Smink för brännskadade

Makeup är svårare vid vissa situationer än andra. Som vid olika sjukdomstillstånd, efter olyckor eller operationer.

Min syster frågade mig en knepig fråga igår. Hur sminkar man sig bäst om man har en allvarlig brännskada? För att tydliggöra har hon inte någon skada alls utan var mest nyfiken.

Efter en brännskada är huden väldigt skör och känslig. Jag rekommenderar alltid att rådfråga sin hudläkare efter behandling. En brännskadad hud är infektionskänslig. Hur pass läkt den bör vara innan man börjar använda smink får den ansvariga läkaren avgöra. Huden kan vätska sig, få nedsatt känsel, blåsor, pigmentrubbningar, ärr, förlorad känsel och eventuellt behöver man transplantera hud från andra ställen på kroppen. Huden kan också förlora sin elasticitet och bli hård. Då kan den nästan se lite plastliknande ut. Allt är beroende på hur allvarlig skadan är.

De flesta med allvarliga brännskador vill ha produkter som döljer bra men som är snälla för huden. Och det är inte det enklaste att hitta! Jag gillar foundation från Lycogel. Den har en fantastisk täckning som du kan bygga upp i lager. Men den ger ingen maskliknande känsla. Den låter huden andas för bästa läkning och innehåller SPF 30. Den togs fram av läkare som ville ha en foundation med full täckning att använda på patienter efter avancerade behandlingar. Olika pigmentförändringar kan reduceras med hjälp av en färgkorrigerande corrector och en concealer. Emite, MAC och Bobbi Brown har bra varianter.

lycogel

Eftersom en brännskadad hud ofta förlorar sin elasticitet och kan bli lite tjockare efter en allvarlig brännskada tycker jag att man ska undvika puder så länge man inte har problem med glans. Då ser huden automatiskt friskare ut med mer lyster. När man använder väldigt täckande produkter döljer man inte bara hudens skavanker utan även dess livlighet och glöd. Glöm inte att lägga på lite rouge och/eller bronsingpowder för att återskapa det. Vågar du dig på att använda shadingprodukter för att konturera blir ansiktet mindre platt. Det är annars lätt hänt när man använder väldigt täckande produkter.

Har man förlorat formen på kindben, näsa eller käkben efter en olycka kan man återskapa synligheten av dem med hjälp av lek med skuggor och ljus. Då tycker jag att man ska boka in en lektion hos en makeupartist (vill du boka mig, mailar du elinfagerberg@live.se) för att lära dig hur du ska göra.

Bortsvedda ögonbryn trollas fram med hjälp av ögronbrynspenna och en brynskugga. Följ gärna din tidigare form om du kan se den och ta hellre för lite färg än för mycket.

Efter ett stort fysiskt trauma drabbas många av ett själsligt trauma. Jag tycker inte att man ska gå på smink förrän man känner sig psykiskt förberedd. Men man kan också se makeup som en del i bearbetningen.