldigt bra. Det här är en ny väldigt lätt kräm som passar även känslig hud. Ca. 619 kr/50 ml.

Antiaging Facial Sun Mist från Mesoestetic är ett solskydd (plus IR och HEV) i sprayform som är super att ha med sig i handväskan för att boosta skyddet under dagen. Jättesmidigt! Funkar fint även ovanpå makeup. Ca. 695 kr/50 ml.

Sunscreen Mousse från Evy är ett väldigt bra mousse med bra skydd och som absorberas väldigt snabbt. Nu har den kommit i mindre stl. Smart! Ca. 149 kr/100 ml.

Sun Stick Balm från Meraki är ett stift med högt SPF som du kan stryka på över läppar, näsa eller där du är extra känslig. Funkar även som en bra mjukgörare för nagelbanden om du ändå har den med dig… Ca. 199 kr/38 g.

Antiaging Body Sun Mist från Mesoestetic är ett spray för kroppen som är bra att återapplicera under dagen. Jag tycker inte att det är super angående vattenresistensen. Men den är bra för dig som inte vill bada och hellre vill skydda huden på uteserveringen. Ca. 750 kr/200 ml.

Några av tipsen ovan var nya, andra inte. Det lanseras fler nyheter i vår. ACO lanserar till exempel solprodukter som även passar atopiker och de med känslig hud samt en solkräm för barn som fungerar från 6 mån. De har jag inte hunnit testa än.