Spadag på Sturebadet – vardagslyx

Spadag, smaka på det ordet. En dag för återhämtning och för att ladda batterierna.

En helt vanlig veckodag för någon vecka sedan besökte jag Sturebadet för att rå om mig själv lite extra med en spadag. Jag har varit där några gånger tidigare och gillar deras atmosfär. Den är lyxig och med badets långa historia känner jag mig alltid lite utvald när jag är där. Visste du att Greta Garbo var en flitig gäst på badet för några decennier sedan?

Nåväl, jag känner mig långt ifrån Greta Garbo. Jag passar inte alls in bland klientelet av rika Östermalmsdamer och ett gäng affärsmän. Men jag njuter lika mycket ändå.

Jag börjar min dag med ett gymingpass med legendaren Susanne Lanefelt. Kvinnan som reste till USA, blev inspirerad av Jane Fonda och tog Sverige med storm med sina gymingpass med “knip” under 80-talet. Min mamma var ett fan och jag brukade dra fram hennes hemmainspelade VHS med Susannes gympingpass och försöka själv. “Knip! Åh en, två, tre….”.

I år blir Susanne Lanefelt 70 år. Men in i träningssalen kommer ett energiknippe utan dess like. Vilken j-kla utstrålning! Hon har mer karisma än Carola och Mark Levengood tillsammans. Hon är klädd i rosa från topp till tå och jag kan inte annat än charmas lika mycket som de andra deltagarna. Jag är tillsammans med två andra kvinnor de enda under 60 år i salen. Men alla är lika entusiastiska och Susanne får applåder och kramar när hon glatt skuttar in. Lite som en gympingsekt, men en bra sådan. Jag står och gömmer mig i ett hörn längst ner i träningssalen. Och det var tur. Fem minuter in i passet är jag genomsvett. Det är det här som är Östermalmstanternas vältränade hemlighet – Susanne Lanefelt. Hon kör skiten i oss med en blandning av gympa och dans. Jag blandar flås med skratt genom hela passet. Susanne sjunger med i musiken, peppar och inspirerar. Jag tar i allt vad jag orkar.

När det är dags för dans tar jag i rejält, jag älskar nämligen att dansa. Plötsligt hör jag Susannes röst höjas över den höga musiken “Titta! Jag har ju en danskompis där nere. Vad duktig du är på att dansa! Det syns att du älskar det.”. Alla vänder sig om och tittar på mig. Jag blir otroligt generad samtidigt som jag får en egoboost och kör på ännu hårdare. Adrenalinet och serotoninet pumpar. Det är så roligt! Efteråt kommer Susanne fram och tycker att jag ska börja gå på hennes Zumba-pass. Jag ska bara bli rik först..

Spadag Sturebadet Susanne LanefeltSusanne Lanefelt

Efter passet är jag så slut i kroppen att jag har svårt att röra mig. Jag stapplar ut och väntar på att lunchen ska börja plockas fram. Sturebadet har en buffé med fräsch sallad, kyckling, fisk och frukt för 129kr. Som vegetarian blev 129kr rätt saftigt då jag saknade nötter, frön, fetaost eller motsvarande. Något mer rejält när jag inte äter fågel eller fisk. Men maten var fräsch och god.

Spadag mat Sturebadet

Med påfylld mage och en ännu trött kropp går ner jag en våning till den stora vackra poolen. Bredvid den finns det två ergonomiska liggstolar klädda i uppvärmt mosaik. Där lägger jag mig och mediterar en stund. Det är fantastiskt skönt att känna värmen i svanken och längs med hela ryggen.

Under min förra spadag på Sturebadet saknade jag en bubbelpool. Men sedan dess har de hunnit bygga en hydromassagepool. Det finns vattenmassage för ländryggen, axlarna och smalbenen i den lilla poolen. Strålarna för ryggen träffar fel på mig men vattenmassagen på smalbenen är otroligt skön. Efter en stunds massage låter jag både vattnet och tankarna vara stilla.

Spadag Sturebadet Elin Fagerberg spadag vilostol sturebadet

En trappa ner finns ett stort vilorum. Här är det tyst. I en del av avdelningen finns det ett aromarum. Det är inte lika uppvärmt som en bastu, men varmare än de vanliga rummen och alldeles ljuvligt skönt för en trött kropp och själ. Jag ligger här och njuter en stund innan jag avslutar min spadag i duschen. Här hänger det stora dunkar av Kerstin Florians schampo, balsam, duschgelé och body lotion. Härligt! Utanför finns det hårfönar, plattänger och stylingprodukter från Björn Axén. Jag känner mig lyxig.

Tips! Eftersom Sturebadet har rätt saftiga priser med spadag från 595 kr är det ett hett tips att boka en behandling och då få både behandlingen och inträde till spaavdelningen. Dubbellyx!

Sturebadet

Var: Sturegallerian, Stureplan.

Vad: Spa- och träningsanläggning. Ingen möjlighet till övernattning.

Produkter: Kerstin Florian.

Utbud: träningspass, gym, bastu, pool, hydromassagepool, relax, restaurang m.m.

Priser: Spadag kostar från 595 kr. Medlemsskap kostar mellan 14 400 kr/år (endast kvällstid) och upp till 100 000 kr/år.